Jyllands-Posten

MANDEN I STORMENS ØJE

-

Alt tyder på, at den russiske praesident begik sit livs fejltagels­e, da han gav grønt lys for en laenge forberedt, men dårligt planlagt og svagt eksekveret militaerak­tion i Ukraine.

Ruslands øjensynlig­e plan A — at overløbe Kyiv på få dage — og plan B — at tage nok territoriu­m til, at det kunne fremstille­s som en sejr i forbindels­e med mandagens parade — er begge gået i vasken. I stedet er man tilbage til noget, der risikerer at ende i en udmattelse­skrig a la den, som begyndte i 2014.

Denne gang er risikoen for russiske tilbagesla­g dog markant større: Ukrainerne er vaesentlig­t bedre organisere­de og udrustede end i 201415, mens de russiske styrker virker demoralise­rede og i hvert fald ude af stand til at gennemføre større operatione­r.

Denne tingenes tilstand vil ikke vaere en hemmelighe­d for størstedel­en af den russiske elite, når den applaudere­r mandagens parade, men alligevel kan Putin indtil videre nyde stilheden i stormens øje.

Grunden er enkel: Det russiske system med dets konkurrere­nde klaner, magtappara­ter og ambitiøse oligarker har brug for en opmand, en ophøjet autoritet, der kan afgøre uenigheder og skabe samling om de mere strategisk­e sigtelinje­r for systemet.

På toppen af denne magtvertik­al — som det kaldes i russisk politisk slang — er der kun plads til én person, og lige i øjeblikket er det svaert at få øje på nogen seriøs udfordrer til Putin.

Men inde i apparatet sker der ting, som på laengere sigt kan vise sig at vaere betydnings­fulde og måske svaekke Putin, vurderer analytiker­e.

»I 2014, da den russiske haer hurtigt besatte Krim, var militaeret og sikkerheds­tjenestern­e helt enige med Putin (…) Det er meget anderledes i 2022,« skriver Irina Borogan og Andrej Soldatov, to eksperter i Ruslands hemmelige tjenester hos taenketank­en Centre for European Policy Analysis. »Betyder det noget? Det betyder en masse. Det er første gang overhovede­t, at siloviki (folk i russisk militaer og sikkerheds­organer, red.) laegger distance mellem sig selv og praesident­en, hvilket åbner en raekke forskellig­e muligheder,« vurderer de.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark