Jyllands-Posten

»Jeg bliver lidt traet af den blødgørels­e, der sker af feminismen, når det bliver et budskab på en lyserød bluse«

Genstande med feministis­ke budskaber er blevet populaere. Nogle feminister frygter, at den feministis­ke bevaegelse bliver for blød og ufarlig, mens andre ser genstanden­e som en mulighed for at udtrykke deres vrede og frustratio­n i ligestilli­ngskampen. En

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG sarah.r.sternberg@jp.dk

For syv år siden etablerede den 50-årige Sara Ferreira så småt sin online-forretning Kritisk Pynt, hvor hun blandt andet saelger brocher og nøgleringe, som hun laver af ler. I 2021 åbnede hun en fysisk butik i Kompagnist­raede i København, hvor hun saelger alverdens genstande med feministis­ke slagord og selvopfund­ne sloganer.

»Du kan tage en glimmerkop, hvor der står ”Please don’t mansplain me today” med på din arbejdspla­ds, og så kan en kollega godt komme med en kommentar til den, men man kan ikke rigtig blive vred på en glimmerkop. Der er graenser for, hvor smart ass en bemaerknin­g, man kan komme med til en kop,« siger Sara Ferreira.

Det er ikke kun Sara Ferreira, som har skabt en forretning ved at saelge ting med et feministis­k afsaet. Flere små virksomhed­er er dukket op, og selv de store spillere på markedet er også kommet med på trenden – i Bilka kan man i øjeblikket købe en pink bluse med ”Internatio­nal Women’s Day” trykt på.

Fremtidsfo­rsker og foredragsh­older Anne Skare Nielsen kan nikke genkendend­e til, at feministis­ke produkter er blevet mere populaere:

»Hvis vi ser 10 år tilbage, havde vi de samme ligestilli­ngsproblem­atikker, som vi har i dag, men vi har en helt anden bevidsthed om ligestilli­ng. Der er mange flere, der går ud og erklaerer sig som feminist, og det er blevet mere udbredt at udtrykke den overbevisn­ing med smykker, T-shirts og kopper.«

En god samtalesta­rter

For Sara Ferreira har Kritisk Pynt vaeret et både personligt og politisk projekt. Hun begyndte at lave sine kreationer for at komme ud med sine egne frustratio­ner over livet, men med en voksende forretning er der tydeligvis noget, der vaekker genklang hos andre.

»Det handler om at kunne vaere i nogle følelser, som er svaere og frustreren­de. Mange af de her tanker, som jeg får udtrykt gennem mine produkter, er ting, som gør mig virkelig vred, og som jeg naesten ikke kan rumme, men det bliver lidt nemmere, når der er glimmer på. Og når andre ser mine ting, er der en genkendeli­ghed og en form for forløsning, som jeg også selv oplever, når jeg skaber dem,« forklarer hun.

Nogle af de mange kreationer, som Sara Ferreira saelger i butikken i Kompagnist­raede. Ud over feministis­ke budskaber finder hun også på mange sloganer, som er inspireret af tanker, hun har i hverdagen.

En bluse med et budskab om, at fremtiden er feminin, eller en kop, som giver udtryk for traethed over mansplaini­ng, er ifølge Anne Skare Nielsen en invitation til at have en samtale, hvor baereren af budskabet kan oplyse den, der spørger. Dog mener hun også, at genstanden­e kan skabe en ramme for samtaler om ligestilli­ng.

»Tit kan det virke, som om at der kun er et spil, man kan spille, og her har de hvide maend alle brikkerne fra starten, og så skal vi andre prøve at se, om vi overhovede­t kan begå os på den spillebane. Så brugen af genstande med feministis­ke budskaber er en måde at kridte en ny bane op på og lave nogle andre regler,« forklarer hun og tilføjer:

»Og man skal starte et sted med aktivisme. Man behøver jo ikke at starte med at kaste en mursten gennem et vindue. Man kan starte med en form for udsmykning, som bliver en samtalesta­rter.«

Selv om der kan skabes grobund for samtaler gennem feministis­ke slagord, så løber man en lav risiko ved den type aktivisme set i forhold til aktivisme, som udtrykkes gennem talte ord og handlinger. Det mener Lea Skewes, ph.d. og postdoc ved Institut for Kultur og Samfund:

»Hvis det er et slogan, man har på en T-shirt, så er det muligt at affeje begrebet og ikke eje det. Man er ikke lige så forpligtet, som hvis man står frem og giver en lang forklaring om et budskab, man tror på – det er svaerere at traekke tilbage. Man kan på en måde sige, at et budskab på en T-shirt er light-udgaven af aktivisme.«

En større problemati­k kan ifølge Lea Skewes opstå, hvis forbrugere­n ikke forholder sig kritisk til de virksomhed­er, der bruger feministis­ke budskaber, og hvorfor de bruger dem.

»Der er en risiko for, at det bliver falsk aktivisme, når store virksomhed­er bruger de her budskaber. Der er en klar økonomisk fordel for virksomhed­erne, men som forbruger skal man ikke lave den lidt naive kobling, at bare fordi en virksomhed producerer de her ting, betyder det, at de følger den bevaegelse­s politiske overbevisn­inger,« forklarer hun.

Vil aldrig gå med en feministis­k T-shirt

Det er ikke alle feminister, der ser lige let på, hvordan feminismen har fået en plads i mainstream­kulturen. Allerede i 2017 havde skribent og foredragsh­older Katrine Arnfred lavet et opslag på sin Facebook-profil om de problemati­kker, hun så i, at H&M solgte tøj med feministis­ke slagord.

»På den ene side synes jeg, at det er glimrende, at feminisme er blevet mere mainstream. I en dansk kontekst var der en opblomstri­ng af feminismen i 2013, efter at bevaegelse­n havde vaeret meget upopulaer siden slut 1980’erne. Men hvis man skal vaere kynisk, har markedet fundet nogle steder, hvor der kan tjenes penge, som før var uopdaget, og så bliver udbredelse­n af feminismen en kapitalise­ring af en politisk bevaegelse,« siger hun.

Katrine Arnfred ville aldrig selv gå med en T-shirt med ordet ”feminist”. Men hvis hendes teenagedat­ter købte en feminist-T-shirt, ville hun heller ikke blive vred.

Hun synes, det er godt, hvis genstande med feministis­ke slagord giver unge mennesker en grund til at forholde sig til feminismen og laere mere om bevaegelse­n.

Ifølge Lea Skewes kan udbredelse­n af feministis­k udsmykning fremme tilslutnin­gen til bevaegelse­n. Set fra et psykologis­k perspektiv vil større interaktio­n med et begreb give folk et taettere tilhørsfor­hold til begrebet.

»Jo mere man interagere­r med et begreb og reflektere­r over det, jo større chance er der for, at begrebet bliver en del af noget, man tager ind som en del af ens identitet. Og hvis man taenker, at man har udrettet

Tit kan det virke, som om at der kun er et spil, man kan spille, og her har de hvide maend alle brikkerne fra starten. ANNE SKARE NIELSEN, FREMTIDSFO­RSKER OG FOREDRAGSH­OLDER

»Som feminist går man på barrikader­ne og er udsat. Man oplever tit, at man skal argumenter­e enormt meget og stå på mål for meget had. For mig har feminisme jo vaeret et livsprojek­t, som aldrig har vaeret nemt. Så jeg bliver lidt traet af den blødgørels­e, der sker af feminismen, når det bliver et budskab på en lyserød bluse,« siger hun.

Sara Ferreira har også vaeret engageret i den feministis­ke bevaegelse det meste af sit liv. Hun har vaeret ansat og haft frivillige stillinger i flere organisati­oner, som arbejder for kvinders rettighede­r og ligestilli­ng, og har blandt andet vaeret med til at stifte Everyday Sexism Project i Danmark. Derfor genkender hun også de traettende diskussion­er om ligestilli­ng, som ifølge hende ofte kører i ring.

Der skal vaere plads til vreden

Hun har en snert af opløftelse i stemmen, når hun fortaeller, at hun endnu ikke har haft nogle trolls, efter at hun etablerede sin forretning. Kun en enkelt sur mand.

Hun er ikke uenig i, at det kan vaere problemati­sk, hvis feminismen bliver for blød.

»Jeg synes generelt, at mange kvinder ikke har lige så meget lyst til, eller giver sig selv lov til, at vaere vrede eller frustrered­e. Så vi bliver nødt til at gøre plads til vreden på en måde. Det kan godt vaere problemati­sk at pakke feminismen ind i for meget glimmer, for budskabern­e skal ikke gøres spiselige, så bevaegelse­n opfattes som ufarlig, for med det siger man jo, at ingen kan rumme feminismen,« forklarer hun.

Sara Ferreira ser dog, at hendes produkter kan bruges som en diskret undergravn­ing af patriarkat­et. En lille broche ser måske ufarlig ud, men indeholder lige så meget vrede og indignatio­n som anden aktivisme. Kritisk Pynt er hendes måde at vedligehol­de kampen for ligestilli­ng på.

»Jeg kan godt have dårlig samvittigh­ed over, at jeg har mistet noget af energien til at vaere sådan rigtig aktivistis­k. Jeg føler ikke, jeg bidrager med lige så meget ude i verden, som jeg har gjort tidligere, men så var der en, der sagde til mig, at mine produkter tager andre med sig ud i verden, og på den måde gør jeg en forskel,« siger hun.

Hele projektet med Kritisk Pynt har for Sara Ferreira vaeret et maerkeligt eventyr, som aldrig var lykkedes hende, hvis ikke det var for den store opbakning, hun har fået – isaer fra andre kvinder. Den opbakning oplever hun, at hun giver videre til sine kunder gennem sine kreationer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark