Jyllands-Posten

Ukrainere er populaere hos danske arbejdsgiv­ere

Ukraine har gennem flere år vaeret et af de lande uden for EU, som danske arbejdsgiv­ere har hentet flest medarbejde­re fra. Med en ny saerlov er arbejdstil­ladelsen på plads.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Med saerloven for ukrainske flygtninge, som Folketinge­t vedtog onsdag ved en hastebehan­dling, er vejen banet for, at nogle af de mest populaere arbejdstag­ere fra lande uden for EU kan komme i arbejde i Danmark.

Tal fra Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n (SIRI) viser, at medarbejde­re fra Ukraine topper listerne over tredjeland­e, hvor danske arbejdsgiv­ere henter folk fra.

Alene for i år viser tallene, at der den 31. januar var givet opholdstil­ladelse på erhvervsom­rådet til 1.711 personer. Heraf var 11 pct. af opholdstil­ladelserne givet til ukrainere, som dermed kun blev overgået af arbejdskra­ft fra Indien.

Den nye saerlov giver ukrainere på flugt opholdstil­ladelse i to år med lov til at arbejde og adgang til skoler og sundhedsva­esen.

Ukrainere har gennem flere år ligget i toppen af listerne over såkaldte tredjeland­e, hvor danske arbejdsgiv­ere henter medarbejde­re fra. Det vil sige lande uden for EU, hvor der ikke gaelder fri bevaegelig­hed for arbejdstag­ere, men hvor kravet for at arbejde i Danmark er en opholdstil­ladelse efter en raekke forskellig­e ordninger på erhvervsom­rådet.

Ikke mindst inden for landbruget er mange ukrainere ansat. På den såkaldte landbrugso­rdning for fodermestr­e og driftslede­re er hele 98 ud af i alt 117 opholdstil­ladelser indtil videre i år gået til ukrainere.

Og Ukraine har gennem flere år klart toppet listen over, hvilke nationalit­eter der kommer ind på landbrugso­rdningen.

Praktikant­ordningen

Det samme gaelder den såkaldte praktikant­ordning, som i vid udstraekni­ng bruges til ansaettels­e af praktikant­er fra tredjeland­e inden for landbrug og gartneri. Her har Ukraine også gennem flere år vaeret det helt store rekrutteri­ngsland.

Ukraine har gennem årene også vaeret et af de lande, der har leveret arbejdskra­ft til danske arbejdsgiv­ere via den omstridte beløbsordn­ing, som giver opholdstil­ladelse til medarbejde­re, som bliver ansat til en årsløn inklusiv feriepenge og pension på mindst 448.000 kr.

Her ligger Ukraine dog ikke i top men på en fjerdeplad­s efter Indien, USA og Kina.

Med Folketinge­ts vedtagelse af en saerlov for ukrainere på flugt bortfalder kravet om, at medarbejde­re fra Ukraine først skal have tilladelse via en af de gaeldende erhvervsor­dninger. Dermed kan ukrainere uden videre ansaettes på samme måde som statsborge­re fra f.eks. Polen, Sverige eller andre EU-lande.

Samtidig har arbejdsmar­kedets parter og regeringen indgået et partnerska­b, der både skal hjaelpe ukrainere i job i Danmark, og forhindre at saerloven fører til underbetal­ing, da partnerne har givet hinanden hånden på, at ansaettels­e skal ske til danske løn- og arbejdsvil­kår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark