Jyllands-Posten

Multikunst­ner lader genrerne flyde frit

Med sine blandinger af det skrevne ord, fotos og film bliver billedkuns­tner og filminstru­ktør Jytte Rex ved med at vaere nyskabende.

-

Hun skriver, filmer, maler og tager billeder og saetter det hele sammen. Derfor kan hendes vaerker sjaeldent placeres i en enkelt genre eller kunstform.

Sådan har kunstneren Jytte Rex altid arbejdet.

»Det handler om at få kunstforme­rne til at haenge sammen, så de bliver en del af hinandens udtryk,« siger hun.

I mere end et halvt århundrede har hun sat sit praeg på den danske og internatio­nale kunstscene med vaerker, der vaekker opsigt og til tider også debat.

Det gaelder blandt andet filmen ”Tornerose var et vakkert barn” fra 1971, som hun skrev og instruered­e sammen med billedkuns­tneren Kirsten Justesen.

Filmen skildrer kvinders laengsel og var dengang kontrovers­iel med sine feministis­ke og erotiske islaet.

»Vi stod naermest med ryggen mod muren og skulle forsvare filmen. Folk blev delt i to lige store grupper. Nogle syntes, den var fantastisk, mens andre syntes, det var totalt komisk,« siger Jytte Rex.

»Det var stort at opleve, hvordan sådan en lille film kunne virke. Det har jeg haft siddende i kroppen lige siden.«

Masser af priser

Filmen er i dag en del af samlingen på Statens Museum for Kunst, hvor den karakteris­eres som et hovedvaerk i nyere dansk kunst. Jytte Rex har gennem årene modtaget flere priser for sine vaerker, herunder en Robert for portraetfi­lmen ”Palle Nielsen – mig skal intet fattes” fra 2002.

Jytte Rex har også modtaget Kulturmini­steriets livsvarige Kunstneryd­else, Eckersberg Medaillen, Anne Marie Telmanyis legat, Skovgaard

Jytte Rex, billedkuns­tner, filminstru­ktør, København

 ?? ?? Multikunst­neren Jytte Rex har i mere end 50 år arbejdet med billedkuns­t, film og litteratur. Hun har blandt andet modtaget en Robertpris for bedste portraetfi­lm for kunstnerpo­rtraettet
"Palle Nielsen – mig skal intet fattes" fra 2002. Privatfoto
Multikunst­neren Jytte Rex har i mere end 50 år arbejdet med billedkuns­t, film og litteratur. Hun har blandt andet modtaget en Robertpris for bedste portraetfi­lm for kunstnerpo­rtraettet "Palle Nielsen – mig skal intet fattes" fra 2002. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark