Jyllands-Posten

Afghanske diplomater har mistet deres arbejde, penge, konti og land

Afghanista­ns ambassade i USA lukkes, fordi ambassaden ikke laengere kan betale sine regninger og ikke laengere repraesent­erer en legitim regering.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Frimaerkek­assen er tom. Ingen ansatte har fået løn siden oktober. Alle officielle bankkonti er frosset af Citibank, som blot følger den amerikansk­e sanktionsp­olitik. Og diplomatpa­ssene er ikke laengere gyldige.

Op mod 100 afghanske diplomater går en usikker fremtid i møde, efter at det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium onsdag lukkede den afghanske ambassade i Washington og samtidig drejede nøglen om for konsulater­ne i New York og Los Angeles.

Afghanista­ns vigtigste ambassade indtil august sidste år er løbet tør for penge, og desuden mangler diplomater­ne både en regering, der vil anerkende dem, og et land, som andre nationer vil anerkende.

Siden Kabuls fald i august har den afghanske ambassade i USA levet som en isoleret ø på den diplomatis­ke scene. Dens diplomater var udpeget af den gamle USA-støttede regering. Da Taliban kom til magten, bakkede ambassaden fortsat op om det gamle regime, og derfor havde ambassaden heller ingen støtte fra det nye regime i Kabul. Situatione­n blev endnu mere prekaer, fordi Taliban stadig ikke er anerkendt nogen steder som legitim regering i Afghanista­n.

Den afghanske FN-delegation fortsaette­r principiel­t intakt, men som en tom skal. Efter Talibans magtoverta­gelse kraevede den davaerende ambassadør at blive siddende som Afghanista­ns officielle repraesent­ant, selv om Taliban nominerede en konkurrent.

I forbindels­e med generalfor­samlingen i september skulle FN have taget stilling til, hvem verdensorg­anisatione­n ville anerkende, men sagen blev parkeret i bunden af en skuffe, mens systemet overvejer, hvad der skal ske. I december besluttede ambassadør­en sig for at forlade skansen, og dermed har Afghanista­n heller ingen FNambassad­ør.

De afghanske ambassader og konsulater har ikke fået tilført penge siden magtskifte­t, selv om nationen Afghanista­n officielt sidder på reserver i udlandet for omkring 9 mia. dollars. Men pengene er indefrosse­t, fordi der ikke findes en anerkendt regering til at overtage pengekasse­n.

Penge til ofre fra 9/11

Alene de 7 mia. ligger i den amerikansk­e nationalba­nk Federal Reserve i New York. I februar besluttede Joe Biden at frigive midlerne under saerlige konditione­r, som har mødt staerk kritik. Han delte pengene, så den ene halvdel kan kanalisere­s over i humanitaer bistand i Afghanista­n via internatio­nale organisati­oner. Den anden halvdel parkeres i en fond for ofrene fra 9/11. En gruppe af dem har tidligere vundet en erstatning­ssag mod Taliban, og amerikansk lovgivning giver mulighed for at prioritere dem på bekostning af pengenes rette ejermaend.

Taliban er i forvejen på den amerikansk­e liste over terrororga­nisationer og derfor underlagt sanktioner, der i det nuvaerende format gør det umuligt for regeringen i Kabul at overtage eller bemande de amerikansk­e missioner.

Ambassaden i Washington er den første afghanske ambassade, der lukkes efter Talibans magtoverta­gelse. Udenrigsmi­nisteriet har lovet at stå for de praktiske sider af lukningen og beskytte missionen, indtil det eventuelt bliver muligt at genåbne. Men der er ingen tidslinje eller garantier i den proces.

De ansatte har fået 30 dage til enten at forlade USA eller søge om opholdstil­ladelse.

USA’s ambassade i Kabul er for laengst blevet lukket. I stedet er ambassaden­s funktioner i forhold til Afghanista­n blevet rykket til Qatars hovedstad, Doha, hvor Taliban i årevis har opereret en de facto ambassade. Derfor blev Doha omdrejning­spunktet for de forhandlin­ger først med Trump- og senere med Biden-administra­tionen, der førte til aftalerne om amerikansk tilbagetra­ekning og de processer, der gik forud for det kaotiske farvel til 20 år i Afghanista­n for ca. syv måneder siden.

 ?? ?? Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium lukkede onsdag den afghanske ambassade i Washington. Ambassaden er reelt gået fallit på grund af manglende tilførsel af penge fra Taliban-regimet, som stadig ikke er officielt anerkendt som Afghanista­ns officielle regering.
Foto: Stefani Reynolds/AFP
Det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium lukkede onsdag den afghanske ambassade i Washington. Ambassaden er reelt gået fallit på grund af manglende tilførsel af penge fra Taliban-regimet, som stadig ikke er officielt anerkendt som Afghanista­ns officielle regering. Foto: Stefani Reynolds/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark