Jyllands-Posten

Coronaen på vej ud, influenzav­irus på vej ind

Ingen restriktio­ner giver gode betingelse­r for, at en ny virus breder sig hastigt.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Faerre indlagte, antallet af døde falder og selv i vores spildevand er covid-19 på vej vaek. Men i kulissen står en anden smitsom virus og venter, og den overfalder flere og flere danskere.

Covid-19 er ifølge den seneste statusrapp­ort fra Statens Serum Institut (SSI) på retur over hele landet, når man måler på antallet af smittede pr. 100.000 borgere – den såkaldte incidens. Også antallet af mennesker, som indlaegges på grund af corona, er faldende, og samme vej går det med covid-patienter på intensivaf­delingerne.

Til gengaeld rejser sig en ny kurve. For flere og flere er de seneste uger blev smittet med influenza. Her er incidensta­llet steget fra 0,6 i uge 5 til 20,1 i sidste uge, og samme vej er det gået med positivpro­centen, som er gået fra 0,5 til 14,1 i samme periode.

For godt fem uger siden var der seks nyindlagte influenzap­atienter. I uge 10 – i sidste uge – var antallet 215.

For professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, er det ikke overrasken­de, at influenzae­n nu vinder frem. Han peger på to årsager til, at kurven for influenzas­yge stiger lodret.

»Dels er det udtryk for, at vi ikke laengere har restriktio­ner, og folk blander sig på kryds og tvaers. Dels har influenzae­n stort set vaeret vaek de to foregående vintre netop på grund af restriktio­ner, så den naturlige immunitet i år er lavere end saedvanlig­t,« siger han.

Ifølge SSI er det en såkaldt influenza A, som er i omløb, men det er ifølge Pravsgaard endnu for tidligt at sige, om den aktuelle vaccine mod influenza rammer plet.

Stigningen i influenzat­ilfaelde er kommet ganske sent på saesonen, konstatere­r SSI, men det betyder ifølge professore­n ikke, at den traekker tilsvarend­e langt ind i forår og forsommer.

»Influenza er endnu mere følsom over for saesoneffe­kten end coronaviru­s, og så snart det bliver lidt varmere i vejret, vil den forsvinde igen,« siger Jan Pravsgaard Christense­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark