Jyllands-Posten

UDIPLOMATI­SKE DIPLOMATER

-

Mange i den russiske top har fået dybe ridser i lakken i forbindels­e med den russiske invasion – f.eks. forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu, hvis styrker har skuffet monumental­t – men ingen er taettere på at tage sig totalskade­t ud end udenrigsmi­nister Sergej Lavrov.

Det russiske udenrigsmi­nisterium har gennem mange år optjent et ry som vaerende både hårdhaende­t og kompetent. Men i de seneste 10 år er ministerie­t støt rutsjet ned i hakkeorden­en i Moskvas politiske verden, mens folk fra sikkerheds­tjenesten har taget teten mange steder i samfundet.

Gradvist er udenrigsmi­nisteriet og dets frontmand blevet nedgradere­t til propaganda­organ og leverandør af politiske stunts – som da man i månederne op til krigens udbrud førte skinforhan­dlinger med Vesten.

Det har over straek fået ministerie­t til at lyde som de politiske talkshows, der kører i båndsløjfe på russisk tv, fyldt til randen med vilde konspirati­onsteorier og grove udfald. Men en tilgang, der gør sig godt, når kerneseere i den russiske provins skal fodres med rødt kød, er ikke nogen opskrift på succes i diplomatie­t.

Udenrigsmi­nisteriet har efterhånde­n beskyldt alt og alle for at vaere nazister, men gik trods alt et skridt for langt, da Sergej Lavrov fremsatte en raekke bizarre bemaerknin­ger på tv i forsøget på at svaerte Ukraines jødiske praesident, Volodymyr Zelenskyj, som nazist.

»Hitler havde også jødisk blod,« lød det fra Lavrov, der fortsatte: »Vise jøder siger, at de mest indaedte antisemitt­er ofte er jøder.«

Det vakte kraftigt anstød i Israel, og selv om ministerie­t først forsøgte at saette haelene i, så endte episoden højst usaedvanli­gt med, at Putin selv måtte blande sig og formentlig undskylde over for israelerne.

Ministerie­ts og ministeren­s deroute er et tegn på, at det nu er militaere og indenrigsp­olitiske prioriteri­nger, der har absolut forrang i Moskva, vurderer iagttagere.

»Russisk udenrigspo­litik er en fortsaette­lse og et produkt af russisk indenrigsp­olitik,« påpeger Grigorij Golosov, politolog fra Skt. Petersborg, på Facebook.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark