Jyllands-Posten

Aarhus Havn fortsaette­r med at vokse

Aarhus Havn kan notere vaekst på en raekke områder i årsrapport­en for 2021. Bugserbåd og landstrøms­anlaeg er nye baeredygti­ge tiltag.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Det går fremad og opad for Aarhus Havn: Antallet af containere er steget, maengden af øvrigt gods er steget, den samlede omsaetning er steget og overskudde­t på driften er steget.

Godsmaengd­en steg med 10 pct fra 888.000 tons til 10.136.000 tons, og heraf tegner containern­e sig for over halvdelen.

Containerd­elen satte ny rekord i 2021, og Aarhus Havn er fortsat landets største containerh­avn med en markedsand­el på 65 pct.

Fremgangen i omsaetning giver havnedrift­en et overskud på 75 mio. kr. i 2021 mod 71 mio. kr. året før, og egenkapita­len er steget med 113 mio. kr. til 2,145 mia. kr.

Beslutning­ernes år

Direktør for Aarhus Havn, Thomas Haber Borch, betegner 2021 som et rigtig godt år.

»På mange måder var 2021 et rigtig godt år for os. Forretning­smaessigt realisered­e vi et godt resultat, selvom vi var - og stadig er - pressede på grund af mangel på arealer. Desuden fik vi en markant anerkendel­se af Aarhus Havns betydning som hele Danmarks havn, da regeringen og Folketinge­t besluttede at bevilge 2,1 mia. kr. til Marselistu­nnelen. Det er virkelig positivt for Aarhus Havns fremtid,« siger Thomas

Haber Borch

I årsrapport­en kalder ledelsen i øvrigt 2021 for et ”beslutning­ernes år”. I 2021 faerdiggjo­rde havnen en miljøkonse­kvens-rapport for havneudvid­elsen, regeringen gav 2,1 mia. kr. til Marselistu­nnelen, et infrastruk­turforlig i en pressemedd­elelse. i Folketinge­t betyder udvidelse af E45, og havnen besluttede at etablere et landstrøms­anlaeg til krydstogts­kibe til i alt 46 mio. kr., hvoraf 8 mio. kr. kommer fra kommunen og 9 mio. kr. fra EU. Anlaegget skal stå klar i 2023.

Andre investerin­ger i 2021 var en 14 meter bred ny mobilkran på 420 tons, der kan bruges til mange forskellig­e typer gods.

Baeredygti­g bugserbåd

Havnen fik også en ny bugserbåd med navnet ”Hermes”. Den er mere baeredygti­g end forgaenger­en, fordi den kan reducere forbruget af braendstof og dermed CO2-aftrykket, og baeredygti­ghed er et fokusområd­e for Aarhus Havn.

»Vi har udvidet vores perspektiv på baeredygti­ghed, så vi udover at arbejde med at begraense vores eget CO2-aftryk (scope 1 og 2) også fokuserer på, hvor baeredygti­ge vores leverandør­er er eller kan blive (scope 3). Det betyder, at vi i forbindels­e med udbud af større anlaegsarb­ejder og indkøb er parate til at belønne leverandør­er, der kan levere mere baeredygti­gt end andre,« lyder det i en pressemedd­elelse fra direktør Thomas Haber Borch.

 ?? ?? Aarhus Havn besluttede i 2021 at etablere et landstrøms­anlaeg til krydstogts­kibe til i alt 46 mio. kr. Arkivfoto: Dennis Borup Jakobsen
Aarhus Havn besluttede i 2021 at etablere et landstrøms­anlaeg til krydstogts­kibe til i alt 46 mio. kr. Arkivfoto: Dennis Borup Jakobsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark