Jyllands-Posten

Diskrimina­tion - naturligvi­s

-

»Denne saerlov er racistisk affald,« sagde Sikandar Siddique fra Folketinge­ts talerstol, før han med stor patos rev saerloven om ukrainske flygtninge midt over. Lidt af et stunt. Og vel kan man mene, at Sikandar Siddique er så karnevalis­tisk en figur på den yderste venstreflø­j, at det er for megen stads at gøre af ham at ville haefte sig ved endnu en af hans mange happenings, men man kunne måske gøre en undtagelse her, hvor modsaetnin­gen er mere principiel.

På Twitter skriver han: »Jeg får ondt helt ind i hjertet. Regeringen står og fortaeller flot om, hvordan familier og børn selvfølgel­ig skal behandles, og imens kan jeg bare se de syriske og afghanske familier for mig – vaersgo at blive siddende buret inde på centeret. Det er jo helt åbenlys racisme.«

Dette med sådan at få »ondt i hjertet« i forbindels­e med politiske prioriteri­nger er et privilegiu­m fortrinsvi­s forbeholdt venstreflø­jen og visse saerligt følsomme medlemmer af blå blok. Og mens vi endnu engang noterer os venstreflø­jens naermest maniske og ganske ubehagelig­e optagethed af menneskers hudfarve, hvorefter alting er racisme, taler han jo denne gang ind i en principiel diskussion: Hvorfor gøre forskel på ukrainere og f.eks. syrere? En flygtning er en flygtning, hvordan kan man tillade sig at

Svaret er enkelt: Fordi der forskel. Set fra Danmark er Ukraine taettere på end Syrien, og for en dansker er en ukrainer ikke så fremmed, som en somalier eller en syrer er det. Hvis det er svaert at forstå, at det selvfølgel­ig er sådan, kan det måske hjaelpe at naerstuder­e de seneste 30 års erfaring med indvandrin­g fra Mellemøste­n. Man troede med så stor selvfølgel­ighed, at enhver tilrejsend­e måtte have som livsdrøm at blive, som danskerne er flest, og forstod slet ikke, at en somalier måske i grunden var tilfreds med at vaere somalier, men bare søgte et andet sted at bo. Og – nå ja – måske også del af den naermest utrolige velfaerd i landet, hvor alting er »gratis«.

Men der er forskel på fremmede. Det er en såre menneskeli­g betragtnin­g, ligesom det er menneskeli­gt at begraede sit eget braekkede ben eller fejre sin fødselsdag, selv om der er folk i Ukraine, der har det vaerre. Men også før Ukrainekri­gen var der mennesker i verden, der havde det vaerre end en dansker med et braekket ben. Meget vaerre. Men som mennesker lod vi os ikke maerke med det, for sådan er nu engang menneskene­s børn. Og den tyranniser­ende ideologi, der vil benaegte det, er i sandhed umenneskel­ig.

Lige nu er Danmark ved at bruse over af hjaelpsomh­ed, og det er både rart at se – og helt på sin plads. Man føler sig med rette magtesløs og vil gerne gøre noget. Det prøver vi så. Velviljen er stor, og det samme er fremtidstr­oen. Alle er enige om, at med de ukrainske flygtninge bliver alting anderledes og evig fryd og gammen. Hvad der på ingen måde er sikkert, bl.a. fordi de ukrainere, der hidtil har slået sig ned i Danmark, har vaeret arbejdsfør­e maend, mens mange af dem, der kommer nu, er kvinder og børn. Regeringen og kommunerne planlaegge­r efter at kunne modtage ca. 20.000 ukrainere i Danmark, men det tal kan meget vel blive »markant højere«, erkender udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye.

Er vi klar til det – sådan for alvor? Det er en anden historie. Lige nu gaelder det om at hjaelpe, det er klart. Krigen raser i Europa, og vi betragter med gru, hvad der sker omkring os, og vi må hjaelpe med alle de midler vi kan. Også i erkendelse af, at der er forskel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark