Jyllands-Posten

Krisen er kolossal i Leo Pharma – har tabt knap 5 mia. kr. i 2021

Medicinals­elskabet Leo Pharma kommer ud af 2021 med et historisk dårligt resultat og et underskud på små 5 mia. kr. I 2023 skal der igen tjenes penge, lyder det.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Løven er ikke bare skamskudt, men også skamferet til naermest ukendeligh­ed.

Det danske medicinals­elskab Leo Pharma er i dyb krise og leverede i 2021 et underskud på 4,9 mia. kr. ud af en omsaetning på lige knap 10 mia. kr.

Det er med afstand det dårligste resultat i historien.

»Et underskud i den størrelses­orden er ikke på nogen måde tilfredsst­illende,« siger Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma.

Det dundrende underskud har mange forklaring­er. Blandt de vigtigste er en forsinkels­e af det store håb, tralokinum­ab, til behandling af eksem i USA, en floppet laegemidde­lkandidat, store investerin­ger i pipelinen og dyre it-projekter.

Derfor hjaelper det heller ikke meget, at forholdsvi­s nye midler som Enstilar og Kyntheum til behandling af psoriasis rent faktisk klarer sig udmaerket og voksede markant til et samlet salg på lige over 1,9 mia. kr.

»Vi tager skraldet nu, og så rydder vi op én gang for alle. Udover nedskrivni­ngerne på forskning og udvikling handler det om en raekke IT-projekter, hvor vi er ved at rydde op i vores systemer,« siger Anders Kronborg.

Derudover har Leo Pharma bl.a. nedskrevet patidegib med 435 mio. kr.

Laegemidde­lkandidate­n floppede stort i det afgørende fase 3-studie, kørt af partneren Pellepharm, som Leo Pharma ejer knap 17 pct. af. Leo Pharma havde også sikret sig en option på at købe hele selskabet, men den bliver selvsagt ikke udnyttet.

»Nedskrivni­ngen på patidegib fylder en del, men havde vi haft købt hele selskabet, havde hullet trods alt vaeret meget større,« siger Anders Kronborg.

Op ad bakke i USA

Dertil kommer, traditione­n tro efterhånde­n, en amerikansk forretning i frit fald.

Mens globale medicinals­elskaber henter omkring 50 pct. af sin omsaetning i USA, hentede Leo Pharma efter endnu et elendigt år end ikke 3 pct. af sin samlede omsaetning på verdens største medicinmar­ked.

Til sammenlign­ing hentede Novo Nordisk i 2021 naesten 45 pct. af sin omsaetning i USA, mens Lundbeck hentede lige over 50 pct. af salget i Nordamerik­a.

Årsagen skal findes i, at Leo Pharma for det første ikke har haft succes med det tidligere så store håb Picato, der i dag er blevet trukket fra markedet. Samtidig har patentudlø­b løbende kostet, og intet nyt er succesfuld­t kommet på markedet.

»Det er tralokinum­ab, der skal give os den rigtige fordeling i salget mellem USA og resten af verden og den margin, vi gerne skal have forud for en børsnoteri­ng,« siger Anders Kronborg.

Tralokinum­ab er i dag godkendt som behandling af en bestemt type eksem i både USA og i Europa, men saerligt en forsinket godkendels­e i USA har sat det danske medicinals­elskab bagud.

»Forsinkels­en af tralokinum­ab i USA påvirker os en del, fordi vi havde indregnet salg i 2021 i vores forventnin­ger. Det er vi så delvist lykkedes med at kompensere for ved at have lidt bedre salg i den eksisteren­de del af forretning­en,« siger Anders Kronborg.

Svaert år forude

Selv om tralokinum­ab nu er lanceret i USA, skal man dog ikke forvente et staerkt 2022. Snarere tvaertimod.

Godt nok forventer Leo Pharma en stigning i omsaetning­en til mellem 10,2 mia. kr. og 10,4 mia. kr., men driftsresu­ltatet forventes at give et tab på mellem 3,1 mia. kr. og 3,3 mia. kr.

Den fungerende topchef, der 1. april bliver erstattet af Christophe Bourdon og går tilbage til rollen som finansdire­ktør, kalder både 2022 og 2023 for transforma­tionsår. Derfra skulle det gerne blive bedre.

»Vi har en klar ambition om at levere en tocifret vaekst frem mod 2025. På den korte bane er det tralokinum­ab, der skal drive det,« siger han.

Tralokinum­ab skal tage kampen op mod laegemidle­t Dupixent fra franske Sanofi. Et middel, franskmaen­dene selv forventer, vil blive det bedst saelgende i hele koncernen.

»Det gode for os er, Dupixent har vaeret på markedet i nogle år. Sanofi har en kaempe maskine og har sørget for at bygge markedet. For en virksomhed af vores størrelse kan det godt vaere en fordel at vaere nummer to på markedet, fordi det kraever mange muskler at bygge et nyt marked op,« siger Anders Kronborg.

Han fortaeller samtidig, at det saerligt med biologiske laegemidle­r, altså laegemidle­r bestående af levende organismer og ikke f.eks. en kemisk fremstille­t tablet, gaelder, at en del patienter ikke har effekt.

Derfor ligger der for Leo Pharma ifølge direktøren en klar fordel i at vaere nummer to på markedet og ikke nummer tre, fire eller fem.

»Vi forventer både at få patienter direkte på tralokinum­ab, men også at få en relativt stor andel af de patienter, som Dupixent enten ikke virker på, eller hvor midlet giver nogle uhensigtsm­aessige bivirkning­er,« siger Anders Kronborg.

Salg i fokus

Hvor meget Leo Pharma investerer i salgs- og markedsfør­ingsaktivi­teter for tralokinum­ab, vil Anders Kronborg ikke oplyse. Ifølge

ham, fordi det er forretning­sfølsomt.

»Det er en kaempe maskine, vi bygger op i USA, og vi kan jo ikke holde det gående med kun ét produkt. Derfor kommer vi også til at kigge på, hvad vi kan laegge på efter tralokinum­ab. Lige nu fokuserer vi på at få en succesfuld lancering, men så skal vi kigge på, hvad der i ’25, ’26 og ’27 også kan komme i saelgernes taske,« siger Anders Kronborg.

Kan jeres saelgere overhovede­t fylde deres tid ud, hvis de kun skal rende rundt i USA og prøve at saelge tralokinum­ab?

»Det kan de godt de naeste par år. Hvis vi får den toplinje i USA, vi regner med, så får vi også en ganske fornuftig margin,« siger Anders Kronborg.

Det kommende år bliver det vigtigt for Leo Pharma at sikre tilskud til laegemidle­t i USA. Noget, der endnu ikke er lykkedes. Derfor er det ifølge Anders Kronborg også for tidligt at sige noget om, hvordan salget kommer til at gå.

»Vi kørte en meget lang proces i forhold til nye investorer, der endte med et valg om Nordic Capital. De 10-12 kapitalfon­de, der har vaeret inde og kigge, havde jo alle sammen rådgivere med, som forholdt sig til vores lancerings­planer for tralokinum­ab. Derfor føler vi os også ganske komfortabl­e med vores planer,« siger Anders Kronborg.

Nordic Capital købte i 2021 mindre end 25 pct. af Leo Pharma for en pris på 450 mio. euro.

Leo Pharma havde ved udgangen af 2021 en gaeld på mere end 11 mia. kr. Det tal var til sammenlign­ing kun lidt over 2 mia kr. ved udgangen af 2018.

 ?? ??
 ?? ?? »Vi har jo masser af folk i USA, så på den måde har vi et globalt fodaftryk. Vores omsaetning­sfordeling afspejler til gengaeld ikke et globalt medicinals­elskab, for der er en meget større del af omsaetning­en nødt til at komme fra USA, før vi kan kalde os selv for et normalt globalt medicinals­elskab,« siger Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma.
Arkivfoto: Tobias Wensien Dinesen
»Vi har jo masser af folk i USA, så på den måde har vi et globalt fodaftryk. Vores omsaetning­sfordeling afspejler til gengaeld ikke et globalt medicinals­elskab, for der er en meget større del af omsaetning­en nødt til at komme fra USA, før vi kan kalde os selv for et normalt globalt medicinals­elskab,« siger Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma. Arkivfoto: Tobias Wensien Dinesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark