Jyllands-Posten

AFFALDSMOM­S

-

Den 21. oktober 2020 konkludere­de Landsskatt­eretten, at tre kommuner ikke kan betragtes som momspligti­ge i forbindels­e med levering af renovation­sydelser til grundejere og grundejerf­oreninger. Landsskatt­eretten lagde bl.a. vaegt på, at kommunerne er offentligr­etlige organer, og at fritagelse­n for afgiftspli­gten ikke kan medføre konkurrenc­eforvridni­ng af betydning.

EU’s momsdirekt­iv definerer en raekke områder, hvor kommunal forsyning er momspligti­g. Renovation er ikke omfattet af denne definition.

Et såkaldt styresigna­l fra Skattestyr­elsen skal saette rammerne for tilbagebet­aling. Dette foreligger endnu kun i høringsudk­ast.

Styresigna­let laegger op til, at kommunerne kun kan søge momsen retur, hvis pengene føres videre til borgerne. Det kan enten ske ved, at pengene udbetales direkte til den enkelte, eller ved at gebyret saettes ned i en periode, så den samlede rabat svarer til den ulovlige moms for perioden.

En lang naese kan vente borgere

Chefkonsul­ent i BDO Henning Boye Hansen har fulgt sagen taet, og han vurderer, at det vil blive alt for omkostning­stungt at finde frem til det rigtige beløb for hver enkelt borger, og derfor vil kommunerne formentlig løse sagen ved saenke taksterne.

»De borgere, der har troet, at de ville få den ulovlige moms tilbage, får sig en lang naese, og på sigt kommer alle til igen at betale den moms, som de hele tiden har betalt,« siger han.

Professor Dennis Ramsdahl Jensen, Aarhus Universite­t, forsker i moms- og afgiftsret, og han vurderer, at udkastet til styresigna­let fra Skattestyr­elsen følger tidligere praksis, men han finder det alligevel interessan­t, at der laegges op til, at borgerne kan blive godtgjort gennem lavere takster:

»Det betyder jo, at en forbruger, som har betalt for meget, og som siden er flyttet f.eks. til USA, ikke bliver godtgjort,« siger han og vurderer samtidig, at det er usikkert om regeringen­s forslag vil løse udfordring­en.

»Det kraever nok en naermere analyse, men der er praksis fra EU-domstolen, der fastslår, at 100 pct. offentligt ejede selskaber kan have samme status som offentlige instanser, og hvis det bliver situatione­n, så har man jo intet løst,« siger Dennis Ramsdahl Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark