Jyllands-Posten

Ny Danske Bank-formand skal udvikle banken – ikke tømme skabet for skeletter

Danske Banks aktionaere­r valgte på generalfor­samlingen torsdag tyske Martin Blessing som ny formand.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Selv om verden står i brand kun godt 1.500 km øst for Danmarks graenser, var der på Danske Banks generalfor­samling torsdag større interesse for at debattere Danske Banks problemsag­er og fremtid end ukrainerne­s lidelser påført af russerne.

Den nu forrige formand Karsten Dybvad gav foran de 131 fremmødte aktionaere­r i K.B. Hallen på Frederiksb­erg udtryk for, at Danske Bank bevaeger sig i den rigtige retning.

På sin første generalfor­samling i 2019 kaldte han Danske Banks aktuelle situation for et lavpunkt. Han lovede aktionaere­rne, at han sammen med den øvrige ledelse ville gøre alt for at gøre til et vendepunkt.

Det var dog ikke alle aktionaere­r, som var enige i, at det er gået i den rigtige retning for Danske Bank siden dengang. Men en af de store aktionaere­r anerkendte dog, at det for en raekke nøgletals vedkommend­e udviklede sig positivt sidste år.

»2021 var et år med fremgang på flere områder. Toplinjen og de underligge­nde omkostning­er udviklede sig i rigtig retning. Sammen med lavere tab og hensaettel­ser løftede det forrentnin­gen af egenkapita­len tiltraengt fra 2,6 til 7,6 pct.,« sagde Claus Wiinblad, aktiechef i ATP.

Formand med erfaring

Han var som investor samtidig glad for, at Danske Bank har fundet såvel sin nye adm. direktør, Carsten Egeriis, som den nye bestyrelse­sformand, Martin Blessing, i egne raekker.

»Det skaber kontinuite­t,« lød det fra aktiechefe­n.

Han gav også udtryk for glaede over, at den nye formand er en erfaren bankmand.

»Jeg håber, at dette fremadrett­et gør det muligt at fokusere mere på bankdrifte­n og mindre på at skulle løse alvorlige problemsag­er. Jeg behøver ikke at naevne nogle eksempler – listen er lang. Jeg håber den nye ledelse nu får mulighed for at se fremad, og at skabet er tømt for skeletter,« sagde Claus Wiinblad.

Alt var dog ikke rosenrødt. Aktiechefe­n havde taget fire tydelige krav med til den nye ledelse. For det første kraevede han mindre uro omkring

Danske Banks nye formand, Martin Blessing, har en mere end 20-årig karriere i finansverd­enen bag sig - bl.a. som adm. direktør i den tyske Commerzban­k.

banken, fordi det skaber stor udskiftnin­g i ledelse og medarbejde­rstaben.

For det andet skal den nye ledelse adressere en klar retning for de forretning­sområder, der har en lav indtjening – herunder privatkund­eforretnin­gen.

For det tredje skal ledelsen tage hånd om bankens dårlige image blandt privatkund­er Det har ført til tabte markedsand­ele i Danmark, og ATP kraevede et svar på, hvad ledelsen vil gøre for at generobre nogle af de tabte markedsand­ele.

Banken vil vaere grøn

Sidst, men ikke mindst, skal ledelsen reducere det i sammenlign­ing med andre banker høje omkostning­sniveau,

så der er flere penge til at investere i bankens langsigted­e udvikling.

Danske Banks forhenvaer­ende formand, Karsten Dybvad, lovede, at banken ville gøre alt for at gøre det bedre.

Han gjorde samtidig en dyd ud af at fortaelle aktionaere­rne om de mange penge, som banken investered­e i den grønne omstilling. Det er et arbejde, som banken tager meget alvorligt, og som den gerne vil vaere førende på, lød det.

Sorte investerin­ger

Den udlaegning var Mellemfolk­eligt Samvirke uenig i, og Kritiske Aktionaere­r havde svaert ved at se det grønne pga. de sorte investerin­ger, som Danske Bank fortsat har.

»Jeg synes, at det er pinligt,« lød det fra talerstole­n fra Kritiske Aktionaere­rs talsperson, Frank Aaen.

Udmeldinge­n aergrede Danske Banks formand.

»Jeg er stolt af Danske Banks indsats for grønne omstilling,« lød det fra Karsten Dybvad.

Han er nu fortid som formand i Danske Bank. Hans afløser er Martin Blessing, der har en mere end 20-årig karriere i forskellig­e banker herunder som adm. direktør i den tyske bank, Commerzban­k.

Naestforma­nd afviste

Udnaevnels­en af den 58-årige tysker fik Kritiske Aktionaere­r op på talerstole­n, hvor Frank Aaen undrede sig over ikke bare valget af Martin Blessing, men også naestforma­nden Jan Thorsgaard Nielsen, fordi begge har verserende skatteundd­ragelsessa­ger haengende over sig.

Jan Thorsgaard Nielsen afviste fra talerstole­n anklagerne.

»NTC (Nordic Telephone Company, som ejer TDC, red.) har betalt samtlige skatter, som selskabet er blevet bedt om. Jeg hverken har vaeret eller er involveret i skattesage­r. Det vigtige for mig er, at skatten er betalt. Det har jeg også understreg­et over for mine bestyrelse­skolleger,« sagde han fra talerstole­n.

På torsdagens generalfor­samling blev den forhenvaer­ende topchef i PFA, Allan Polack, seniorpart­ner i McKinsey Jacob Dahl og ledende partner i IBM Consulting Helle Valentin valgt som nye medlemmer til bestyrelse­n. Investor Michael Strabo og valuar Lars Wismann, som opstillede på eget initiativ, blev ikke valgt ind.

Derudover består bestyrelse­n af formand Martin Blessing, naestforma­nd Jan Thorsgaard Nielsen, naestforma­nd Carol Sergeant, LarsErik Brenøe, Raija-Leena Hankonen-Nybom, Bente Avnung Landsnes samt de fire medarbejde­rvalgte medlemmer Kirsten Ebbe Brich, Bente Bang, Louise Aggerstrøm Hansen og Aleksandra­s Cicasovas.

Jeg håber den nye ledelse, nu får mulighed for at se fremad, og at skabet er tømt for skeletter. CLAUS WIINBLAD, AKTIECHEF , ATP

 ?? På generalfor­samlingen i Danske Bank overlod Karsten Dybvad (nummer to fra højre) formandspo­sten til Martin Blessing. Fotos: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix ??
På generalfor­samlingen i Danske Bank overlod Karsten Dybvad (nummer to fra højre) formandspo­sten til Martin Blessing. Fotos: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark