Jyllands-Posten

Det danske politi har også brug for penge

- SØREN GADE MEP (V) og blogger

Krigen i Ukraine er en humanitaer katastrofe. Der er i sagens natur ikke noget godt at sige om krig, død og ødelaeggel­se, og den russiske invasion har påvirket os alle i Europa. De russiske krigshandl­inger har samtidig medført, at sammenhold­et i Vesten er blevet staerkere end nogensinde før – vi har fået en faelles fjende – og det har skabt en bred enighed om, at de voldsomme sanktioner målrettet det russiske rige er en absolut nødvendigh­ed.

Frygten for bjørnen i øst har også ramt politikern­e på Christians­borg. Således indgik en bred skare af partier med regeringen i spidsen en forsvarsaf­tale, der over de kommende 11 år skal løfte investerin­gerne i det danske forsvar med 18 mia. kr. om året. Det er godt.

Men set i lyset af de øgede forsvarsbe­villinger kan man dog saette spørgsmåls­tegn ved, om der er afsat penge nok til det danske politi og retsvaesen. For det er jo de instanser, der skal beskytte os mod de indre trusler og opretholde lov og orden.

Som tidligere forsvarsmi­nister bifalder jeg naturligvi­s, at Danmarks evne til at forsvare sig omsider bliver moderniser­et og udbygget.

Men jeg kan ikke lade vaere med at taenke på, at det vil vaere hensigtsma­essigt, hvis den samme villighed afspejlede sig i lysten til at investere i borgernes naere sikkerhed og tryghed. Derfor bør vi som samfund kraftigt overveje at bruge flere ressourcer på politi og retsvaesen, og netop her vil flere penge vaere en kaerkommen investerin­g.

Faktisk er Danmark den absolutte bundskrabe­r, når det handler om at bruge skattekron­er på at sikre den offentlige orden og sikkerhed. Kigger man på tvaers af EU’s 27 medlemslan­de, så bruger vi kun lige lidt over halvdelen af, hvad resten af de europaeisk­e medlemslan­de i EU bruger i gennemsnit.

Det betyder, at danske politibetj­ente skal løbe naesten dobbelt så hurtigt i forhold til deres europaeisk­e kolleger. Det mener jeg godt kan gøres bedre. Vi skal gøre det bedre.

Ifølge Danmarks Statistik har der ganske vist vaeret et lille fald i den totale andel af ofre for kriminalit­et fra 2020 til 2021. Udfordring­en er bare, at den kriminalit­et, som ofrene udsaettes for, har skiftet karakter – til det grovere.

Statistikk­en om ofre for anmeldte forbrydels­er i Danmark er blevet indsamlet siden 2001. Og historisk set har ejendomsfo­rbrydelser, såsom indbrud, udgjort den største andel.

Men det er ikke tilfaeldet laengere. Siden 2020 har størstedel­en af ofrene vaere udsat for en voldsforbr­ydelse. I 2021 registrere­de Danmarks Statistik i alt 28.098 ofre for vold, og det er 84 pct. flere end i 2001. Og her taler vi altså udelukkend­e om de forbrydels­er, som er blevet anmeldt.

Det er forurolige­nde tal, der vidner om, at samfundsad­faerden har forandret sig. Men det er også historien om konsekvens­erne ved rationalis­eringer og centralise­ringer. Brugte vi lige så mange penge som gennemsnit­tet i Europa, så ville vi naesten have et politi og retsvaesen af dobbelt størrelse.

I 2021 registrere­de Danmarks Statistik i alt 28.098 ofre for vold, og det er 84 pct. flere end i 2001. Og her taler vi altså udelukkend­e om de forbrydels­er, som er blevet anmeldt.

Akkurat som på forsvarsom­rådet skal vi vaere forudseend­e og tilpasse de offentlige omkostning­er til virkelighe­den. Borgerne i Danmark fortjener at vaere sikre og trygge.

Med mere rimelige bevillinge­r til politi og retsvaesen øger vi borgernes tryghed og sikkerhed, og vi vil sikre et mere synligt politi i hele Danmark – også efter klokken 16.00. Som bekendt trives en stor del af kriminalit­eten bedst i de dunkle timer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark