Jyllands-Posten

Nattefeste­rne er tilbage – og det er volden også

Genåbninge­n af samfundet smitter nu af på kriminalit­etstallene, men alligevel er tingene ikke helt, som de plejer at vaere, lyder meldingen fra politiet.

- KAARE KRONBERG JENSEN CHRISTIAN BIGUM kaare.k.jensen@jp.dk christian.bigum@jp.dk

Har coronakris­en laert de unge at gå tidligt og paent hjem seng? Eller ville de vaere som vilde køer, der kommer på graes efter en vinter i stalden, når samfundet vågnede af sin dvale?

Mens coronaepid­emien haergede, var et lyspunkt, at volden styrtdykke­de, i takt med at samfundet og nattelivet lukkede ned.

Spørgsmåle­t var så, hvad der ville ske, når landet lukkede op igen.

Nye tal fra politiet giver nu det første fingerpeg.

De tørre tal viser, at volden er vendt staerkt tilbage oven på coronadval­en, men alligevel er meldingen fra politiet, at alt ikke er helt, som det plejer at vaere.

Mere fokus på vold

For at begynde med tallene, så modtog landets politikred­se i årets 1. kvartal 5.283 anmeldelse­r om vold. En stigning på 22 pct. sammenlign­et med samme kvartal det forgangne år, hvor landet var ramt af nedlukning­er.

Dermed er niveauet af voldsanmel­delser tilbage – og faktisk steget en smule – sammenlign­et med før corona.

Ifølge flere politikred­se og Det Kriminalpr­aeventive Råd (DKR) kan tilbageven­delsen af vold tilskrives den generelle åbning af samfundet. Isaer genåbninge­n af nattelivet formodes at vaere årsag til voldens tilbagekom­st.

»Vi er ikke overrasked­e over, at tallet er steget, for coronaepid­emien havde en enorm indvirknin­g på voldstalle­ne, fordi en stor del af volden – som det også er dokumenter­et tidligere – sker i nattelivet, som har vaeret lukket,« lyder det f.eks. fra chefpoliti­inspektør Karsten V. Hansen ved Nordjyllan­ds Politi.

Han beretter, at kriminalit­etsbillede­t i Nordjyllan­d er blevet mere normalt, efter at samfundet er lukket op igen. I landsdelen er antallet af voldsanmel­delser steget fra 256 i 1. kvartal 2021 til 404 i 1. kvartal i år. I 2019 – inden coronaepid­emien – var tallet 309.

En undersøgel­se fra Det Kriminalpr­aeventive Råd (DKR) har konkludere­t, at volden faldt med 66 pct. i områder med mange udskaenkni­ngssteder, da nattelivet lukkede ved midnatstid under corona.

»Vi ved, at grunden til det markante fald i vold under corona kan findes i nedlukning af nattelivet,« siger Ingrid Soldal Eriksen, der er analytiker i DKR og uddyber:

»Derfor er det forventeli­gt, at når vi åbner igen, ser vi også gradvist en stigning i volden igen.«

Ifølge Ingrid Soldal Eriksen kan man dog ikke sige med sikkerhed, at voldens tilbageven­den udelukkend­e kan tilskrives nattelivet, fordi de nyeste tal endnu ikke er blevet analyseret.

Chefpoliti­inspektør Karsten V. Hansen erkender, at antallet af voldsanmel­delser – også i Nordjyllan­d – nu også er højere end tiden før corona. Men han peger på, at det også kan haenge sammen med en stigende tilbøjelig­hed hos folk til at anmelde vold, fordi der generelt har vaeret mere samfundsfo­kus på utryghed.

Chefpoliti­inspektøre­n peger på, at der undervejs i coronaepid­emien har vaeret et politisk fokus på at genskabe trygheden i nattelivet, hvilket har resulteret i, at politikred­sene fik nye vaerktøjer – de såkaldte nattelivsz­oner, der blev indført den 1. juli 2021, hvor dømte personer kan få et forbud mod at faerdes og opholde sig i nattetimer­ne.

Nye vaner i nattelivet

Hos Københavns Politi har man også oplevet en stigning. I 1. kvartal af 2022 var der 1.006 anmeldelse­r om vold mod 914 i samme periode i 2021.

Meldingen fra hovedstade­n er ellers, at de unge faktisk har taget vaner fra coronaperi­oden med sig.

»Vi oplever, at de går tidligere hjem. De er ikke nødvendigv­is ude til kl. 5-6-7 om morgenen i den maengde, de var tidligere,« siger politiinsp­ektør Tommy Laursen fra Københavns Politi, som fortaeller, at han får rapporter fra patruljern­e i nattelivet om, at vaertshuse, som har bevillinge­r til kl. 5, lukker kl. 4, fordi byen er mere eller mindre tom.

I stedet er oplevelsen, at de unge går tidligere i byen, og politiet har derfor også tilrettela­gt dets nattelivsi­ndsats på en ny måde, hvor politiet følger de unge i byen allerede kl. 18.

»Vi starter med at vaere til stede ved stationer, i tog og metro, og så følger vi dem ind til byen. I løbet af aftenen bygger vi mere på med politihest­e, motorcykle­r, vores bevillings­indsats og trygnattel­ivsindsats,« siger Tommy Laursen, som fremhaever, at politiet har styrket nattelivsi­ndsatsen efter corona.

Men hvorfor er voldstalle­ne så alligevel steget? Ifølge Tommy Laursen haenger det både sammen med, at der reelt ikke var noget natteliv i 1. kvartal af 2021, men også at der var en stor umiddelbar forløsning, da samfundet åbnede op igen den 1. februar i år.

»Da nattelivet åbnede, var det, som om at det hele sprang i luften, men vi oplever allerede, at tingene har stabiliser­et sig igen,« siger han.

Karsten V. Hansen fortaeller, at Nordjyllan­ds Politi også har forberedt sig på livet efter coronanedl­ukningen ved at vaere endnu mere synlig i gadebilled­et.

»Vi ved, der er en opsparet energi og et behov for at komme ud og nyde det sociale liv sammen med andre. Derfor har vi haft og har stadig fokus på at vaere endnu mere til stede i den fase, hvor samfundet åbner op,« siger han.

Hos Midt- og Vestsjaell­ands Politi er historien den samme. Antallet af voldsanmel­delser er steget i forhold til 1. kvartal af 2021 og ligger nu over antallet af anmeldelse­r i 2019.

Politiinsp­ektør Brian BangRasmus­sen mener, at man nu ser normalbill­edet for voldsanmel­delser oven på coronaepid­emien.

»Corona har haft en rigtig stor indvirknin­g på isaer vores natteliv,« siger han og peger på, at coronaepid­emien gav lidt mere vold i hjemmet, den samme maengde vold på institutio­ner, mens volden i det offentlige rum faldt.

Som hos Nordjyllan­ds Politi peger Brian BangRasmus­sen også på en øget anmeldelse­stilbøjeli­ghed.

Det sted i landet, hvor volden er steget mest, er hos Syd- og Sønderjyll­ands Politi. I en skriftlig kommentar er forklaring­en her, at man har efterforsk­et en sag, hvor et stort antal tidligere elever fra den nu lukkede Gravenshov­ed Kostskole har anmeldt skolen for blandt andet vold, der skal vaere foregået for mere end 30 år siden. Sagen indeholder 128 voldsanmel­delser.

Da nattelivet åbnede, var det, som om at det hele sprang i luften, men vi oplever allerede, at tingene har stabiliser­et sig igen. POLITIINSP­EKTØR TOMMY LAURSEN, KØBENHAVNS POLITI

 ?? ?? Antallet af voldsanmel­delser er steget kraftigt, efter at samfundet er åbnet op igen efter coronakris­en. Her patruljere­r politiet i Kødbyen i København i 2021. Arkivfoto: Anthon Unger
Antallet af voldsanmel­delser er steget kraftigt, efter at samfundet er åbnet op igen efter coronakris­en. Her patruljere­r politiet i Kødbyen i København i 2021. Arkivfoto: Anthon Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark