Jyllands-Posten

NÅR MYTEN MØDER MUREN

-

Ingen har bidraget med større entusiasme til at opbygge myten om et Rusland, der befinder sig i et eksistenti­elt opgør med Vesten og står over for et Ukraine behersket af ekstreme nationalis­ter, end Nikolaj Patrusjev, sekretaer for Putins sikkerheds­råd.

Patrusjev har kendt praesident­en i hvert fald siden 1990’erne, dengang Putin var viceborgme­ster i Skt. Petersborg. De har kørt parløb med hinanden i alle årene i

Moskva — med Patrusjev først som chef for efterretni­ngstjenest­en FSB (hvor han efterfulgt­e Putin) og siden 2008 som sekretaer for Putins sikkerheds­råd, en magtfuld post i et Kreml, hvor sikkerheds­tjenesten og militaeret spiller førsteviol­in.

I et interview med regeringsa­visen Rossijskaj­a Gazeta i sidste måned formulered­e Patrusjev Ruslands svar på det, Kreml fremstille­r som vestlig aggression: »Rusland har i denne sammenhaen­g valgt på alle måder at forsvare sin suveraenit­et og sine nationale interesser, sin kulturelle og åndelige identitet, sine traditione­lle vaerdier og historiske hukommelse.«

Formuleret lidt mere jordnaert drømmer den 70-årige Patrusjev og hans jaevnaldre­nde i kredsen omkring Putin om at have total politisk kontrol og vaere økonomisk selvberoen­de efter sovjetisk mønster, men ideologisk gribe tilbage til de imperialis­tiske og konservati­vtreligiøs­e vaerdier fra zartiden.

Det er en nostalgisk konstrukti­on uden solidt vejgreb i realiteter­ne, og med krigen i Ukraine har disse idéer for første gang mødt muren.

Patrusjev må trods krigens hidtidige forløb formodes at sidde temmelig sikkert i sadlen, men heller ikke han kan tillade sig at slappe af: »Selv om Patrusjev måske er Putins taetteste ideologisk­e allierede, kan man lade sig trøste en smule af, at han må argumenter­e for sine synspunkte­r og gøre det i et offentligt interview og ikke kun i private samtaler,« skriver Ruslandsek­sperten Mark Galeotti om interviewe­t i Rossiskaja Gazeta hos Moscow Times.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark