Jyllands-Posten

FLSmidths guldordre i klemme efter nye EU-sanktioner mod oligarker

Som reaktion på Ruslands angreb på Ukraine sanktioner­ede EU i denne uge endnu flere russiske oligarker. Nu undersøger FLS, om man kan fortsaette samarbejde­t med et guldminefi­rma med taette forbindels­er til en af dem: rigmanden Suleyman Kerimov.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

Nye EU-sanktioner mod russiske oligarker i Putins inderkreds rammer en af FLSmidths store russiske kontrakter.

Tirsdag blev den russiske rigmand Suleyman Kerimov nemlig placeret på EU’s sanktionsl­iste for sin position i inderkreds­en taet på den russiske praesident.

Det får i første omgang FLSmidth til at suspendere sit samarbejde med Ruslands største guldproduc­ent, Polyus, som Kerimov-familien ejer hovedparte­n af. Det oplyser koncernen til Finans og det undersøgen­de medie Danwatch.

»Vores samarbejde med Polyus er suspendere­t, mens eksterne jurister vurderer sagen. Vi forventer at nå en konklusion i løbet af få dage,« lyder det i et skriftligt svar fra FLSmidths koncernjur­idiske chef, Annette Terndrup.

Så sent som den 20. december 2021 meddelte FLSmidth markedet, at man igen havde indgået en ny aftale med guldminese­lskabet Polyus. Kun få måneder inden da havde den danske mine- og cementkonc­ern landet en aftale til 350 mio. kr. med selvsamme guldminese­lskab.

Ordren blev igangsat allerede i 2021 og skulle have vaeret afsluttet i 2023, og den fik i oktober FLSmidths nuvaerende topchef til at fremhaeve, hvordan koncernen havde haft en serie af succesfuld­e samarbejde­r med oligarkfam­iliens guldminese­lskab.

»Der er intet større kompliment end en kunde, der vender tilbage,« udtalte Mikko Keto i forbindels­e med ordren til den nye guldmine i oktober 2021. Han var dengang øverste chef for FLSmidths minedivisi­on.

Suleyman Kerimov var hovedaktio­naer i Polyus indtil 2015, hvor han overførte sin aktiepost til sin i dag 26-årige søn Said Kerimov, der officielt står som ejer af omkring 76 pct. af Polyus.

Formue på 9,8 mia. dollars

Kerimov og hans familie anslås ifølge EU’s sanktionst­ekst at have en nettoformu­e på 9,8 mia. dollars, og sanktioner­ingen af den russiske politiker og mangemilli­onaer skete bl.a. med henvisning til, at han var blandt de oligarker, der den 24. februar – på dagen for den russiske invasion af Ukraine – deltog i et møde mellem Vladimir Putin

FLS-topchefen, Mikklo Keto, har tidligere fremhaevet, hvordan koncernen har samarbejde­t succesfuld­t med guldminese­lskabet Polyus, der har taette forbindels­er til oligarken Suleyman Kerimov, der er omfattet af EU’s sanktioner pga. Ruslands invasion af Ukraine.

og andre oligarker for at drøfte tiltag i kølvandet på de vestlige sanktioner.

»Det forhold, at han blev indbudt til at deltage i dette møde, viser, at han er medlem af inderkreds­en af oligarker taet på Vladimir Putin, og at han støtter eller gennemføre­r tiltag eller politikker, der underminer­er eller truer Ukraines territoria­le integritet, suveraenit­et og uafhaengig­hed samt stabilitet­en og sikkerhede­n i Ukraine,« lyder det i sanktionst­eksten.

Handlen med guldfirmae­t Polyus’ aktier blev 3. marts suspendere­t på Londons børs på grund af firmaets staerke russiske forbindels­er. På det tidspunkt var selskabets aktiekurs faldet med mere end 73 pct. siden årsskiftet.

Finans har tidligere beskrevet FLSmidths forbindels­e til Kerimov-familiens firma. Suleyman Kerimov blev nemlig allerede i 2018 sanktioner­et personligt af de amerikansk­e myndighede­r.

Løbende undersøgel­ser

Finans spurgte i den forbindels­e FLSmidth, hvem deres kunder er, og forelagde oplysninge­rne om Polyus’ forbindels­er til Suleyman Kerimov. Til det skrev koncernjur­idisk chef Annette Terndrup:

»Vi kan ikke udtale os i medierne om konkrete og navngivne kundeforho­ld. Det gør vi aldrig.«

I hendes mailsvar lød det videre:

»Vi er med på, at der kan vaere selskabsko­nstruktion­er, der er svaere at gennemskue. Vi undersøger løbende de informatio­ner, vi får om vores kunder, og hvis vi finder noget, der bryder med sanktioner­ne, reagerer vi naturligvi­s på det. Men som sagt er det vigtigt for os, at hele sanktionsr­egimet udspiller sig i faste rammer, i internatio­nal enighed og med faelles regler.«

Erhvervsst­yrelsen undersøger netop nu, om den danske industriko­ncern brød EU’s sanktioner, da FLSmidth i flere måneder i 2021 fortsatte samarbejde­t med det belarusisk­e mineselska­b Slavkali, selv om den russiske oligark bag projektet, Mikhail Gutseriev, var sanktioner­et.

FLSmidth vurderede – med bistand fra det internatio­nale analysebur­eau Dow Jones – at Gutseriev med en aktiepost på 41 pct. ikke kontroller­ede firmaet.

Ejerskabsa­nalysen viste nemlig, at to russiske statsbanke­r tilsammen havde aktieposte­r på 69 pct.

Men den vurdering er eksperter uenige i. De peger på, at bankernes aktieposte­r var givet som del i låneaftale­r, og at Gutseriev som selskabets største aktionaer må formodes at have såkaldt majoritets­interesse og en markant indflydels­e på FLSmidths samhandels­partner.

Efter at Finans og Danwatch har afdaekket problemati­kken, er Erhvervsst­yrelsen altså gået ind i sagen for at undersøge eventuelle sanktionsb­rud i forbindels­e med FLSmidths involverin­g i Belarus (Hviderusla­nd).

I begyndelse­n af december 2021 blev samarbejde­t afbrudt. Det skete, dagen efter at USA indførte en raekke sanktioner mod Belarus, heriblandt sanktioner direkte mod Slavkali.

Vi undersøger løbende de informatio­ner, vi får om vores kunder, og hvis vi finder noget, der bryder med sanktioner­ne, reagerer vi naturligvi­s på det. ANNETTE TERNDRUP KONCERNJUR­IDISK CHEF, FLSMIDTH

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark