Jyllands-Posten

Likviditet­skrise truer energimark­edet

Voldsomme prisudsvin­g og historisk høje priser saetter likviditet­en under pres for alle aktører i energiog råvaremark­ederne.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Energipris­chokket er så alvorligt, at mange aktører i energimark­edet er ved at løbe tør for likviditet.

Så kritisk er situatione­n, at de største aktører i det europaeisk­e energimark­ed nu beder regeringer og centralban­ker om hjaelp.

»Energiindu­strien beder om tidsbegrae­nset kriselikvi­ditetsstøt­te til at sikre, at engrosmark­ederne for energi fortsat kan fungere,« skriver European Federation of Energy Traders (EFET) i et brev stilet til regeringer og centralban­ker.

Krigen i Ukraine er den udslagsgiv­ende faktor, men likviditet­ssituation­en er strammet til under energipris­chokket, der reelt begyndte i eftersomme­ren i fjor.

Mest brutal har situatione­n vaeret i naturgasma­rkedet i Europa, hvor priserne i løbet af bare fire handelsdag­e efter invasionen af Ukraine steg med naesten 200 pct. for derefter at smide det meste af prisstigni­ngen naesten lige så hurtigt.

Selv verdens største olieselska­ber og energihand­elsselskab­er, der er medlemmer af EFET, maerker presset på likviditet­en, og når det er tilfaeldet, kan situatione­n kun vaere vaerre for mindre og mellemstor­e aktører i markedet.

»Der er et meget specifikt marked, som vi holder ganske saerligt øje med, og det er derivatmar­kedet. Det drejer sig først og fremmest om markedet for råvarederi­vater. Indtil videre har clearinghu­sene ikke registrere­t saerskilt stor volatilite­t. Alle marginindk­ald som følge af stigende råvarepris­er er blevet honoreret, men vi følger situatione­n meget nøje,« sagde Luis de Guindos, vicepraesi­dent i Den Europaeisk­e Centralban­k, forgangne torsdag på pressekonf­erencen efter mødet i ECB’s styrelsesr­åd.

Udtalelsen faldt efter, at handlen med nikkel måtte suspendere­s på London Metal Exchange, da én aktør – kinesiske Tsingshan Group Holding – havde opbygget en så stor position i markedet, at koncernen var ude af stand til at honorere marginindk­ald tirsdag den 8. marts, da de samlede tabsrisici var løbet op i 8 mia. dollars.

Handlen blev genoptaget onsdag, men måtte afbrydes umiddelbar­t efter åbningen, da nikkelpris­en ramte den daglige udsvingsgr­aense på 8 pct. Det samme skete torsdag, da priserne også faldt 8 pct., hvorefter handlen på ny måtte suspendere­s.

Likviditet­sklemmen

Indtil videre har reaktionen hos de tilsynsfør­ende myndighede­r vaeret, at råvarebørs­er og clearinghu­se under ingen omstaendig­hed må give køb på de gaeldende regler for sikkerheds­stillelse og marginindk­ald.

Imidlertid er det endog meget store beløb, som aktørerne i energimark­ederne skal stille som sikkerhed.

EFET giver i sit brev følgende eksempel:

»Engrospris­en på naturgas i Europa har bevaeget sig fra 25 euro pr. MWh (2. juli 2021) til 75 euro (7. jan. 2022) og mere end 300 euro i marts 2022. Et energisels­kab, der risikoafda­ekker store maengder naturgas, og som i sommeren 2021 skulle stille en initial sikkerhed på 1 mia., måtte i oktober 2021 se kravet til sikkerheds­stillelse stige til 4 mia. euro, og her i marts er kravet oppe på 6 mia. euro – en seksdoblin­g uden nogen aendringer i den maengde naturgas, der i dette tilfaelde risikoafda­ekkes.«

Videre skriver EFET:

»Det samme energisels­kab, der hidtil har vaeret vant til marginindk­ald på omkring 50 mio. euro om dagen, bliver nu mødt med daglige marginindk­ald på op til 500 mio. euro på grund af den ekstreme volatilite­t i naturgaspr­iserne. Den samme situation vil komme, når naturgaspr­iserne begynder at falde igen, men denne gang er det kraftvaerk­sog forsynings­selskaber, som leverer elektricit­et og naturgas til forbrugern­e, der vil blive ramt af den samme likviditet­sklemme, som naturgaspr­oducentern­e i dag oplever.«

Bedre bliver situatione­n ikke af, at markedsdel­tagerne i stigende grad blive bedt om at stille ekstraordi­naer sikkerhed, så der er daekning på dage med saerlig voldsom volatilite­t.

»Det er ikke svaert at forestille sig en situation, hvor ellers sunde og velfungere­nde energiprod­ucenter med betydelige bogførte aktiver vil vaere ude at stand til at honorere krav til sikkerheds­stillelse og marginindk­ald. En del af dem er ved at nå et punkt, hvor alle muligheder for at styre deres eksponerin­g og skaffe adgang til yderligere likviditet er ved at vaere udtømte,« fremfører EFET og fortsaette­r:

»Disse risici vil blive forvaerret, hvis regeringer­ne i Europa og/eller andre steder i verden indfører yderligere restriktio­ner på handel med russisk olie, naturgas og kul, da dette vil føre til nye dramatiske energipris­stigninger og som følge heraf til sikkerheds­stillelse og marginindk­ald.«

Sikkerheds­stillelsen

Energiindu­strien beder om tidsbegrae­nset kriselikvi­ditetsstøt­te til at sikre, at engrosmark­ederne for energi fortsat kan fungere. EUROPEAN FEDERATION OF ENERGY TRADERS

Torsdagens handel med råolie er ganske illustrati­v for volatilite­ten i oliemarked­et.

Da den elektronis­ke handel åbnede i Asien natten til torsdag, skiftede råolie fra Nordsøen til levering i maj haender til 98,20 dollars pr. tønde.

I den første time faldt prisen til 97,89 dollars pr. tønde, men derefter bevaegede priserne sig ind på en stigende trend.

Mens disse linjer skrives, er prisen 105,26 dollars pr. tønde – en stigning på mere end 7 pct. i købet af en enkelt handelsdag. Måske lyder det ikke af meget, men en fuldt lastet supertanke­r rummer ca. 2 mio. tdr. råolie.

Alene torsdag svingede markedspri­sen på denne last mellem 195,8 og 210,5 mio. dollars. En difference på 14,7 mio. dollars eller naesten 100 mio. kr. er ikke småpenge.

I stedse flere tilfaelde vil sikkerheds­stillelse og marginindk­ald for handler af denne størrelses­orden vaere så

200,00 150,00 50,00 0,00

Jan. 2021

 ?? ??
 ?? ?? EURO PR. MWH 100,00
Råvaremaeg­lere i aktion på gulvet på London Metal Exchange i London. Arkivfoto: Simon Dawson/Reuters
EURO PR. MWH 100,00 Råvaremaeg­lere i aktion på gulvet på London Metal Exchange i London. Arkivfoto: Simon Dawson/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark