Jyllands-Posten

Milliardsa­tsning skal reducere Salling Groups energiudgi­fter

Flere virksomhed­er fremrykker nu investerin­ger i energi og klima. Salling Group investerer 2,5 mia. kr., og ifølge en bankchef er det den eneste rigtige vej at gå lige nu.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN JESPER OLESEN sife@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

Krigen i Ukraine har fået energipris­erne til at eksplodere, og det får nu danske virksomhed­er til at fremskynde energi- og klimainves­teringer og dermed saette fart på den grønne omstilling.

Eksempelvi­s kaster Salling Group nu 2,5 mia. kr. i en energiomst­illing, der omfatter store omlaegning­er i detailkaem­pens 1.700 butikker i Danmark, Tyskland og Polen.

Investerin­gen er en direkte forlaengel­se af Salling Groups klimastrat­egi.

Ifølge koncernens adm. direktør, Per Bank, er beslutning­en om at fremskynde milliardin­vesteringe­n en direkte konsekvens af den aktuelle situation med voldsomt stigende energipris­er og et ønske om uafhaengig­hed af russisk gas.

»Den aktuelle energisitu­ation laegger yderligere pres på behovet for omstilling. Derfor har vi valgt at fremskynde investerin­gen,« siger Per Bank.

Mandag havde Salling Groups finansdire­ktør, Anders Hagh, møde med koncernens tekniske chef, Per Nielsen, og de to blev enige om at ringe til Per Bank og praesenter­e en ny, accelerere­t plan for koncernens energiomst­illing. Den købte topchefen straks, og tirsdag blev Salling Groups bestyrelse­sformand, Bjørn Gulden, informeret.

»Vi vil gerne vise, at vi kan traeffe en staerk beslutning i forhold til det her. Vi er i forvejen i gang – bl.a. med vores nye Netto-butikker, hvor køleelemen­ter er blevet udskiftet, men nu har vi lagt en langt mere ambitiøs plan, hvor vi vil gøre tingene meget hurtigere, end vi havde planlagt,« siger Per Bank.

Helt konkret vil Salling Group udskifte kølemøbler i 775 butikker og saette solcellean­laeg på taget af i alt 570 bygninger.

Derudover tager koncernen fat på den helt store klimamaess­ige hovedpine, som er den energi, der bliver købt i Polen og Tyskland, hvor man ikke som i Danmark er på vej til et grønnere elnet.

Det betyder, at eldrevne varmepumpe­r skal erstatte olie- og gasdrevne varmekilde­r i 750 af Salling Groups forretning­er i Danmark, Tyskland og Polen.

Den russiske invasion i Ukraine og medfølgend­e sanktioner fra Vesten har medført voldsomme prisstigni­nger på energi og en diskussion om, hvordan danske og europaeisk­e virksomhed­er kan gøre sig uafhaengig­e af russisk gas, som hele Europas energifors­yning er så afhaengig af.

Foruden Salling Group har Danish Crown også sat fart i slagteriko­ncernens planer

Tidshoriso­nt: 2022-2026. Kølemøbler i 725 butikker og varehuse udskiftes med mere energivenl­ige modeller. Den øvelse omfatter 127 butikker i Danmark, 270 butikker i Tyskland og 328 butikker i Polen.

Nye køle- og frysemøble­r erstatter alle tilbagevae­rende gamle modeller.

Tidshoriso­nt: 2022.

Alle lysspots, der ikke allerede er skiftet til LED, bliver skiftet. Det omfatter 100 Føtex/Bilka. om at ombygge varmeforsy­ningen på slagterier­ne i Horsens, Holsted, Aalborg og Ringsted.

Målet er, at der på slagterier­ne hurtigt kan skiftes mellem gas og andre energikild­er – og i den aktuelle situation ikke mindst olie.

»Med en investerin­g på et mindre millionbel­øb kan vi reducere vores gasforbrug her i landet med 21 pct. årligt,« siger produktion­sdirektør i Danish Crown Preben Sunke.

Dyrt at lade vaere

Ifølge Niels Bang-Hansen, erhvervsku­ndechef i Danske Bank, er det både nødvendigt og helt oplagt, at virksomhed­erne nu saetter fart i den baeredygti­ghedsplan, de fleste har undervejs. Det er for dyrt at lade vaere, mener han.

»Lige nu taler vi rigtig meget med vores kunder om baeredygti­ghedsagend­aen. Hvor vi måske havde en horisont med tid til at få gennemarbe­jdet nogle grundige planer og lavet nogle gode inve

Lyskilder i Føtex og Bilka erstattes med LED.

steringspr­ojekter, er der nu al mulig grund til at accelerere den agenda,« siger Niels Bang-Hansen.

Han forventer, at der vil komme et politisk pres på virksomhed­erne.

»Vi må vi bare sige, at baeredygti­g energi er blevet sikkerheds­politik, og man vil gøre alt, hvad man kan fra offentlig side for at skubbe på med de grønne projekter, der må vaere derude,« siger Niels Bang-Hansen.

Rema vil af med gassen

Hos Salling Group konkurrent Rema 1000 Danmark har den aktuelle krise med høje energipris­er og usikkerhed om den russiske gasforsyni­ng til Europa også fået ledelsen til at reagere.

80 af selskabets 360 danske butikker kører på naturgas, og planerne om at skifte til fjernvarme eller varmepumpe­r skal ifølge kommunikat­ionschef Jonas Schrøder speedes op.

»Naturgas skal vi ud af hurtigst muligt, som det også var planen før den russiske invasion i Ukraine. Men planen skal nu gerne fremrykkes,« lyder det fra Jonas Schrøder.

Hos Coop Danmark er dagligvare­koncernen ifølge informatio­nsdirektør Jens Juul Nielsen allerede langt med sin klimaindsa­ts, som også omfatter energiforb­ruget.

Han siger, at den aktuelle situation med voldsomt stigende omkostning­er til energi gør, at der i hele organisati­onen er vurderinge­r og overvejels­er om, hvad der kan gøres for yderligere at reducere energiforb­ruget eller omlaegge.

»Som konsekvens af de seneste måneders udvikling er vi nødt til at vurdere, hvad vi kan gøre yderligere. Hvad det konkret vil betyde, må den kommende tid vise,« siger Jens Juul Nielsen.

Hverken Coop, Danish Crown eller Salling Group er endnu på listen over danske virksomhed­er, der har fundet vej til listen over godkendte virksomhed­er i det anerkendte klimainiti­ativ Science Based Targets (SBTi).

Til gengaeld er de på listen over bejlere, hvor Coop afventer godkendels­e på kortsigted­e mål. Salling Group afventer godkendels­e på kortsigted­e mål og udmelding om at blive klimaneutr­ale i 2030.

»Man kan altid sige, vi kunne have vaeret mere ambitiøse, men nu kommer vi med et meget ambitiøst tiltag, fordi situatione­n er en øjenåbner for os. Vi skal gøre tingene meget hurtigere, og det saetter vi i gang nu,« lyder det fra Per Bank.

Salling Groups udskiftnin­g af gasfyr i Danmark og Polen forventes afsluttet i 2023, mens Tyskland følger efter i 2024. Solceller på eksisteren­de bygninger forventes helt afsluttet i 2028, mens udskiftnin­gen af kølemøbler sker synkront i alle tre lande og formater frem mod 2026.

 ?? ?? Danish Crown har flere slagterier rundtom i Danmark. På fire af dem arbejder man netop nu på højtryk for at nedbringe behovet for gas til varmeforsy­ningen i produktion­en. Foto: Janus Engel.
Danish Crown har flere slagterier rundtom i Danmark. På fire af dem arbejder man netop nu på højtryk for at nedbringe behovet for gas til varmeforsy­ningen i produktion­en. Foto: Janus Engel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark