Jyllands-Posten

KRIGENS HEPPEKOR HAR INTET AT TABE

-

En af de mest forbavsend­e forvandlin­ger under Ukraine-krigen har den tidligere praesident og premiermin­ister Dmitrij Medvedev stået for.

Den tidligere relativt lavmaelte og pragmatisk­e Medvedev, der for et årti siden var den liberale offentligh­eds store håb, har med en raekke meget krigeriske udtalelser foretaget et hamskifte fra tilforlade­lig due til hidsig høg.

Det var Dmitrij Medvedev, som i starten af krigen kraevede, at Rusland skulle genindføre dødsstraff­en — hvilket er teknisk muligt, efter at landet blev haeldt ud af Europaråde­t — og siden har ført an i en raekke vrede udfald mod centraleur­opaeiske lande, som han har beskyldt for at vaere i ledtog med dunkle kraefter, der vil ødelaegge Rusland.

Medvedev, hvis karriere har stået i stampe i årevis, er ikke den eneste i den russiske top, der har fundet sin indre kriger frem — i fornuftig afstand fra fronten.

Andre figurer i Kremls anden raekke som Vjatjeslav Volodin, formand for Ruslands lydige parlament Statsdumae­n, og Dmitrij Rogozin og Andrej Turtjak, ledere af Putins parti, Det Forenede Rusland, har også markeret sig med stor blodtørst.

Det er en smart taktik for politiske mellemvaeg­tere, der ikke baerer noget ansvar for krigens udfald, men kan køre helt på frihjul og håbe på, at Putin belønner deres højlydte loyalitet, skriver Andrej Pertsev, en uafhaengig journalist i en analyse af tendensen.

»Medlemmern­e af krigsparti­et vinder ved hvilket som helst udfald. Uanset den fremtidige politiske situation i Rusland kan de beholde deres poster (de ville have siddet uforandred­e eller have tabt indflydels­e, hvis krigen ikke var kommet) eller blive forfremmet,« vurderer Pertsev i netmediet Riddle.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark