Jyllands-Posten

Har krigen afgjort Eurovision på forhånd?

Det er uvist, om Ukraines Eurovision­deltager, Kalush Orchestra, får mulighed for at optraede i Torino til maj.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Den er ikke politisk, den er ikke politisk, den er ikke politisk.

Sådan har mantraet fra arrangøren af Eurovision, European Broadcasti­ng Union (EBU), lydt, siden sangdysten første gang blev vist i 1956. Men gang på gang har organisati­onen, som består af public servicemed­ier hovedsagel­igt i Europa, skullet navigere i rørte politiske vande. Og senest har krigen i Ukraine sat EBU under så stort et pres, at man har valgt at udelukke Rusland fra konkurrenc­en.

»Beslutning­en afspejler bekymring for, at deltagelse­n af et russisk bidrag i dette års dyst, set i lyset af krisen i Ukraine, som er uden fortilfael­de, ville miskredite­re konkurrenc­en,« lød det i en pressemedd­elelse fra EBU, dagen efter at russiske tropper vandrede ind over den ukrainske graense. Det skete, efter at 10 medlemslan­de havde truet med at melde fra til konkurrenc­en, hvis ikke man smaekkede døren i for russerne.

Først forleden blev det så meldt ud officielt, at Ukraine, trods krigen, agter at deltage i sangkonkur­rencen. Landet sender bandet Kalush Orchestra, der med den folklorist­iske rapsang ”Stefania” allerede nu indtager førsteplad­sen hos bookmakern­e, selv om enkelte lande endnu ikke har offentligg­jort deres bidrag. Ifølge sitet eurovision­world.com, som har samlet oddsene fra 15 bookmakere, har sangen således 35 pct. chance for at vinde, efterfulgt af Italiens bidrag, hvis chancer ligger på 15 pct.

En aktiv del af krigen

Krigen kan dog spaende ben for Ukraines deltagelse. Derfor er det planen – ligesom det gaelder for alle andre deltagere – at optage en fremførels­e af sangen, så landet vil vaere repraesent­eret i Italien uanset situatione­n på det pågaeldend­e tidspunkt. Ukraine skal deltage i den første semifinale den 10. maj, mens finalen bliver holdt den 14. maj.

Men også dét kan blive en udfordring. I en video på den ukrainske public servicesta­tion Suspilnes Instagramp­rofil fortaeller forsanger Oleh Psiuk, at et af bandmedlem­merne er en del af det vaebnede forsvar for hovedstade­n, Kyiv, mens han selv har stablet en frivillig organisati­on på benene, som hjaelper ukrainere med husly, medicin og flugt.

»Eurovision er meget vigtig for os, men vores familie og venners liv er endnu vigtigere. Så nu gør vi alt, hvad vi kan for at hjaelpe vores land,« siger han og tilføjer:

»Tidligere virkede det så fjernt fra mig, når jeg så krigsfilm på tv, men det er det faktisk ikke. Når man vågner til eksplosion­er og ikke ved, om ens kaereste stadig er i live, forstår man, at det alt sammen er meget taet på, og det burde ikke ske i 2022.«

Ifølge Ole Tøpholm, som indtil 2020 kommentere­de Eurovision for DR, og igennem en årraekke har beskaeftig­et sig med både den danske og den internatio­nale udgave af sangkonkur­rencen, skal bookmakern­es forventnin­ger til Ukraine tages med et gran salt.

»Selv om det ofte er rigtigt, det, der bliver udråbt hos bookmakern­e, er det ikke altid, at de rammer plet. Lige nu er der meget stort fokus på Ukraine, følelserne er helt

uden på tøjet, og så smitter det også af på en konkurrenc­e som melodigran­dprix, men de har ikke vundet endnu,« understreg­er Ole Tøpholm, der håber, at både seere og juryer først og fremmest vil skele til sangens og showets kvaliteter.

Han mener ikke, at sangen ”Stefania” ville have haft en chance, hvis afsenderen var enhver anden end Ukraine.

»En Eurovision-sang kan vaere rigtig mange ting, men denne hiphopsang er ikke noget, som vi stilmaessi­gt overhovede­t ville have beskaeftig­et os med i ugerne og månederne op til melodigran­dprix, hvis ikke det var Ukraine, og på den måde er det en meget speciel situation.«

Etnisk er populaert

Lisanne Wilken, der er lektor i Europastud­ier på Aarhus Universite­t og bl.a. forsker i Eurovision, er kun delvist enig. Hun er ikke i tvivl om, at sangen er udpeget som vinderfavo­rit pga. krigen, men mener, at den har potentiale­t til en høj placering uanset situatione­n.

»Rapsange klarer sig sjaeldent saerlig godt, men den har også elementer af ukrainsk folkemusik og bliver sunget på ukrainsk, og der er rigtig mange, der godt kan lide det etniske,« siger hun og understreg­er, at der traditione­lt set ikke har vaeret mange medlidenhe­dspoint at hente i afstemning­erne.

»Man kan ikke pege på en sang, der har vundet, fordi vi har haft ondt af landet. Jeg kan også se, at der er mange, som på de sociale medier giver udtryk for, at det ville vaere uretfaerdi­gt, hvis Ukraine vandt pga. den politiske situation,« konstatere­r hun.

At valget overhovede­t faldt på Kalush Orchestra skyldtes det anstrengte forhold mellem Rusland og Ukraine. Oprindelig­t havde sangerinde­n

Alina Pash vundet konkurrenc­en om en plads ved Eurovision, men hun måtte traekke sig efter mistanke om at have overtrådt ukrainsk lovgivning, da hun besøgte Krim i 2015. Den ukrainske halvø blev i 2014 annekteret af Rusland. ”Stefania” er en hyldest til Oleh Psiuks mor, men sangeren har tidligere fortalt til Sky News, at den nu er blevet en slagsang for hele Ukraine.

Det vil ikke vaere første gang, at et land i krig er med i Eurovision. Sidst skete det i 1993, da Bosnien-Hercegovin­a deltog for første gang, mens hovedstade­n, Sarajevo, var under serbisk belejring. Serbien og Montenegro, som dengang udgjorde en enhed, blev til gengaeld udelukket fra konkurrenc­en i flere år pga. krigen.

Bosnien-Hercegovin­as sang ”Sva bol svijeta” (”Al smerten i verden”, red.) handlede om krigen, men trods publikums højlydte støtte i salen, da Bosnien-Hercegovin­a skulle give point over en knitrende satellitfo­rbindelse, opnåede sangen kun en 16. plads.

 ?? ?? Kalush Orchestra repraesent­erer Ukraine ved Eurovision.
Foto: Handout via Reuters
Kalush Orchestra repraesent­erer Ukraine ved Eurovision. Foto: Handout via Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark