Jyllands-Posten

Spaend selen – her er den nye verdensord­en

Der kan efter det andet totalt uventede chok på to år saettes alvorlige spørgsmåls­tegn ved erhvervsli­vets risikostyr­ing.

-

Det er nemt at blive en smule rundtosset. Coronapand­emien satte verden på den anden ende. Selv om den naesten allerede er ved at blive skrevet ind i historiebø­gerne, er den smitsomme virus stadig en betragteli­g byrde for mange landes økonomier, herunder Kina, der igen lukker millionbye­r ned.

Men det har givet ordet modstandsk­raft i dens bredeste betydning helt ny aktualitet. Det pressede topledelse­n i erhvervsli­vet til i rekordfart at tilpasse forretning­smodellen til den uventede situation, der i flaeng blev døbt en sort svane.

Nu er der igen krig i Europa. Selv om Putin ved adskillige lejlighede­r har anfaegtet den vestlige forsvarsal­liances ønske om at rykke østpå og helt op til Ruslands graenser, er hans tiltagende trusler ikke blevet taget alvorlige. Der var ikke mange, der havde regnet med en fuldtonet invasion af Ukraine.

Nu er danske erhvervsle­dere igen på haelene. Overrumple­t, famlende efter svar på helt nye udfordring­er. En ringe trøst er – selv for Carlsberg med bogførte vaerdier for 20 mia. kr. i Rusland – at det ikke er en eksistenti­el krise.

Men her skal der desvaerre lyde et endnu. Selv om det fortsat er tidlige dage for Ukraine-krigen, og en våbenhvile eller måske endda en direkte fredsaftal­e kan vaere inden for raekkevidd­e i de kommende uger, er en ny verdensord­en født.

Selv om coronakris­en på mange måder udløste et paradigmes­kift inden for isaer den digitale omstilling, er forandring­erne i kølvandet på den russiske invasion i en helt anden skala.

Krigen har udløst trusler om brug af atomvåben, en mobiliseri­ng af militaere styrker i Europa, herunder Tyskland, en alliance mellem autoritaer­e regimer, uset skrappe økonomiske sanktioner og nye prischok for energi og fødevarer.

Det skal laegges oveni et overrasken­de staerkt økonomisk comeback på bagsiden af coronapand­emiens mange nedlukning­er med kaos i forsynings­kaederne, stigende inflation og udbredt mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft. Graden af ustabilite­t, erhvervsle­deres yndlingsav­ersion, er markant stigende.

Bundlinjen er, at den økonomiske verdensord­en pludselig er en anden. De sidste 30-40 års hastige globaliser­ing med indlemmels­en af Kina og den tidligere Østblok fra den kolde krig i verdenshan­dlen er sat i bakgear.

Det er endnu uvist, lige praecis hvor et nyt jerntaeppe kommer til at ligge, men det må påregnes, at Rusland forbliver isoleret, så laenge Putin er ved magten.

Kina flirter med tanken om at yde støtte til Rusland for at besejre Ukraine. Det kan udløse sanktioner mod Kina med efterfølge­nde modsanktio­ner, der vil gøre endnu mere ondt på verdensøko­nomien.

Kina har en helt anden betydning for de vestlige selskabers økonomi end Rusland. De store tyske bilfabrika­nter ryster i deres grundvold over risikoen for en mulig kinesisk indblandin­g i krigen. Det er samtidig ingen hemmelig, at Xi Jinping har en udtalt plan om at indlemme Taiwan i det kinesiske rige. Frygten er, at det vil ske med voldelige midler.

Udelukkels­e fra det kinesiske marked vil udløse en eksistenti­el krise. Det vil det også gøre for danske Carlsberg, der dygtigt i kølvandet på en årelang nedtur i Rusland har fået taendt vaekstmoto­ren i Kina.

Mens Rusland og Ukraine står for under 10 pct. af indtjening­en, er Kina en anden sag. Asien stod naesten for halvdelen af Carlsbergs overskud sidste år.

En ny økonomisk krise er under opsejling. Afhaengigh­eden af effektive globale forsynings­kaeder haenger i laser, mens regionalis­ering er pejlemaerk­e for fremtidens interne organiseri­ng. Der skal igen flyttes rundt på vaerdikaed­erne, hvor graden af stordrifts­fordele bliver mindre.

Det vil igen laegge et opadgående pres på virksomhed­ernes omkostning­er og dermed på priserne.

Uden at saette vaerdiskab­elsen over styr skal bestyrelse­rne i taet samarbejde med den daglige ledelse igen laegge hovedet i blød. Det er tid til at genbesøge strategier­ne og tilpasse sig så hurtigt som muligt.

Det er anden gang på to år, at de profession­elle bestyrelse­r i selv de store danske selskaber bliver taget på sengen. Der er brug for selvransag­else.

Som topchefen for den store tyske bilproduce­nt VW lakonisk konstatere­de, er det svaert at binde en vidtraekke­nde global forretning op på liberale demokratie­r, da de udgør mindre end 10 pct. af verdensmar­kedet.

Det bliver en balancegan­g at gøre forretning­er i mere eller mindre autoritaer­t styrede lande, samtidig med at afhaengigh­eden af enkeltmark­eder ikke må blive for stor.

En regionalis­eret verden med flere parallelle forsynings­kaeder, stor modstandsk­raft mod uventede og ganske voldsomme geopolitis­ke begivenhed­er og en tilpasning­sdygtig forretning­smodel er et must i fremtiden. Mere end nogensinde.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark