Jyllands-Posten

Millionern­e fosser ud af rejseselsk­ab

Tui er delvist er ejet af den russiske milliardae­r Aleksej Mordasjov, som i øjeblikket er underlagt sanktioner.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Det europaeisk­e rejseselsk­ab Tui er i modvind, efter det i forbindels­e med invasionen af Ukraine kom frem, at selskabets russiske storaktion­aer har taette forbindels­er til den russiske praesident.

På sociale medier har ejerforhol­det fået flere til at opfordre rejsende til at boykotte selskabet.

Et nyt regnskab afslører, at det ikke kun er den russiske forbindels­e, som det europaeisk­e rejseselsk­ab slås med.

Coronapand­emien spøger fortsat. I 2020/2021 tabte den danske del af Tui 46,5 mio. kr. efter skat. Året forinden havde Tuis danske del et underskud på 7,4 mio. kr., og selv om det var forventet, at selskabet igen ville gå tilbage pga. coronakris­en, så er underskudd­et vaesentlig­t større end forventet.

Tui Danmark havde ventet et tab på 30-35 mio. kr., men selskabet må altså sluge et underskud på 46,5 mio. kr.

»Ledelsen anser resultatet som staerkt utilfredss­tillende, men acceptabel­t, i betragtnin­g af at hele vinterprog­rammet blev aflyst og sommerprog­rammet kun blev gennemført i begraenset omfang til udvalgte destinatio­ner,« skriver Tuis ledelse i regnskabet.

Ejer sanktionsr­amt

Også omsaetning­en faldt i seneste regnskab. Tui omsatte i 2020/2021 for 323 mio. kr. mod 488 mio. kr. regnskabså­ret forinden.

Tui forventer i 2022/2023 et niveau for vintersaes­onen som før coronakris­en. Ifølge selskabet vil det resultere i et forventet underskud før skat på 11 mio. kr. Arkivfoto

Tui er Europas største turoperatø­r og er ejet af den russiske milliardae­r Aleksej Mordasjov, som i øjeblikket er ramt af sanktioner. Han sidder på 34 pct. af aktierne i selskabet og er derved den største enkeltakti­onaer.

Salget faldt efter overfldet

Ejerforhol­det fik kort efter invasionen Tuis salg til at dykke, men ifølge selskabet var tallene efter et par dage praeget med tilbagehol­denhed tilbage til normalen.

»På tvaers af koncernen ser vi fortsat en høj efterspørg­sel på rejser, og bestilling­stallet er stabilt. Vi forventer fortsat en sommer taet på niveauet i sommeren 2019,« skriver pressechef Kuzey Alexander

Esener i en mail til JyllandsPo­sten.

Han skriver samtidig, at ejerskabet er uden for koncernens indflydels­e.

Midler indefryses

Aleksej Mordasjov ejer Tui via selskabet Unifirm og har over for flere udenlandsk­e medier givet udtryk for, at han er uforståend­e over for sanktioner­ne mod ham.

»Alexey Mordashov har informeret om, at hans dattersels­kaber KN-Holding LLC og Rayglow Limited har solgt deres aktier i Unifirm Limited til Ondero Limited.

Virksomhed­en holder til på De Britiske Jomfruøer. Tui AG har på nuvaerende tidspunkt intet kendskab til, hvem aktionaere­rne eller repraesent­anterne for Ondero Limited er, og Tui er ikke i stand til at vurdere, om og i givet fald hvordan sanktioner­ne påvirker transaktio­nen den 28. februar 2022 og dermed tildelinge­n af aktiepakke­n,« skriver Kuzey Alexander Esener.

Sanktioner­ne mod Aleksej Mordasjov betyder, at hans midler er indefrosse­t, og ingen kan handle med ham. Derfor er det uvist, hvordan sanktioner­ne påvirker handlen.

Tui forventer i 2022/2023 et niveau for vintersaes­onen før coronakris­en. Ifølge selskabet vil det resultere i et forventet underskud før skat på 11 mio. kr.

 ?? ??
 ?? ?? Den russiske miliardaer Aleksej Mordasjov ejer omkring en tredjedel af Tui via selskabet Unifirm. Foto: Andreas Gebert/AP/Ritzau Scanpix
Den russiske miliardaer Aleksej Mordasjov ejer omkring en tredjedel af Tui via selskabet Unifirm. Foto: Andreas Gebert/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark