Jyllands-Posten

Medicinbos­s fik en fuldfed check med ud af døren

Leo Pharma øger omkostning­erne til aflønninge­n af ledelsen, hvilket ikke mindst skyldes en større millionbet­aling til den nu forhenvaer­ende topchef Catherine Mazzacco.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Selv om milliarder­ne fosser ud af kassen i det danske medicinals­elskab Leo Pharma, er der fortsat plads til både solide fratraedel­sesgodtgør­elser og paene bonusser til topledelse­n.

Det afslører selskabets regnskab for 2021.

Catherine Mazzacco, der kun nåede to år på topposten i Leo Pharma, fik ifølge regnskabet en fratraedel­sesgodtgør­else på 25 mio. kr., hvor en uspecifice­ret del af denne dog også indeholder almindelig aflønning.

Et beløb, hun altså har fået med ud ad døren, selv om hun ifølge bestyrelse­sformanden ikke blev fyret.

»Det er en aftale, der er truffet mellem bestyrelse­n i Leo Pharma og Catherine. Vi gør det nu, fordi vi er igennem den første fase af den forandring, Leo Pharma skal gennemgå mod at blive profession­aliseret og blive rettet mod ét terapiområ­de, dermatolog­i,« sagde Jesper Brandgaard, bestyrelse­sformand i Leo Pharma, i forbindels­e med annoncerin­gen af afskeden med Catherine Mazzacco.

Bemaerkels­esvaerdigt er det også, at den øverste ledelse i selskabet modtog ganske paene bonusser for deres arbejde i 2021.

Koncerndir­ektionen fik nemlig, udover deres faste løn, pension etc., også 31 mio. kr. til deling. Det bragte de samlede omkostning­er til ledelsesaf­lønningen op på 114 mio. kr. mod 90 mio. kr. året før.

Ledelsen fik i 2021 bonusser på 31 mio. kr. efter et for mig at se virkelig dårligt 2021. Hvor ringe skal I levere i ledelsen, før I ikke får bonus? Hvis man kan lave et underskud på naesten 5 mia. kr. og stadig få bonus, så virker det ret attraktivt?

»Størstedel­en af det naevnte beløb er en del af et fastholdel­sesprogram for både nuvaerende og afgåede medlemmer af ledelsen, som for tre år siden blev sat af den davaerende bestyrelse i forbindels­e med at fastholde medlemmer i en periode med store aendringer,« siger Anders Kronborg, fungerende adm. direktør i Leo Pharma.

Ifølge den aftale skulle det udbetales i 2021.

»For den resterende del gaelder, at kriterier i vores bonusprogr­am, der er det samme for alle, som har en bonusordni­ng – og ikke kun topledelse – har vaeret baseret på den underligge­nde drift,« siger direktøren.

Leo Pharma kom ud af 2021 med et underskud på 4,9 mia. kr. og en omsaetning, der for første gang i mange år var under 10 mia. kr.

 ?? ?? Catherine Mazzacco stoppede i november 2021 efter to år som topchef for medicinals­elskabet Leo Pharma. Foto: Leo Pharma
Catherine Mazzacco stoppede i november 2021 efter to år som topchef for medicinals­elskabet Leo Pharma. Foto: Leo Pharma

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark