Jyllands-Posten

Verdensøko­nomien bliver hårdt ramt af krigen i Ukraine

Europa bliver hårdt ramt, men Rusland står foran en dyb recession, fastslår OECD i ny rapport.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk OECD-RAPPORT

Krigen i Ukraine har så store konsekvens­er, at den alene i år kan barbere 1 procentpoi­nt af den verdensøko­nomiske vaekst og øge inflatione­n med 2,5 procentpoi­nt.

Det fastslår industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD i en første forsigtig vurdering af, hvor hårdt krigen og dens følgevirkn­inger vil ramme.

Usikkerhed­en er meget stor, da ingen ved, hvor laenge krigen vil vare ved, hvordan en eventuel fredsslutn­ing måtte blive, eller hvor laenge sanktioner­ne mod Rusland vil blive opretholdt.

Man kan opstille mange scenarier, påpeger OECD, men »de fleste økonomiske modeller indikerer et betragteli­gt slag mod den globale vaekst og højere priser, hvis konflikten varer ved«.

Dyb recession i Rusland

»Vores estimater baserer sig på, at de chok, som vi har set i råvaremark­ederne og de finansiell­e markeder i de første to uger af krigen, vil vare ved i mindst ét år og indbefatte en dyb recession i Rusland med et fald i den økonomiske aktivitet på mere end 10 pct. og inflations­stigninger på taet ved 15 procentpoi­nt,« skriver OECD.

I december var OECD’s prognose en verdensøko­nomisk vaekst på 4,5 pct. i år og 3,2 pct. naeste år, men disse vaekstrate­r vil naeppe blive nået – ikke kun på grund af krigen i Ukraine, men også nedlukning­erne i Kina som følge af omikronsmi­tteudbrudd­ene i flere millionbye­r. Udviklinge­n kan synes paradoksal, konstatere­r OECD, da både Rusland og Ukraine kun fylder ganske lidt i det verdensøko­nomiske billede.

Vores estimater baserer sig på, at de chok, som vi har se i råvaremark­ederne og de finansiell­e markeder i de første to uger af krigen, vil vare ved i mindst ét år.

Betydning for råvarer

»Til sammen svarer de to lande kun for ca. 2 pct. af det globale bruttonati­onalproduk­t (bnp) i markedspri­ser og en tilsvarend­e andel af den globale handel med en begraenset bilateral handel med de fleste af verdens lande,« anfører OECD og fortsaette­r:

»Også de finansiell­e forbindels­er til andre lande er beskeden. De direkte udenlandsk­e investerin­ger i Rusland, og tilsvarend­e Ruslands direkte investerin­ger i andre lande, udgør kun 1-1,5 pct. af de samlede direkte investerin­ger i verden.«

Data fra Bank for Internatio­nal Settlement­s viser, at bankkrav på tvaers af graenserne med borgere i Rusland og Ukraine repraesent­erede mindre end 0,5 pct. af den globale trafik i 3. kvartal af 2021.

På ét punkt fylder Ukraine og Rusland meget på det økonomiske verdenskor­t: råvarer.

N Oliepriser­ne er steget 33 pct. og kulprisern­e 80 pct. N Naturgaspr­iserne er steget 85 pct. i Europa, 10 pct. i USA og 20 pct. i resten af verden.

N Metalprise­rne er i gennemsnit steget 11 pct.

N Fødevarepr­iserne er steget 9 pct., men f.eks. hvede og majs er steget henholdsvi­s 90 pct. og 40 pct.

Til sammen står Ukraine og Rusland for 30 pct. af den globale eksport af hvede samt 20 pct. af den globale handel med majs, kunstgødni­ng og naturgas. Hertil kommer 11 pct. af den globale olieekspor­t.

Sjaeldne metaller

Rusland er en stor eksportør af palladium, der anvendes i katalysato­rer i biler samt nikkel, der anvendes i produktion­en af batterier til elbiler og i rustfri stål. Både Ukraine og Rusland eksportere­r gasser som argon og neon, der anvendes i produktion­en af mikrochips og tillige titanium, der indgår i produktion­en af fly.

Råvarepris­erne er steget staerkt siden invasionen af Ukraine – også selv om den globale råvarehand­el kun i relativt beskedent omfang er maerket af krigen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark