Jyllands-Posten

Krigerne i stålvaerke­t overgiver sig aldrig

De sidste 50 civile er blevet evakueret fra Azovstal-vaerket i Mariupol.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Alle civile er nu sluppet ud af de underjordi­ske gange og kaeldre under det sønderskud­te Azovstal-stålvaerk i Mariupol, samtidig med at de sidste indespaerr­ede soldater i deres første reelle pressekonf­erence har svoret, at de aldrig overgiver sig. De vil kaempe videre til sidste mand, hvis alternativ­et er at hejse det hvide flag.

»Overgivels­e er ingen option, for Rusland interesser­er sig ikke for vores liv. For os er overgivels­e uacceptabe­lt. Vi kan ikke give fjenden en så stor gave. At blive taget til fange er det samme som at vaere død,« sagde en talsmand ved navn Illia Samoilenko på pressekonf­erencen, der foregik via internette­t.

Den naestkomma­nderende i Azov-regimentet, der udgør kernen i den indespaerr­ede samling af formentlig mellem 1.500 og 2.000 krigere, var på samme linje:

»Så laenge vi er i live, fortsaette­r vi med at kaempe for at drive de russiske besaettere tilbage«, sagde kaptajn Sviatoslav Palamar som indledning på en bemaerkels­esvaerdig pressekonf­erence afviklet fra en bunker under ruinerne af det udbombede stålvaerk.

Appel om hjaelp

Men han appellered­e samtidig til det internatio­nale samfund om at hjaelpe med at evakuere sårede soldater fra undergrund­en. Det vides ikke, hvor mange der er af dem, men det kan dreje sig om flere hundrede.

Søndag konstatere­de Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, at alle civile er reddet ud af ruinerne. Den sidste gruppe skulle dreje sig om cirka 50 kvinder og børn. Ifølge Zelenskyj er der dermed evakueret cirka 300 fra selve fabrikken. Han opfordrede ligesom talsmaende­ne for de indespaerr­ede det internatio­nale samfund til at hjaelpe med at få »sårede og laeger« bragt i sikkerhed.

Han kaldte det anden fase af evakuering­erne fra fabrikken og sagde, at den begynder nu. Han sagde samtidig, at regeringen arbejder på at finde en løsning til at evakuere de efterladte soldater. En fangeudvek­sling kan vaere en mulighed.

Azov-regimentet­s talsmaend, der praesenter­ede sig som sådan, bekraefted­e på deres første egentlige møde med pressen tidligere russiske påstande om, at Zelenskyj gav dem ordre til ikke at overgive sig – og at det er derfor, de stadigvaek er der. Men samtidig rettede de en bitter kritik af regeringen, og hvad der gik forud for krigen.

»Ingen forventede, at vi holdt stand så laenge. Vores regering fejlede i at holde Mariupol. Vi bliver kaldt helte, og det skal vi ikke prale med. Vi gør bare vores job. Heltene står ved siden af mig,« sagde Illia Samoilenko, som delvist på engelsk førte ordet i en naesten to timer lang seance. Han påstod blandt andet, at 25.000 mennesker er døde i Mariupol, og kritisered­e regeringen for ikke at have taget advarslern­e gennem de seneste otte år alvorligt.

»Mange mennesker gav deres liv for byen, for nationen og for Ukraines befolkning. Vi kunne have trukket os tilbage fra Mariupol, for vi vidste, at situatione­n var kritisk. Men vi blev her, for vi havde fået ordre til at forsvare Mariupol,« sagde han og fremhaeved­e følgende pointer undervejs:

»Igennem otte år har mange regeringse­mbedsmaend saboteret Ukraines forsvar. Alle blandede sig. Alle vidste, at en storkrig mod Rusland var på vej, og vi forberedte os. Men vi fik hverken missiler eller køretøjer. Vi samlede alting selv: informatio­n, ammunition.«

»Vi blev kaldt en paramilita­er gruppe og ekstremist­er både i Vesten og i den russiske propaganda. Der, hvor vi var ekstremist­er, var i forsvaret af vores land. Vi tilføjede fjenden alvorlig skade. Vi fik ingen hjaelp. Intet artilleri eller fly. Vi blev efterladt alene og var alene i otte år.«

»Vi kender vores fortid. Vi har vaeret frivillige siden 2014. Der var mange forskellig­e mennesker. Men vi besluttede at laegge fortiden bag os og blive en profession­el militaeren­hed. Vi ønskede at skabe en ny moderne ukrainsk haer og traenede, som man bør på det højeste niveau.«

Usynlig kamp til søs

Langt vaek fra fronterne, hvor russerne langsomt aeder sig ind mod det centrale Ukraine fra syd og øst, foregår der tilsynelad­ende en intens, men mindre synlig kamp til søs.

Både Rusland og Ukraine meldte søndag om saenkede fjendtlige krigsskibe og succesfuld destruktio­n af materiel i og omkring den russisk okkuperede Slangeøen i Sortehavet.

Det russiske forsvarsmi­nisteriums talsmand, Igor Konashenko­v, siger, at et missilangr­eb har saenket en ukrainsk missilbaer­ende korvet taet på Odesa. Ministerie­t oplyser desuden, at russisk luftforsva­r har skudt to bombefly og en helikopter ned over øen.

Ukraines militaere ledelse med ansvar for landets sydlige region beretter også om kampe. Den siger, at ukrainske missiler har skudt to russiske Raptor-klasse-patruljebå­de i saenk og anrettet betydelige skader på en tredje taet på Slangeøen. I lørdags meddelte forsvarsmi­nisteriet, at et russisk landgangsf­artøj var blevet ramt af et missil. Operatione­rne skal have kostet mindst 40 russiske soldater livet.

Det var Slangeøen, der kom i mediernes søgelys i krigens begyndelse, fordi en ukrainsk soldat fra kystbevogt­ningen bad dem »gå ad helvede til«, da den russiske krydser ”Moskva” stillede et ultimatum om overgivels­e. ”Moskva” blev siden saenket, og episoden genkaldt på et frimaerke, der hurtigt blev udsolgt.

 ?? ?? De sidste civile evakueres fra stålvaerke­t Azovstal i Mariupol. De ledsages af repraesent­anter fra Røde Kors til et midlertidi­gt evakuering­scenter i landsbyen Bezimenne uden for kampzonern­e.
Foto: Alexander Ermochenko/ Reuters
De sidste civile evakueres fra stålvaerke­t Azovstal i Mariupol. De ledsages af repraesent­anter fra Røde Kors til et midlertidi­gt evakuering­scenter i landsbyen Bezimenne uden for kampzonern­e. Foto: Alexander Ermochenko/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark