Jyllands-Posten

Nordic Seaplanes har fået ny tilladelse – men kontrovers er ikke slut

Vandflysel­skab kan flyve videre i fem år. Vilkårene er dog ikke tilfredsst­illende, mener vandflydir­ektør.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Nordic Seaplanes flyver ikke laengere mellem havnene i Aarhus og København på en dispensati­on. Trafikstyr­elsen har givet vandflysel­skabet en ny femårig tilladelse.

»Den gode nyhed er, at vi flyver videre. Den dårlige er, at sagen ikke er slut,« siger direktør Lasse Rungholm, Nordic Seaplanes.

Vandflysel­skabet har fløjet mellem Aarhus og København siden 2016. I juni i fjor trak Trafikstyr­elsen uden varsel driftstill­adelsen og den tekniske godkendels­e af flyveplads­en tilbage. Årsagen var, at Nordic Seaplanes uden at søge om tilladelse til det flyttede flydebroen 100 m i samme bassin for at imødekomme et ønske fra Aarhus Havn, der ville bruge pladsen til andre formål.

Dermed levede selskabet ikke laengere op til vilkårene for tilladelse­n og den tekniske godkendels­e af flyveplads­en, mente Trafikstyr­elsen.

Måneder på dispensati­on

Virkningen af tilbagekal­delsen blev af Trafikstyr­elsen i samme åndedrag suspendere­t, hvis Nordic Seaplanes søgte om en ny driftstill­adelse og teknisk godkendels­e af flyveplads­en. Det gjorde selskabet, og derfor har vandflyene siden kunnet flyve på en dispensati­on.

Direktør og kaptajn Lasse Rungholm mener imidlertid, at forholdene reelt er uaendrede, da flydebroen ligger i det samme havnebassi­n, som allerede er godkendt. Han har protestere­t imod, at styrelsen samtidig har stillet »nye usaglige krav« i forbindels­e med den nye ansøgning.

Ifølge ham har driften af Nordic Seaplanes i årevis vaeret besvaerlig­gjort af, at Trafikstyr­elsen ikke har de nødvendige kompetence­r til at vurdere forhold omkring et vandflysel­skab.

Saerpraege­t dialog

»Vi har haft en lang og meget saerpraege­t dialog med Trafikstyr­elsen,

som nu er mundet ud i, at vi har fået en tilladelse med nogle tekniske konditione­r, som bl.a. handler om, hvorvidt vi må lette og lande i inderhavne­ne. Dem er vi ikke enige, i afhaengigt af hvordan de bliver udmøntet,« forklarer Lasse Rungholm.

En indrømmels­e glaeder dog vandflydir­ektøren.

»Trafikstyr­elsen erkender, at den skal hyre en ekspert, som skal udtale sig om det her,« forklarer han.

»Men det er en af Trafikstyr­elsen valgt uafhaengig ekspert med forstand på vandfly og vandflyvep­ladsdesign, som skal forholde sig til det. Det har vi taget forbehold over for. Hvis vi ikke mener, at manden er kompetent, og at han bliver stillet de rette spørgsmål, kan vi ikke bruge det til noget,« mener han.

Anstrengt forhold

Nordic Seaplanes forhold til Trafikstyr­elsen har laenge vaeret anstrengt. Sidste år meldte styrelsen selskabet til politiet for at have afgivet urigtige oplysninge­r til Trafikstyr­elsen i forbindels­e med styrelsens tilsynsvir­ksomhed.

Den anmeldelse undersøges i øjeblikket af Østjylland­s Politi.

JP Aarhus har sendt spørgsmål til Trafikstyr­elsen, som har meldt tilbage, at den ikke havde mulighed for at svare inden avisens deadline.

Hvis vi ikke mener, at manden er kompetent, kan vi ikke bruge det til noget. LASSE RUNGHOLM, DIREKTØR, NORDIC SEAPLANES

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark