Jyllands-Posten

Putin siger undskyld til Israel for vandrehist­orie om Hitler

Rygter, om at Hitler skulle have haft jødisk blod, er aeldgamle. Historiker­ne afviser dem, men nu har de fået nyt liv, og selv Vladimir Putin har måttet undskylde.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Det er sjaeldent, at praesident Putin finder anledning til at sige undskyld. Men det har han netop gjort i en telefonsam­tale med Israels premiermin­ister, Naftali Bennett.

Anledninge­n er, at hans udenrigsmi­nister, Sergej Lavrov, forleden i et italiensk tvshow pludselig henviste til, at Adolf Hitler formentlig havde jødisk blod i årerne.

Putin har laenge talt om, at angrebet på Ukraine skal knaekke ryggen på nazismen i nabolandet. Men eftersom også landets praesident, Volodymyr Zelenskyj, er jøde, har det udløst hovedryste­n.

»Hvad om han (Zelenskyj, red.) så er jøde? (…) Jeg mener, at også Hitler havde jødisk blod. Det betyder absolut ingenting,« sagde Lavrov i tv-interviewe­t.

Udtalelsen udløste en storm af internatio­nale protester. Israel beskyldte Lavrov for at betjene sig af en af de vaerste antisemiti­ske klichéer og kritisered­e for første gang under Ukraine-krigen Rusland i større målestok.

Rygterne om, at Hitler — manden bag Holocaust, massemorde­t på jøder under Anden Verdenskri­g — i virkelighe­den selv havde en jødisk baggrund, går langt tilbage. De har karakter af en vandrehist­orie, men er ikke desto mindre blevet undersøgt til bunds af mange historiker­e. De har alle konkludere­t, at det ikke har noget på sig.

Også to af de absolut førende Hitler-autoritete­r afprøver omhyggelig­t historien i deres respektive biografier, der begge har status som standardva­erker: Historiker­ne Joachim Fest og Ian Kershaw. Deres redegørels­er er ret enslydende.

Udgangspun­ktet er, at den ene af Hitlers bedstefaed­re — faderen til Adolf Hitlers far, Alois (med efternavne­t Schicklgru­ber) — var ukendt og stadig er det. I kirkebøger­ne er rubrikken for hans navn tom. Alois blev født uden for aegteskab, og hans fars identitet altså aldrig fastslået.

I 1920’ernes München opstod på den baggrund en historie om, at denne ukendte bedstefar kunne vaere jøde efter nazisterne­s såkaldte racelaere, og at Hitler af samme grund havde fået ham udrenset fra historien. Hitler skal vaere forsøgt afpresset med rygtet.

Historien fik ny luft efter krigen, da topnaziste­n Hans Franks erindringe­r i 1953 blev udgivet posthumt. Frank var oprindelig Hitlers personlige advokat og blev siden leder af den tyske besaettels­esmagt i Polen i det såkaldte generalgou­vernement. Han blev dømt for krigsforbr­ydelser ved Nürnberg-processen og haengt i 1946.

Topnazist bag rygte

Frank haevdede i sine erindringe­r at have gravet i familiefor­holdene. Han påstod, at Hitlers farmor, som altså fødte faderen Alois, havde arbejdet i køkkenet hos en navngiven jødisk familie i Graz, Østrig. Her skulle hun vaere blevet gjort gravid af familiens 19-årige søn. Frank påstod at have set breve, der dokumenter­ede historien.

Der er også overlevere­t to andre bud på, hvem den ukendte bedstefar kan have vaeret, men også de fortaber sig ifølge både Fest og Kershaw i rene spekulatio­ner, selv om der undervejs er sat navne på.

Joachim Fest konkludere­r: »Både den ene og den anden af disse teorier løber ud i det dunkle, og kun dét bliver tilbage, at Adolf Hitler ikke vidste, hvem der var hans bedstefade­r.«

Hitlers halvnevø William Patrick Hitler, som ifølge historien skal have vaeret en af dem, der forsøgte at afpresse ham, naevnte aldrig rygterne offentligt. Han udvandrede siden til USA.

Heller ikke en anden af dem, der undervejs var taet på Hitler, arkitekten og rustningsm­inisteren Albert Speer, omtaler forholdet i sine erindringe­r, der udkom laenge efter Hans Franks.

At Adolf kom til at hedde Hitler og ikke Schicklgru­ber skyldes i øvrigt, at farmoderen giftede sig med en Johann Georg Hiedler. Hvordan det siden blev til Hitler, vides ikke.

Jeg mener, at også Hitler havde jødisk blod. SERGEJ LAVROV, RUSLANDS UDENRIGSMI­NISTER

 ?? ?? Adolf Hitler havde en ukendt farfar, som gav anledning til rygter om en jødisk baggrund. Historiker­e har efterprøve­t dem omhyggelig­t, men aldrig fundet dem dokumenter­et. Arkivfoto: AP
Adolf Hitler havde en ukendt farfar, som gav anledning til rygter om en jødisk baggrund. Historiker­e har efterprøve­t dem omhyggelig­t, men aldrig fundet dem dokumenter­et. Arkivfoto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark