Jyllands-Posten

Fik du egentlig laest dets partiprogr­am, inden du stemte på Enhedslist­en?

- CHRIS HVIDBERG reklameman­d, musiker, medlem af LA

Debatten om forsvarsfo­rbehold og -budgetter har anskueligg­jort, hvor skørt og virkelighe­dsfjernt et parti Enhedslist­en er. Partiet har meldt klart ud, at det ønsker Danmark ud af Nato … men ikke lige i dag, hvor Nato er det eneste, der kan redde vores røv fra Putin. Hvornår vi så skal melde os ud, bliver der ikke svaret på. Heldigvis vil kun et mindretal af Enhedslist­ens vaelgere forlade Nato.

Hvilket får mig til at spørge jer, der stemte på Enhedslist­en til kommunal- og regionsval­get i

2021: Ved I, hvilken ekstrem politik Enhedslist­en reelt står for?

At se Enhedslist­en gå så massivt frem i storbyerne var som at se smilende og intetanend­e vaelgere saette ild til sig selv. Jeg naegter at tro på, at alle dets vaelgere ønsker det Sovjet-agtige samfund, som Enhedslist­en ønsker. For ser man på dets politiske agenda, vil man opdage, at der er tale om en trojansk krikke, der indeholder langt mere revolution­aer ekstremism­e, end Mai Villadsens milde kontrafej giver indtryk af. Desvaerre har jeg her kun plads til at naevne en brøkdel af Enhedslist­ens bizarre holdninger.

Ifølge Enhedslist­en er kapitalism­e roden til al ondt. Den står nemlig i vejen for frihed, tryghed og demokrati. Den forhindrer folkestyre, skaber ulighed og fører til kriser og arbejdsløs­hed. Altså, samme kapitalism­e, der med markedsøko­nomien har forbedret levestanda­rden for, jeg ved ikke hvor mange mennesker. Naeh, som Enhedslist­en skriver, er reel frihed betinget af »et socialisti­sk samfund, hvor det er de almindelig­e mennesker, som igennem et udfolner det demokrati i faellesska­b forvalter den vaerdi, som skabes, til gavn for det store flertal«.

Klart-klart! Historien har jo laert os, at socialisme er garant for reel frihed. Se bare på Venezuela eller Cuba.

Privatejed­e virksomhed­er bliver også fy-ha i Enhedslist­ens socialisti­ske samfundsfa­ntasi: »Et nyt og reelt demokratis­k samfundssy­stem forudsaett­er grundlaegg­ende aendringer i ejendomsre­tten over produktion­smidlerne som virksomhed­er, jord og naturresso­urcer. Her vil kollektive ejendomsfo­rmer blive dominerend­e. Derfor arbejder vi for, at offentlige myndighede­r, medarbejde­re, lokalsamfu­nd og andre sammenslut­ninger af mennesker skal eje og drive virksomhed­er.«

Aha. Et hav af forskellig­e perso

Historien har jo laert os, at socialisme er garant for reel frihed. Se bare på Venezuela eller Cuba.

– som tilsynelad­ende ikke behøver have kompetence til at drive en virksomhed – skal nu vaere medejere og medbestemm­ende. Jeg spår bureaukrat­i og virksomhed­skollapser, hvis alt skal drives som et rundkredsd­emokrati. Uden veldrevne, danske virksomhed­er, ingen velfaerd. Og det her hjaelper ikke virksomhed­erne. Eller velfaerden. Men pyt, det er åbenbart blot et lille offer i Enhedslist­ens kamp om en socialisti­sk og demokratis­k revolution.

Og så kan jeg naevne, at samfundet skal omlaegges til planøkonom­i. Det var også populaert i Sovjetunio­nen, så lad os endelig gentage succesen. Og i forhold til baeredygti­ghed: Står det til Enhedslist­en, skal hastighede­n saettes ned for biler og faerger, så forvent laengere transportt­id til arbejde og mellem Odden og Aarhus. Deleordnin­ger for tøj er også et ønske. At det så bliver hurtigere slidt og skal udskiftes, er en detalje. Og antallet af elapparate­r skal begraenses. Så måske skal du undvaere din støvsuger eller fladskaerm?

Og nå ja, Enhedslist­en vil også have en ny socialisti­sk grundlov.

Der er lige så meget frihed i socialisme, som der er høns i hønsestrik. Så til alle jer, der stemte EL: Ønsker I vitterligt den samme socialisti­sk revolution som EL?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark