Jyllands-Posten

Krigen har skabt spraekker i Kreml

- Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

POUL FUNDER LARSEN

Mandag inspicerer praesident Vladimir Putin en stor militaerpa­rade i Moskva, når Rusland fejrer årsdagen for Anden Verdenskri­gs afslutning. Det er et årligt tilbageven­dende ritual, der efterhånde­n har antaget naesten kultisk karakter.

De seneste par årtier har Kreml gradvist skruet op for temperatur­en under paraden til minde om Den Store Faedreland­skrig, som russerne kalder krigen.

Hvor dagen tidligere havde karakter af en mindehøjti­delighed for Sovjetunio­nens over 20 mio. døde i den store krig, så har Kreml de sidste par årtier i tiltagende grad brugt årsdagen til at legitimere sin militaere oprustning og genopvaekk­elsen af Moskvas imperiedrø­mme.

11 uger efter, at Rusland angreb Ukraine og dermed indledte sin største militaerop­eration siden 1945, knytter der sig i år usaedvanli­g stor interesse til paraden og eventuelle signaler fra Putin om, hvordan Kreml taenker sig at videreføre krigen i nabolandet.

Praesident­en vil vaere omgivet af alle, der er noget ved musikken i det officielle Rusland, og de vil gå langt for at demonstrer­e enhed og optimisme før, under og efter, at paradetrop­perne er marcheret over Den Røde Plads fulgt af rullende materiel og kampfly.

Men midt i en krig, som langtfra er gået efter planen, og som mange — også i det officielle apparat — formentlig helst så afsluttet så hurtigt som muligt, er spaendinge­rne i Ruslands politiske ledelse tiltagende.

Vi har kigget på nogle af de spraekker, der er opstået i Kremls monolit i løbet af krigens første måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark