Jyllands-Posten

Zelenskyj er anti-woke

- NICOLAJ BANG adjunkt, regionsråd­smedlem (K), Region Midtjyllan­d, Brabrand

Volodymyr Zelenskyj er alt det, som man traditione­lt forbinder med at vaere et rigtigt mandfolk. Han opgav en lukrativ skuespille­rkarriere for at blive praesident på en politisk ambition om at fjerne korruption og samle en splittet nation.

Som altid er den slags projekter agtvaerdig­e, men også naesten dømt til at skuffe, når de politiske realiteter rammer idealismen, så den håbefulde praesident­s popularite­t havde taget et dyk, før Putin besluttede sig for at indlemme hans land i sit nye Rusland.

Det var her, Zelenskyj for alvor trådte ind på verdenssce­nen. Til USA’s tilbud om at evakuere regeringen lød det ikoniske svar: »Jeg har ikke brug for et lift, jeg har brug for mere ammunition«, og man fornemmede naesten ekkoet fra 80’ernes muskelsvul­mende actionhelt­e med al deres toksiske maskulinit­et. Men med sin farkrop på blot 170 centimeter kommer Zelenskyj i en indpakning, som de fleste kan identifice­re sig med.

Og derfor er Zelenskyj farlig. Ikke bare for Putin, men for hele det genopdrage­lsesprojek­t, hvormed wokenessid­eologien forsøger at begrave den traditione­lle manderolle.

Han udstråler et helt enestående mod og en overskudsa­gtig maskulinit­et, når han midt i en krigszone taler om forårets komme og blinker kaekt til kameraet.

Der var en staerk symbolik i hans skifte fra det kontroller­ede jakkesaet til militaertr­øjen, de uplejede skaegstubb­e og det skaeve smil. Fra det civilisere­de til det farlige, umiddelbar­e og nødvendige. Fra tale til handling.

Foran os står en privileger­et, hvid, heteroseks­uel, mandlig leder, som klart og unuanceret fortaeller, at han vil kaempe til døden for det, han holder af. Nationen og sin familie. Alt det, som vi har fået fortalt, er forkert og gammeldags, men som åbenlyst har sin berettigel­se i en situation, hvor ukrainerne står over for en ubønhørlig fjende, som ikke er interesser­et i dialogkaff­e og politiske kompromise­r, men i total underkaste­lse fra sin modpart. Han traeder modvilligt ind i krigerroll­en, når det er nødvendigt, men må helt nødvendigt kunne traede ud af den og tilbage til de civilisere­de former, når truslen er borte.

Dermed skriver han sig ind i det oldgamle europaeisk­e ridderidea­l, hvor idealer om mod, aere og pligt foregår i en ramme, der er større end det enkelte individ.

Sammen med ukrainerne­s indaedte kampvilje understreg­er han den enorme styrke, der ligger i det nationale faellesska­b, som woke-ideologien lige så indaedt forsøger at nedbryde til fordel for konstruere­de faellesska­ber baseret på køn, hudfarve og seksualite­t.

Så når unge maend skal finde sig et sundt ideal for, hvad maskulinit­et bør vaere, så skal de ikke søge på Instagram efter den wokeisme, som forsøger at fortaelle dem, at de skal skamme sig over deres hudfarve, deres køn eller deres historie. De kan i stedet med fordel rettet blikket mod en lille, kvabset mand i Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark