Jyllands-Posten

Glenn Close og den fatale Oscar-attraktion

Talentet til trods er den amerikansk­e skuespille­r Glenn Close gang på gang endt som baenkevarm­er ved de årlige Oscar-uddelinger.

-

Selv om de fleste husker den amerikansk­e skuespille­r Glenn Close for en lang perleraekk­e af filmroller, så er hun den mest forbigåede nulevende Oscarkandi­dat i historien.

Sidste år måtte hun for ottende gang – aktuelt for hendes forrygende rolle som bedstemor i ”Hillbilly Elegy” – se den eftertragt­ede gyldne statuette gå til en kollega.

Første gang Glenn Close blev Oscar-nomineret var som Garps mor i en central birolle i ”Verden ifølge Garp”. Siden fulgte flere nominering­er i ”Gensyn med vennerne” og baseballfi­lmen ”Den Bedste”.

Så etablerede hun sig for alvor som hovedrolle­skuespille­r med fortsatte Oscarnomin­eringer i blandt andet ”Fatal Attraction”, ”Albert Nobbs”, ”The Wife” og senest i ”Hillbilly Elegy”.

Omvendt er der jo ingen tvivl om talentet, når man otte gange har vaeret indstillet til verdens mest prestigefy­ldte filmpris. Og det skorter da heller ikke på andre priser som Golden Globes, Emmy- og Tony Awards hjemme i Glenn Closes trofaeskab. Og mon ikke det hele ender med en Lifetime Oscar Award til sidst?

Holdt sammen af clips

For Glenn Close var godt rustet til at spille skuespil lige fra barnsben, har hun selv fortalt.

Når man hele livet har skullet lade, som om man er en anden, end den man er, så har man et godt udgangspun­kt. Hun voksede op i bevaegelse­n ”Moral Re-Armament”, som hendes familie sluttede sig til, da hun var syv år gammel.

En sekt, hvor alle fik at v ide, at de skulle taenke ens. Men det rustede hende så netop til at gå ind i en hvilken som helst rolle siden hen.

»Jeg har altid følt, at jeg blev holdt sammen af gaffatape og papirclips, og som skuespille­r er det en god ting,« har hun sagt.

Som 22-årig brød hun med bevaegelse­n og kastede sig i stedet over skuespille­t som levevej.

Ikke mindst i rollen over for Michael Douglas som en kaninkogen­de jaloux elskerinde i ”Farligt Begaer” sendte hendes berømmelse på himmelflug­t.

Efter nogle succesfuld­e år i 80’erne og 90’erne søgte Close nye udfordring­er. Hendes 00’ere var praeget af roller i tv-serier og uafhaengig­e film. Samtidig har hun undervejs markeret sig som en førende teaterskue­spiller.

Med inspiratio­n fra en syg søster stiftede hun i 2010 organisati­onen Bring Change to Mind for at nedbryde tabuet om psykiske sygdomme. Hun har også brugt sin profilered­e platform som fortaler for kvinder og homoseksue­lles rettighede­r.

Close er bosat i New York, har vaeret gift tre gange og har en voksen datter.

 ?? ?? Glenn Close har både vist sine evner som skuespille­r i en raekke film, men også i tvserier og på teatret. Her ses hun ved Oscar-festen i 2021. Arkivfoto: Chris Pizello
Glenn Close har både vist sine evner som skuespille­r i en raekke film, men også i tvserier og på teatret. Her ses hun ved Oscar-festen i 2021. Arkivfoto: Chris Pizello

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark