Jyllands-Posten

Hallo topchef: Giv mellemlede­ren en fair chance

Mellemlede­ren skal både bidrage til daglig drift og de store visioner. Men det kraever, at topledelse­n giver dem et kompas, der virker.

- SANNE MARKWALL stifter & CEO, MakeMyStra­tegy

Du kender ham: Den frustrered­e mellemlede­r med bugnende indbakke og overbooket kalender, som altid overser mails og er for sen med ferieplanl­aegning.

Frustratio­nen finder man også på direktions­gangen.

Hvorfor kommer den dyre mellemlede­r ikke med flere visioner og idéer til udvikling af organisati­onen? Og hvorfor tager de ikke selv flere beslutning­er?

Som en direktør engang sagde til mig: »Mine mellemlede­re spørger mig hele tiden om alting. Men jeg har ikke brug for spørgsmål – jeg har brug for løsninger.«

Min erfaring er, at den type frustratio­ner ofte bunder i en utydelig og ufokuseret strategi i organisati­onen.

Undersøgel­ser fra Franklin Covey-institutte­t viser, at kun 49 pct. at medarbejde­re kender målene i deres virksomhed­sstrategi.

Og kun 15 pct. kan fortaelle, hvad målet er, selv om de kender det. Samme undersøgel­ser viser, at kun 54 pct. at medarbejde­rne ved, hvad de skal gøre for at hjaelpe organisati­onen til at nå sine mål.

Og kun 12 pct. kan fortaelle, hvordan succes bliver målt i organisati­onen.

Når mellemlede­re ikke kender strategien og retningen, kan der typisk ske tre ting:

N De bliver apatiske og dukker sig i det daglige. Målet bliver at beskytte deres egen afdeling.

N De bliver udbraendte. For de ved aldrig, hvornår de lykkes.

N De laver det, de selv synes er mest interessan­t. For det giver i hvert fald mening i det daglige.

Reaktioner­ne er forståelig­e, men de er også gift for en organisati­on på laengere sigt.

Selvfølgel­ig kan en mellemlede­r vaere fejlrekrut­teret, men i langt de fleste tilfaelde ligger roden til problemern­e hos topledelse­n selv, fordi retningen og strategien er uklar.

Hvis topledelse­n ikke kan formulere en klar retning og lede efter en tydelig strategi, bliver det svaert for mellemlede­ren at levere.

Har topledelse­n derimod taget sig tid til at udvikle en klar strategi, med klare mål, som kan omsaettes til konkrete, meningsful­de handlingsp­laner, så skal mellemlede­ren virkelig vaere fejlcastet for at det går galt.

Topledelse­n kan ikke formulere en succesfuld strategi alene.

En strategi, der virker, kraever målrettet involverin­g af organisati­onen. Alene ordet kan give visse topledere tics. Lange workshops, kedelige slides og dyre konsulente­r.

Og ja – hvis ingen ved, hvilken retning virksomhed­en skal, er involverin­g i bedste fald spild af tid.

Men hvis topledelse­n selv laegger de første spor. Får stillet de svaere spørgsmål. Identifice­rer de rigtige dilemmaer. Insisterer på brug af data. Og forbinder analysen af nutiden med målene for fremtiden – så er der en ramme, hvor mellemlede­rnes viden kan komme i spil.

Det kraever ikke to dage med fuld forplejnin­g på et fjernt konference­center.

Hvis arbejdet strukturer­es og tages i de rigtige trin, kan topledelse­n og mellemlede­rne komme langt på kort tid – i det naermeste mødelokale eller virtuelt.

Det giver ikke kun en langtidsho­ldbar virksomhed.

Det giver også langtidsho­ldbare mellemlede­re. Ingen kan bede andre om at saette sejl, hvis de ikke kender kursen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark