Jyllands-Posten

»Vi blev kaldt luksusøkon­omer, fordi vi besøgte de lande, vi investered­e i«

Engang havde Keld Holm travlt i finanssekt­oren. Nu er han formand for Selskabet for Fremtidsfo­rskning, skriver bøger og vil stifte en taenketank.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Fremtiden har altid vaeret omdrejning­spunkt for Keld Holm. Først som økonom, hvor han skulle spå om udviklinge­n på de finansiell­e markeder, og siden som formand for Selskabet for Fremtidsfo­rskning.

Det stod langtfra i kortene, at han skulle få en passion for isaer økonomi og fremtiden. For allerede i en tidlig alder var Keld Holm interesser­et i politik. Han var med til at stifte Hobro KU, og det var meningen, at han ville laese statskunds­kab i Aarhus. Men det aendrede en haendelse i Aarhus Universite­ts kantine på.

»På statskunds­kabuddanne­lsen var naesten alle underviser­e og studerende staerkt venstreori­enterede, og fraktioner­ne af VS sad hver for sig i kantinen. Jeg ville ikke laese marxistisk teori, og valget faldt på økonomi, da jeg taenkte, at man bør vide, hvordan økonomien haenger sammen, hvis man vil vaere politiker,« erindrer han.

Efter at have afsluttet sin kandidatud­dannelse i økonomi fra Aarhus Universite­t i 1987 tiltrådte Keld Holm en stilling i Provinsban­ken, hvor han steg i graderne og blev cheføkonom halvandet år senere. I forbindels­e med Danske Banks overtagels­e af Provinsban­ken i 1990 fik han en stol i finansafde­lingen.

»Vi blev kaldt luksusøkon­omer, fordi vi besøgte de lande, vi investered­e i,« fortaeller Keld Holm.

»På det tidspunkt investered­e alle primaert i danske aktier og obligation­er, men Danske Bank havde voksevaerk, og man så efter at investere i andre lande. Her mødte jeg også mine to drenges mor,« siger han.

Fiskede efter et job

Hun arbejdede i Danske Banks handelsafd­eling, men skiftede til Citibank i London. Keld Holm ville gerne med, og i forbindels­e med et møde i investerin­gsbanken Lehman Brothers med en afdeling i den engelske hovedstad så han sit snit til at søge en stilling.

»Jeg fik spurgt om, hvor mange de var på Londonkont­oret. Her lød svaret, at de var seks-syv ansatte, men de ledte efter en til. Så fik jeg straks naevnt, at jeg ledte efter et nyt job,« siger han.

I Lehman Brothers, der siden kollapsede under finanskris­en, fik Keld Holm indblik i de finansiell­e markeder, og arbejdet indebar tonsvis af research og rapportskr­ivning, som han hurtigt mestrede, om end det ikke var let, eftersom han er ordblind.

»Nu var det i forvejen svaerere, fordi det foregik på et andet sprog. Så jeg sad ofte og bladrede voldsomt i den lille røde ordbog for at stave ordene korrekt, når jeg skulle skrive analyser, og sådan en lavede jeg hver uge.«

Først seks år og to børn senere besluttede de, at det var tid til igen at drage mod Danmark, hvor arbejdstid­erne taerede lidt mindre på familieliv­et.

Keld Holm blev i 1997 underdirek­tør i davaerende BG Bank, hvor han fik ansvar for aktier, obligation­er og makroøkono­mi.

I England var han så småt blevet vant til at udtale sig til medier, og der gik da heller ikke lang tid, før han blev et kendt ansigt som analytiker i Danmark.

»Efter mit første interview med DR fik jeg at vide, at jeg var nem at interviewe og talte et sprog, som folk forstod. Det var måske min styrke som ordblind: At vaere god til at fortaelle en historie.«

Efter at have arbejdet i finanssekt­oren i en årraekke stiftede Keld Holm i 2008 konsulentf­irmaet Adverti, og han holder foredrag som samfundsde­battør og fremtidsfo­rsker og skriver bøger.

Single i Charlotten­lund

Han arbejder på en bog om, hvordan vi skal aendre vores samfund, hvis vi skal blive et innovation­ssamfund. Bogen er udgangspun­kt for taenketank­en Paradigma, som han er i gang med at stifte.

»Vi har ikke opdaget, at vi er i et innovation­ssamfund, og Paradigma har til formål at udbrede forståelse­n for fremtiden. Hvis man bedre forstår, hvad der sker, vil man også bedre kunne håndtere det,« forklarer Keld Holm, som er censor på CBS.

Han er blevet single og bor i Charlotten­lund, hvor han spiller tennis. Hans sønner er henholdsvi­s 25 og 27 år.

 ?? ?? Keld Holm er i gang med en ny bog. I 2018 udgav han ”Lottosamfu­ndet”. Den handler blandt andet om drivkraeft­erne bag de seneste års udvikling, og hvorfor den vestlige verden er i gang med at forlade industrisa­mfundet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Keld Holm er i gang med en ny bog. I 2018 udgav han ”Lottosamfu­ndet”. Den handler blandt andet om drivkraeft­erne bag de seneste års udvikling, og hvorfor den vestlige verden er i gang med at forlade industrisa­mfundet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark