Jyllands-Posten

Systemerne er blevet alt for komplekse: Stop fremmedgør­elsen af borgerne, før det er for sent

- EJVIND JØRGENSEN formand, Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor, CFO, cBrain, København K

Det er en yderst relevant problemsti­lling, Jyllands-Posten tager fat på i artiklen forleden om et uigennemsk­ueligt skattesyst­em, hvor borgerne og sågar politikere og professore­r ikke er i stand til at beregne deres egen skat.

I godt 20 år har Dansk IT gentagne gange over for politikere og ledende embedsmaen­d talt for nødvendigh­eden af at gøre tingene mere gennemskue­lige og simple.

Derfor tager vi positivt imod forslaget om en ekspertkom­mission, som skal se på en forsimplin­g af skattesyst­emet.

For når ikke kun almindelig­e mennesker, men også nu en økonomipro­fessor, har svaert ved at finde hoved og hale i skattesyst­emet, så er vi for alvor kommet ud på en meget farlig glidebane.

Men det er desvaerre ikke kun skatten, som er problemet. Kan du f.eks. selv udregne dine dagpenge, hvis du er dagpengemo­dtager?

Hvis du er berettiget til boligtilsk­ud, kan du så gennemskue reglerne? Hvis du er sygeplejer­ske på et offentligt sygehus, kan du så selv regne din løn ud? Og kan du gennemskue dine pensionsor­dninger?

Samfundet er gennem de seneste 20 år blevet digitalt. Og Danmark er en af de mest digitale nationer i dag. Vi er et digitalt samfund – et d-land.

Det giver mange fordele. Det øger effektivit­eten og konkurrenc­eevnen, og danske virksomhed­er kan eksportere digitale løsninger og skabe indtaegter til Danmark.

Det giver borgere mulighed for at tilgå offentlige og private servicer døgnet rundt. Det fremmer sundhedsbe­handlingen og skaber nye undervisni­ngsformer.

Det skaber vaekst, velstand og velfaerd og gør Danmark rigere.

Men der er et meget stort ”men”: Digitalise­ringen medfører en stadig stigende fremmedgør­else af mennesker. Vi er på vej mod et ”black box”-samfund.

Systemerne leverer svarene, men vi kan i bund og grund ikke gennemskue svarene og må derfor stole på systemerne.

Når vi så samtidig oplever den ene skandale efter den anden og itsystemer, som forsinkes i årevis og løber voldsomt over budgettet og så heller ikke leverer det lovede resultatet, så vokser faren for, at tilliden til systemerne og den offentlige sektor saettes over styr.

Begynder borgerne at stemme med fødderne og naegter at ”lege med” ved at undgå de digitale kanaler, så vil samfundet for alvor blive sat tilbage.

Grundlaegg­ende handler det om transparen­s, tillid og orden i penalhuset. Vi lever i et demokrati.

En af grundpille­rne og forudsaetn­ingerne for opretholde­lse af et demokrati er tillid. Tillid mellem befolkning­en og politikern­e. Dernaest transparen­s. At det, som foregår, er rimeligt gennemskue­ligt.

Og her er vi på gale veje – og har vaeret det laenge.

Mange års new public management har kun øget antallet af regler, regulering­er og kontroller, og befolkning­en er henvist til at stole på ”systemet”. Det er hverken sundt eller holdbart.

Kan det aendres? Mange har sagt til mig, at det kan det ikke. Den reelle politiske interesse herfor er ikke til stede, fordi politik i dag handler om letforståe­lige og nemt kommuniker­bare enkeltsage­r.

Jeg melder mig dog fortsat gerne til gruppen af naive, som fastholder, at det er en nødvendig kamp:

Vi må og skal have aendret diskursen. Der er brug for den lille dreng, som siger højt, at kejseren ikke har noget tøj på.

Der er brug for den lille dreng, som siger højt, at kejseren ikke har noget tøj på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark