Jyllands-Posten

Putins krig kan aendre alt for Aarhus Havn

Putins overfald på Ukraine og sanktioner­ne mod Rusland kan få store konsekvens­er for containert­rafikken på Aarhus Havn.

- JENS KLOPPENBOR­G

Der er brug for, at Aarhus taenker mere ud af Aarhus, er Jyllands-Postens leders budskab i tirsdags.

Jeg er ganske enig. Der taenkes naturligvi­s på udvidelsen af Aarhus Havn. En opgave, som havnens ledelse med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen sikkert havde troet var en formsag.

Lederen peger også rigtigt nok på, at by og havn burde taenke bedre alternativ­er igennem. At en alternativ placering af havnens mere støjende og lugtende bulkaktivi­teter med fordel kunne placeres på Djursland, end ikke er overvejet.

Men ligesom sidst, da havnen blev udvidet i 90’erne, har Aarhus Havn glemt at taenke byen, bugten og vort miljø ind i den nye havneudvid­else, og så møder havnen naturligvi­s byen som en mur af protester. Det burde ikke komme som nogen overraskel­se for byens havn og borgmester.

Da jeg sad i byråd og havnebesty­relse i 90’erne, blev vi i byrådet også praesenter­et for et monstrøst udkast til udvidelse af Aarhus Havn. Den store masterplan, som ville udvide havnen i alle hjørner og bruge de indre havneareal­er som motorvej, var jeg på vegne af Venstre med til at skyde til hjørne.

Vi fik herefter en god drøftelse og et nyt udspil til udvidelse, der gav byen og borgerne de indre og nordlige havneareal­er tilbage. En lignende proces har simpelthen manglet denne gang.

Men nu kan de seneste ugers tragiske udvikling i Østersø-regionen med Ruslands overfald på Ukraine muligvis få hele grundlaget for en stor udvidelse af havnen til at skride.

En stor del af den containert­rafik, der er på Aarhus Havn, haenger sammen med Sankt Petersborg, der jo er lukket helt ned nu som følge af sanktioner mod Rusland. Spørgsmåle­t er, hvornår der igen kommer gang i den trafik.

Venstres folketings­kandidat i Østjylland­s storkreds

Ligesom sidst, da havnen blev udvidet i 90’erne, har Aarhus Havn glemt at taenke byen, bugten og vort miljø ind i den nye havneudvid­else, og så møder havnen naturligvi­s byen som en mur af protester.

Derfor burde Aarhus Havn på ny undersøge behov og placering.

Hvad er behovet, hvis ikke Rusland fremover genererer en stigende, men derimod faldende containert­rafik?

Og hvordan kan man lave et forretning­smaessigt samarbejde med Grenaa Havn, hvor Aarhus Havns bulk flyttes ud?

En sådan løsning vil vise sig at vaere til gunst for såvel aarhusiane­rne, der bor taet på havnen, Grenaa Havn og sikkert også Aarhus Havn, der dermed ikke kastes ud i en stor udvidelse, der ikke er behov for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark