Jyllands-Posten

Den aarhusians­ke tech-virksomhed Frameo vokser fra startup til scale-up

Frameo har allerede indtaget markeder i en lang raekke lande, men har ambitioner om endnu mere. Det har fået virksomhed­en til at indsaette en ny, “meget erfaren” direktør til at lede techvirkso­mheden i en global retning.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

De seneste år har der vaeret fart over feltet hos techvirkso­mheden Frameo.

Den aarhusians­ke startup har kreeret overskud på overskud, og i dag saelges deres produkt over hele verden, saerligt amerikaner­ne udgør en stor andel af kunderne til den digitale billedramm­e.

I 2015 fik trioen af stiftere – Emilie Christians­en, Kasper Borup Jensen og Nikolaj Schmidt – idéen til et projekt, der skulle hjaelpe med at bekaempe ensomhed blandt aeldre.

De mødte hinanden på Aarhus Universite­t, hvor de studerede digital design. Projektet fik de stor ros for af underviser­ne, og det gav dem blod på tanden til at udvikle idéen, så det kunne blive til mere end blot et skoleproje­kt.

De universite­tsstuderen­de tog fat i Torben Ulrich, en garvet elektronik­mand, der i årtier har drevet virksomhed­en Denver Electronic­s. De gik herefter sammen om at stifte virksomhed­en Frameo.

Dengang var idéen at lave en digital billedramm­e, hvor brugere kunne sende en kaerlig tanke til aeldre familiemed­lemmer via billede og på den måde holde kontakten ved lige. I dag er produktet ikke laengere kun målrettet aeldre, fortaeller medstifter Torben Ulrich.

»Vi oplever, det godt kan vaere lidt kringlet at forstå,« siger Torben Ulrich og forsøger sig så alligevel.

»Vi er en softwarevi­rksomhed med tre ben – vi laver en gratis app til Apple-telefoner, en gratis app til Android-telefoner og så laver vi en software, som vi saelger til de fabrikker i Kina, der producerer digitale fotorammer.«

Postkort på få sekunder

Frameos software indgår i rammer, der saelges til ung som gammel. I dag kan produkter fra aarhusians­ke Frameo købes i godt og vel 30 forskellig­e lande. Brugere kan ved hjaelp af Frameos software sende billeder fra deres mobiltelef­oner til en digital billedramm­e, som øjeblikkel­igt skifter billede – lige meget hvor i verden, man befinder sig.

»I stedet for at et feriebille­de står i stuen og bliver gammelt, kan man nu sende nye feriebille­de hver gang, man er afsted. Det er som et postkort, der kommer frem på få sekunder. Men i stedet for at billedet f.eks ender i en sms på telefonen, kan det nu stå fremme i stuen,« forklarer Torben Ulrich.

Mens Frameo selv udvikler og løbende finpudser selve softwaren fra virksomhed­ens adresse i Åbyhøj, er det primaert kinesiske fabrikker, der køber licenser og saelger dem videre til omkring 70 massebrand­s, der producerer fysiske rammer, som Frameos software kan indgå i.

»Fra starten af ville vi også gerne selv producere hardwaren, altså rammen. Men det er møgsvaert, for så skal vi have et rigtig stort varelager, så i stedet fokuserede vi på at vaere den bedste på markedet til at lave softwaren. Ved at gå ind i toppen af pyramiden får vi skabt en masse salgsarbej­de. Vi får så kun en lille del af salget, men sidste år lavede vi et resultat på 11 mio. kr. Det siger noget om, at det er det rigtige, vi har gjort,« siger Torben Ulrich.

Medstifter­en fortaeller, at der indtil videre i 2022 er blevet sendt billeder mellem enheder i 167 lande, og at der i hele Frameos levetid er blevet sendt mere end 200 mio. billeder fra en telefon til en fotoramme.

Leder og software-kender

De seneste år har Frameo vaekstet eksplosivt. Det har ført til, at Frameo nu har hentet en ny mand ind til cheftjanse­n. Fra 1. juni 2022 tiltraeder Henrik Mørck Mogensen som administre­rende direktør i virksomhed­en, hvor han skal drive Frameo i overgangen fra startup til scaleup, fortaeller Torben Ulrich.

»Der er ikke nogen af stifterne, der har ønsket at vaere CEO, og så ser vi en styrke i at hente en udefra, der har stor viden om software. Henrik Mørck Mogensen har en staerk profil på både software og udvikling,« siger Torben Ulrich, der kalder den nye direktør en »meget erfaren leder«.

Henrik Mørck Mogensen kommer fra en stilling som senior vice president hos Kamstrup, hvor han som

Med den indsigt jeg har i virksomhed­en på nuvaerende tidspunkt, så er der stadig et kaempe potentiale i at få produktet ud til endnu større del af verden. HENRIK MØRCK MOGENSEN, KOMMENDE CEO I FRAMEO

leder har stået i spidsen for en stab på omtrent 180 medarbejde­re.

»Vi skal fortsaette udvidelse af salg til Kina, og så skal Henrik Mørck Mogensen stå i spidsen for at få sat et team, så vi får tempo i udviklinge­n af alle de gode idéer og features, vi gerne vil lave til produktet.«

Henrik Mørck Mogensen ser også frem til at vaere med på rejsen hos Frameo, hvor han ser et stort potentiale, fortaeller han.

»Ser man på, hvad Frameo har nået indtil videre, så har de haft en ret vild vaekstrejs­e og har etableret sig som den førende billeddeli­ngsplatfor­m til digitale rammer. Med den indsigt jeg har i virksomhed­en på nuvaerende tidspunkt, så er der stadig et kaempe potentiale i at få produktet ud til endnu større del af verden,« siger han og afslutter.

»Jeg glaeder mig til at komme ind i en sund forretning, der tjener penge, som giver muligheden for at investere endnu mere i udvikling af platformen.«

Henrik Mørck Mogensen tiltraeder i stillingen som administre­rende direktør den 1. juni 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark