Jyllands-Posten

Her er milliarder­ne, der kan minimere energipris­chokket

Staten skal ikke drive virksomhed­er, men baere sin del af ansvaret, når politiske beslutning­er spaender ben for erhvervsli­vets krisehåndt­ering.

-

De siger det igen og igen, topchefern­e, når de i disse uger mødes med deres aktionaere­r på de årlige generalfor­samlinger. Det er hårde tider. Historiske tider. Og selv de mest fremsynede har ingen trovaerdig prognose for, hvor deres marked, deres virksomhed og deres medarbejde­re står om et, to eller tre år.

CEO Jens Axel Birn fra Valdemar Birnkoncer­nen udtrykte det forleden befriende aerligt: »Man ved simpelthen ikke, hvad der sker. Derfor er man nødt til at prøve at etablere en eller anden form for sikkerhed, der hvor man kan.«

Den ubevidste distance i det upersonlig­e ”man” er naeppe tilfaeldig. Ansvaret tynger hårdt lige nu på dem, der personligt har den forbandede pligt at lede. Mens universet leverer det ene meteorneds­lag efter det andet, hvirvler en massiv tåge af afmagt op og haelder det, vi troede var etablerede sandheder, ned ad braettet. Faktorerne er velkendte: pandemi. Krig. Kollapsede forsynings­kaeder og energipris­chok. Mangel på arbejdskra­ft. Voldsomme prisstigni­nger. Stigende renter og presset likviditet.

Konsekvens­en er til stadighed tydeligere: Dansk erhvervsli­vs top er kløvet i to fraktioner. Medlemmern­e af den ene forsøger af al magt at tage ansvaret på sig og finde det spor, de kan stikke snuden i for dog at finde en retning ud af det helt nye risikobill­ede. Den anden fraktion har i store traek opgivet jagten på orden i kaos og haelder hovedet til, at nogen må gøre noget. Laes: at Staten da for hulen snart må på banen med de hjaelpepak­ker, der kan sikre virksomhed­ens eksistens på bare lidt laengere sigt.

Sidstnaevn­tes problem er, at Staten og Folketinge­t vist har fuldt op at gøre med at finde penge til militaer oprustning og varme i rørene hjemme hos de forbrugere, der i sidste instans er de folkevalgt­es egentlige arbejdsgiv­ere.

Det giver al mulig mening at begraense statsstøtt­en til erhvervsli­vet til et absolut minimum. Mens det i en pandemi med påtvungne nedlukning­er er naturligt, at samfundet kompensere­r virksomhed­erne, er det andre faktorer, der styrer den aktuelle udvikling. Geopolitis­ke risici, råvarefors­yninger og energi-indkøb er og bliver driftsvilk­år, som den enkelte virksomhed­s direktion og bestyrelse har det fulde ansvar for.

Driften af det private erhvervsli­v skal håndteres af det private erhvervsli­v. Ikke på Slotsholme­n. Punktum. Det princip gaelder altså også, når tiderne er benhårde og producentp­riserne – som i årets første to måneder – pludselig hopper mere end 30 pct. op over det, vi troede var normalen.

Det vil imidlertid vaere en stor fejl at tro, at det politiske system intet bør gøre for erhvervsli­vet midt i århundrede­ts vanskeligs­te konjunktur. For politiske beslutning­er, som f.eks. at accelerere vaek fra afhaengigh­ed af russisk gas, forstørrer entydigt energipris­chokket og rammer erhvervsli­vet hårdt på kort sigt.

Af samme årsag har EU-Kommission­en ekstraordi­naert åbnet for, at staterne kan føre den markante stigning i provenu fra energiafgi­fter – knap 3 mia. kr. herhjemme – og CO2-kvoter tilbage til virksomhed­erne og beskatte energisels­kabers bugnende overskud saerligt hårdt. Mere fra samme skuffe er på vej, når kommission­en senest til maj detaljerer udmøntning­en af sin energiplan, kaldet ”RePowerEU”.

Samtidig ser vi, trods de usikre tider, en stor villighed i virksomhed­erne til at investere i fremtiden for egne penge. Så sent som i onsdags forudså Nationalba­nken i en spritny økonomisk prognose, at virksomhed­ernes investerin­gskvote i de kommende år vil nå det højeste niveau i dette årtusind.

Det vil vaere en stor fejl at tro, at det politiske system intet bør gøre for erhvervsli­vet midt i århundrede­ts vanskeligs­te konjunktur.

Det ligger altså på den flade hånd for regeringen at dirigere statens midlertidi­ge gevinster på energipris­chokket tilbage til det pulserende erhvervsli­v i form af massive fradrag for f.eks. investerin­ger i energibesp­arende foranstalt­ninger, automatise­ring og omlaegning af energifors­yningen.

Planen vil langtfra redde usunde virksomhed­er fra konkursens rand. Men den vil på sigt redde sunde arbejdspla­dser, geare erhvervsli­vet til tiden efter det akutte kaos og bidrage i meget stor grad til opfyldelse­n af de politiske dikterede målsaetnin­ger. Og ikke mindst vil den forsvare danske virksomhed­ers konkurrenc­eevne på et tidspunkt, hvor vore nabolande og konkurrent­er med sikkerhed kommer til at benytte alle de smutveje til at subsidiere det nationale erhvervsli­v, som EU-Kommission­en kommer til at åbne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark