Jyllands-Posten

Hvad siger vi egentlig ja til den 1. juni?

- MORTEN MESSERSCHM­IDT formand, Dansk Folkeparti

Det helt grundlaegg­ende spørgsmål, jeg vil stille den tidligere radikale udenrigsmi­nister, er: Hvad siger vi egentlig ja til, hvis vi afskaffer forsvarsfo­rbeholdet den 1.juni? Lidegaard siger, at vi aldrig kommer til at deltage i EU-krige i Afrika, og at en EUhaer ingen gang på jord har. Men allerede i 2018 erklaerede Angela Merkel på Tysklands vegne, at en EU-haer måtte vaere målet. Frankrigs praesident Macron arbejder for det samme. Og Lidegaards egen formand i EU erklaerede for nylig – under Margrethe Vestagers bivånende tilstedeva­erelse – at et nationalt forsvar er både »ineffektiv­t« og »farligt«, hvorfor det bør afvikles. Kan Lidegaard garantere, at hverken Merkel, Macron, Verhofstad­t eller andre i EU har mere indflydels­e på fremtidens europaeisk­e forsvar end Danmark og Martin Lidegaard? Selvsagt ikke.

Forsvarsfo­rbeholdet har vaeret i brug en hel del gange. I 2015, da EU tog på militaer aktion til

Mali. Året før var det Den Centralafr­ikanske Republik.

Året før var man også i Mali. I 2008 i Somalia. I 2007 i Tchad, i 2006 i Congo og i 2005 i Sudan. Mange af disse lande har historiske bånd til Frankrig. Måske er det derfor, Frankrig er så glad for et EU-militaer? Det er bare rarere at kunne sende andres tropper afsted, når man skal sikre ro i de tidligere kolonier.

Allerede i dag er det gennemgåen­de tema i udenrigspo­litiske debatter i EU, at man vil have ”europaeisk autonomi”. Derfor er det vaerd at bemaerke, hvordan lande, der føler sig mest truet af Rusland, advarer imod et EU-forsvar.

Også Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, har advaret imod de staerke drømme i EU: »Ethvert forsøg på at etablere parallelle strukturer og duplikere kommandost­rukturen vil svaekke vores faelles evne til at arbejde sammen,« sagde han for bare et halvt år siden og understreg­ede, at »ethvert forsøg på at svaekke båndet mellem Nordamerik­a og Europa vil ikke kun svaekke Nato – det vil splitte Europa.«

Nu er Danmark ikke i en situation, hvor vi bliver afgørende for, hvordan EU’s haer- og forsvarssa­marbejde udvikler sig. Så langt er Lidegaard og jeg nok enige.

Netop derfor er det også klogt at afvente, hvad Berlin-ParisBruxe­lles egentlig kommer frem til. Bliver det europaeisk autonomi med egen kommandost­ruktur – eller bliver det blot til en mindre europaeisk haer, der skal gøre Frankrigs beskidte arbejde i Afrika? Jeg ved det ikke. Det gør Lidegaard heller ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark