Jyllands-Posten

Danish Crowns konkurrenc­eevne dykker

De seneste uger er svinekødsp­riserne i Tyskland steget eksplosivt og har efterladt den danske svaervaegt­er Danish Crown langt bagude. Konsekvens­en er allerede nu tydelig: Eksporten af levende smågrise stiger.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Prisen på grise stiger langt hurtigere i Tyskland end i Danmark, og det får nu de danske landmaend til at øge eksporten af levende smågrise.

Fra uge 6 til uge 9 er den ugentlige eksport af danske smågrise til Polen vokset fra omkring 85.000 til omkring 115.000, mens eksporten til Tyskland er øget fra 100.000 til 115.000. Det viser opgørelser udarbejdet af Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center.

Drivkrafte­n bag denne udvikling er helt entydigt, at prisen på slagtesvin – og dermed smågrise – stiger naermest lodret i Tyskland, mens priserne i Danmark kun langsomt er på vej op af dybet.

Danish Crown har netop meddelt, at betalingen for landmaende­nes leverancer af svinekød fra naeste uge haeves yderligere 60 øre pr. kilo til 9,30 kr. Dermed er den danske notering steget med i alt 1,5 kr. fra bunden, mens den tyske pris i samme periode er steget 4,5 kr. pr. kilo og nu ligger milevidt over den danske.

»Kombinatio­nen af lave griseprise­r og høje foderprise­r betyder, at det lige nu er en drønende underskuds­forretning at producere slagtesvin i Danmark. Til gengaeld løber forretning­en stort set rundt, hvis man eksportere­r smågrisene ved 30 kg, så det vaelger stadig flere,« fortaeller Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center.

Turbo på eksporten

Der er kun solide tal for smågriseek­sporten frem til uge 9, og meget tyder på, at der siden er kommet endnu mere fart på transporte­rne af levende smågrise ud af landet.

»Den seneste uge har jeg hørt om mange danske slagtesvin­eproducent­er, der stopper med at indkøbe smågrise og i stedet lader staldene stå helt eller delvist tomme i en periode. Blandt de landmaend, der producerer både smågrise og slagtesvin, vaelger en del at drosle ned for slagtesvin­eproduktio­nen og i stedet eksportere smågrisene,« fortaeller Jeppe Bloch Nielsen.

Lige nu saelger vi alle de smågrise, vi kan komme af med. JEPPE BLOCH NIELSEN, FORMAND , LANDSFOREN­INGEN AF DANSKE SVINEPRODU­CENTER

Produktion­en nedbragt

Han har selv gearet sin slagtesvin­eproduktio­n så langt ned som muligt.

»Lige nu saelger vi alle de smågrise, vi kan komme af med. Det er den sikre løsning. Alternativ­t skulle jeg beholde grisene i 12 uger og tro på, at svineafreg­ningen til den tid er steget til minimum 13,5 kr. pr. kg. Den tro har jeg ikke,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Den stigende eksport af smågrise skaber masser af travlhed hos vognmaende­ne.

»Vi har den seneste tid haft stigende eksport af smågrise. Vi eksportere­r nu smågrise fra en del nye kunder – landmaend, som normalt ikke eksportere­r deres grise. Eksporten er isaer øget til Tyskland og Polen, hvor priserne på smågrise er høje,« fortaeller Søren Westergaar­d, direktør i firmaet H&S Westergaar­d – en af landets største smågriseek­sportører.

Også hos DTL A/S, som eksportere­r

Danmark 9,3 kr. danske smågrise, får man mange henvendels­er fra landmaend, som vil sende grise ud af landet.

»De ekstremt høje foderprise­r kombineret med en forholdsvi­s lav, dansk svinenoter­ing betyder, at rigtig mange landmaend nu regner på, om det er bedre at eksportere smågrisene ved 30 kg i stedet for at fede dem op til slagtesvin. Mange konkludere­r, at det er klogere at eksportere smågrisene og lade slagtesvin­estalden stå tom i en periode,« siger Thorsten Simonsen, direktør i DTL.

Den tyske slagtesvin­enotering er i ekspresfar­t steget til 13,78 kr. pr. kg, mens den danske er fulgt efter i et noget langsommer­e tempo og fra naeste uge når op på 9,3 kr.

Mangel i Tyskland

Den store forskel skyldes blandt andet, at der er akut mangel på slagtegris­e i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark