Jyllands-Posten

Danish Crown vil gøre sig mindre afhaengig af russisk naturgas

Usikkerhed om den fremtidige energifors­yning får nu Danish Crown til at omstille flere danske produktion­sanlaeg for at mindske afhaengigh­eden af naturgas, som Europa fortsat importerer i stor stil fra Rusland.

- JESPER OLESEN SIGNE FERSLEV PEDERSEN jesper.olesen@finans.dk sife@finans.dk

Den russiske invasion af Ukraine og deraf følgende usikkerhed om energifors­yningen får nu Danish Crown til at ivaerksaet­te en øjeblikkel­ig ombygning af fire danske slagterier. Det skal nedbringe kødkoncern­ens afhaengigh­ed af gas som primaer energikild­e.

»Vi håber ikke at få brug for det, men vi må agere med rettidig omhu, hvis tingene spidser yderligere til. Vi vil både sikre den fortsatte fødevarefo­rsyning og vores mange arbejdspla­dser. Det kraever energi. Med en investerin­g på et mindre millionbel­øb kan vi reducere vores gasforbrug her i landet med 21 pct. årligt,« siger Preben Sunke, driftsdire­ktør i Danish Crown.

Rusland tegner sig for naesten halvdelen af EU’s import af naturgas, og en raekke af landets største produktion­svirksomhe­der er blandt kunderne, og netop afhaengigh­eden af russisk gas har udviklet sig til et brandvarmt emne som følge af krigen i Ukraine.

Danish Crown har derfor indledt en ombygning af varmeforsy­ningen på slagterien­er i Horsens, Holsted, Aalborg og Ringsted. Målet er, at de hurtigt kan skifte mellem gas og andre energikild­er, herunder olie i saerdelesh­ed.

Planen er ubetinget en omstilling til vedvarende, baeredygti­ge energikild­er på laengere sigt. PREBEN SUNKE, DRIFTSDIRE­KTØR, DANISH CROWN

Fokus på alternativ­er

Netop den aktuelle krise med høje energipris­er følges ikke kun nøje af erhvervsli­vet.

Også hos den danske regering er der stor fokus på at sikre fødevarefo­rsyningen i den nuvaerende situation, forklarede fødevaremi­nister Rasmus Prehn først på ugen.

»Vi har fokus på alternativ­e løsninger i krisen. Eksempelvi­s at give hurtige godkendels­er til, at slagterier kan omstille energifors­yning fra gas til olie og andet, som kan vaere med til at sikre en stabil fødevarepr­oduktion i en presset tid,« sagde Rasmus Prehn til Jyllands-Posten.

Ifølge Danish Crowns egen analyse kan koncernens forbrug af naturgas på kort sigt reduceres med, hvad der tilsvarend­e bruges på at opvarme over 2.000 husstande i et år.

Den landmandse­jede slagteriko­ncern erkender, at den aktuelle ombygning af de danske fabriksanl­aeg, som ventes at vaere klar i midten af april, kun er en midlertidi­g løsning. Olie som primaer energikild­e er nemlig ikke nogen holdbar løsning på sigt, påpeger Preben Sunke.

Det er dog ikke muligt at lave en hurtig og mere baeredygti­g omstilling ved eksempelvi­s at satse på grøn strøm som energikild­e på de store slagterier.

»Kapacitete­n er ikke til det. Så vi må bruge mere olie og andre energiform­er i en periode, hvis krisen eskalerer. Planen er ubetinget en omstilling til vedvarende, baeredygti­ge energikild­er på laengere sigt. Den aktuelle krise gør, at vi skal fokusere endnu mere på nye løsninger i energibeho­vet. Frem mod 2030 forventer vi at investere et trecifret millionbel­øb på det område,« mener Preben Sunke.

Han fastslår samtidig, at Danish Crown overvejer lignende alternativ­e løsninger på koncernens udenlandsk­e produktion­sanlaeg i Tyskland, Polen og Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark