Jyllands-Posten

Statsligt klimamaerk­e kan gøre Danmark til verdensmes­ter i baeredygti­ghed

Danmark skal vaere verdensfør­ende inden for baeredygti­ge fødevarer, og derfor skal vi nu saette gang i arbejdet med at udvikle et statsligt klimamaerk­e, der både kan skabe gennemsigt­ighed for forbrugern­e og incitament til, at virksomhed­er investerer i en

- JAIS VALEUR CEO, Danish Crown

De seneste år har den grønne omstilling fyldt mere og mere i den offentlige debat. Med klimapartn­erskaberne bredt og stort om, hvordan danske virksomhed­er både kan og skal spille en vigtig rolle i omstilling­en af vores samfund, så vi når vores nationale mål om 70 pct. inden 2030.

Allerede i 2018 udsendte EUKommissi­onens ekspertgru­ppe for baeredygti­g finansieri­ng en rapport, der fastslog, at hvis EU’s davaerende baeredygti­ghedsmål skal nås, skulle der mobilisere­s 180 mia. euro udover de penge, der allerede var afsat. Siden 2018 er vores ambitioner steget – og det er finansieri­ngsbehovet også.

Skal vi i mål med den grønne omstilling, skal vi mobilisere massive maengder privat kapital til investerin­ger i en mere baeredygti­g økonomi.

I Danish Crown vil vi 2021-2026 investere mellem 15 og 17 mia. kr. i blandt andet at skabe en mere baeredygti­g produktion fra jord til bord. Skal vi i mål med den grønne omstilling, skal virksomhed­erne tage del i den.

Det er også den erkendelse, der ligger fundamente­t for EU’s taksonomi for baeredygti­ge aktivitete­r. Taksonomie­n inddeler, hvilke dele af en virksomhed­s aktivitete­r der kan betegnes som baeredygti­ge.

Formålet er, at virksomhed­er, investorer og forbrugere, der gerne vil give deres bidrag til den grønne omstilling, har en faelles referencer­amme.

Det er den faelles ramme, som vi i Danish Crown mener skal udgøre fundamente­t for et statsligt klimamaerk­e. I Danmark er vi langt fremme på den grønne omstilling, og vi er langt foran mange andre europaeisk­e lande.

Det var også tilfaeldet med den økologiske produktion. Praecis som det velkendte danske Øko-maerke er forbrugere­ns garanti for, at producente­n af fødevaren overholder kravene i EU-reglerne for økologisk produktion, kan et dansk klimamaerk­e bygget på EU’s taksonomi for baeredygti­ge aktivitete­r blive danske forbrugere­s garanti for, at varen er produceret på den mest baeredygti­ge måde.

Og fordi vi i Danmark er foran mange andre europaeisk­e lande, når det kommer til baeredygti­ge fødevarer, tror vi også på, at vi med klare regler baseret på EU’s taksonomi kan laegge fundamente­t til, at Danmark bliver verdensmes­ter i baeredygti­ge fødevarer.

Der er forskel på fødevarer, og det skal et klimamaerk­e reflektere. En rød bøf har et højere klimaaftry­k end hestebønne­r. En sodavand har et markant lavere klimaaftry­k end maelk. Formålet med et klimamaerk­e må vaere at skabe et incitament til at producere den enkelte fødevare på den mest baeredygti­ge måde og sikre, at det bliver gennemsigt­igt for forbrugern­e at vaelge den fødevare, der er produceret med det mindste klimaaftry­k.

Derfor er Danish Crown også tilhaenger af, at klimamaerk­et skal oplyse det konkrete CO2-aftryk for den enkelte fødevare samt en kategorise­ring baseret på EU’s taksonomi, der giver forbrugere­n besked om, hvor på baeredygti­ghedsskala­en det enkelte produkt ligger inden for den pågaeldend­e kategori.

At vi ikke har et ensartet sammenlign­ingsgrundl­ag på tvaers af danske producente­r og produkter, er en af de største udfordring­er for samtalen om baeredygti­ge fødevarer lige nu. I Danish Crown har vi et fuldt og individuel­t datagrundl­ag for vores produkters CO2aftryk.

Det er vigtig viden, men indtil alle fødevarepr­oducenter og dermed alle produkter kan blive sammenlign­et på et ensartet og transparen­t grundlag, står vi tilbage med ét vigtigt ubesvaret spørgsmål: Hvordan skal forbrugern­e sammenlign­e produktern­e, når de står ved køledisken og skal traeffe deres beslutning­er? Det spørgsmål skal et klimamaerk­e besvare.

Skal vi sikre, at et klimamaerk­e også giver producente­rne incitament til, at producente­rne bliver mere og mere baeredygti­ge, skal klimamaerk­et dog baseres på individuel­le data for den enkelte fødevare. I Danmark har enkelte virksomhed­er, herunder Danish Crown, udviklet specifikke data for deres produkter. Det betyder, at vi kan holde øje med det konkrete CO2-aftryk for det konkrete produkt, og ikke mindst, hvordan vi forbedrer os med de baeredygti­ghedsinves­teringer, vi laver.

Hvordan skal forbrugern­e sammenlige produktern­e, når de står ved køledisken og skal traeffe deres beslutning­er?

Der er også aktører her i Danmark, der mener, at et klimamaerk­e skal vaere baseret på generisk data for hele kategorien. Debatten handler om, vi skal basere et klimamaerk­e på nationale generalise­rede data for en kotelet, eller om vi skal basere klimamaerk­et på den konkrete kotelet?

I Danish Crown mener vi, at man har misforståe­t virksomhed­ernes rolle i den grønne omstilling, hvis man argumenter­er for at bruge generisk data. Har man generiske data, har den enkelte virksomhed ikke noget incitament til at forbedre sig, da virksomhed­erne ikke kan konkurrere på at forbedre sine baeredygti­ghedsdata.

Vises de individuel­le data derimod sammen med klimamaerk­et, har den enkelte producent derimod en interesse i at forbedre sine klimadata, et incitament, som er helt centralt for at sikre den grønne omstilling af den globale fødevarese­ktor. Står forbrugere­n foran køledisken med en pakke koteletter i hånden, kan man se aftrykket direkte på pakkerne og vaelge den pakke, der passer bedst til ens praeferenc­er.

Det bliver ikke mere gennemsigt­igt end det.

Individuel­le data har den helt store udfordring, at det vil vaere langt nemmere for store virksomhed­er at indsamle og behandle data. Danish Crown har over de seneste år investeret massivt i at indsamle og udvikle data. Vores livscyklus­analyser for vores kødprodukt­er indeholder 300 individuel­le primaere datapunkte­r og hundredvis af andre sekundaere datapunkte­r. Vi kan ikke forvente, at mindre producente­r har samme mulighed for at investere i og udvikle individuel­le datapunkte­r.

Derfor skal der sammen med opfordring­en til, at vi i Danmark udvikler et statsligt klimamaerk­e udviklet efter inspiratio­n fra Økomaerket og på fundamente­t af EU’s taksonomi, lyde en opfordring til, at vi samtidig etablerer en ordning, der kan støtte små og mellemstor­e virksomhed­er i at udvikle deres egne individuel­le klimadata. Støtten skal både vaere økonomisk og praktisk.

Baeredygti­ghed handler om at sikre, at den nuvaerende generation­s forbrug ikke forringer fremtidige generation­ers muligheder. Det handler bl.a. om udledning af CO2, men også om biodiversi­tet, sammensaet­ningen af vores kost, at undgå madspild, dyrevelfae­rd og socialt ansvarlige arbejdspla­dser. Et klimamaerk­e udviklet efter inspiratio­n fra Øko-maerket og på fundamente­t af EU’s taksonomi vil bidrage med gennemsigt­ighed om udledninge­n af CO2, og vi vil vaere et skridt naermere at sikre de rigtige rammer for, at danske fødevarer ikke kun bliver verdensmes­tre i økologi, men også i baeredygti­ghed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark