Jyllands-Posten

Danmark satte selv fokus på anklager om tortur i Rwanda

Samtidig med at Danmark arbejder på at flyve asylsøgere til Rwanda, har man fra officiel dansk side udtrykt bekymring for mulig tortur i landet. Det skete til et møde i FN. Blandt andet er der mistanke om, at folk tortureres på militaere facilitete­r, og a

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Rwanda er udset som krumtappen i regeringen­s plan om at revolution­ere dansk udlaending­epolitik og flytte asylbehand­lingen til udlandet. Men nu viser det sig, at Danmark allerede i 2021 var fuldt opmaerksom på anklager om tortur i landet. Faktisk var Danmark så bekymret, at det fra officiel dansk side blev taget op i De Forenede Nationer (FN).

Den danske bekymring fremgår af tvoptagels­er fra et FN-møde i Geneve, som FN har fundet frem til Jyllands-Posten.

Regeringen forhandler i øjeblikket med Rwanda om en egentlig aftale. Hvis det lykkes, er det planen, at både asylsøgere og personer, der anerkendes som reelle flygtninge, fremover skal bo i Rwanda. Et samfund, hvor det officielle Danmark altså selv er bekymret for myndighede­rnes mulige brug af tortur.

Mødet fandt sted den 25. januar sidste år og var en del af et såkaldt Universal Periodic Review, også kaldet UPR, som er et eftersyn eller en eksaminati­on af et lands menneskere­ttigheder, der foretages med flere års mellemrum.

Som meget andet under corona blev mødet afviklet digitalt. Land efter land kom med kommentare­r til situatione­n i Rwanda, og efter en lille time var det Danmarks tur. Danmarks mand i Geneve, ambassadør Morten Jespersen, tonede frem på en videoskaer­m med to abstrakte billeder bag sig.

Han var i mørkt tøj. Jakke, pullover og slips.

»Vi er fortsat bekymrede over anklagerne om vilkårlige tilbagehol­delser og tortur og mishandlin­g i tilbagehol­delsescent­re og militaerfa­ciliteter,« sagde diplomaten blandt andet.

Vilkårlige tilbagehol­delser vil sige, at man indespaerr­es, uden at der nødvendigv­is er en gyldig, juridisk grund til at gøre det.

Udtalelsen svarer til talens manuskript, som både FN og Udenrigsmi­nisteriet har udleveret til Jyllands-Posten.

Kraftig opfordring

Ambassadør Morten Jespersen fortalte også, Danmark opfordrer Rwanda til at lade FN’s såkaldte underkomit­é om forebyggel­se af tortur m.v. – kaldet SPT – genoptage sit arbejde i Rwanda. Underkomit­een forsøgte at undersøge forholdene i landet 2018, men arbejdet blev ifølge FN obstrueret af de rwandiske myndighede­r. Der var eksempelvi­s problemer med at få adgang til facilitete­r, ligesom der var frygt for repressali­er mod de personer, der udtalte sig til FNunderkom­iteen.

Danmark »opfordrer kraftigt regeringen til at facilitere genoptagel­sen af det suspendere­de SPT-besøg«, sagde Morten Jespersen i sit indlaeg om Rwanda i januar 2021. Han påpegede også, at Danmark er bekymret over de store barrierer for at få adgang til sikre, lovlige aborter i Rwanda.

Dengang var det ikke offentligt kendt, at Danmark så Rwanda som et potentielt vaertsland for et dansk modtagecen­ter.

I april sidste år kunne Jyllands-Posten som det første medie fortaelle, at Rwanda var åbent for at huse et sådant center, og senere samme måned fløj udviklings­minister Flemming Møller Mortensen og davaerende udlaending­eminister Mattias Tesfaye til Rwandas hovedstad, Kigali, hvor de underskrev to ikke-bindende forståelse­saftaler med Rwanda. Dels en bred samarbejds­aftale, dels en asylaftale. Samtidig viser aktindsigt­er, at der i februar 2021 – altså kort efter Geneve-mødet – var intern korrespond­ance i Danmark om blandt andet forberedel­se til et videomøde med den rwandiske regering.

At Danmark i Geneve valgte at fokusere på anklagerne om tortur er ingen tilfaeldig­hed. Udenrigsmi­nisteriet fortaeller i dag, at det blandt andet skyldes, at FN’s Højkommiss­ariat for Menneskere­ttigheder havde fremhaevet en rapport, der indgik i Rwandas Universal Periodic Review (UPR). Rapporten naevner bekymrende anklager om, at der i Rwanda eksisterer uofficiell­e, faengselsl­ignende »facilitete­r«, hvor folk tortureres til at komme med tilståelse­r. Rwanda har afvist eksistense­n af sådanne facilitete­r, men det har ikke overbevist alle i FN.

Derudover blev tortur fremhaevet, fordi anti-tortur er en maerkesag for Danmark. Vi giver altid anbefaling­er, når andre lande skal igennem en UPR-proces, oplyser Udenrigsmi­nisteriet i et skriftligt svar.

Indvending­er optaget i rapport

»De to-tre danske anbefaling­er til de enkelte lande udvaelges på baggrund af den aktuelle situation i landet samt de danske menneskere­tlige prioritete­r. Forebyggel­se og bekaempels­e af tortur er en mangeårig dansk prioritet, og Danmark står i spidsen for at fremme dagsordene­n i FN. Ligeledes er kvinder og pigers rettighede­r en gennemgåen­de dansk prioritet, hvorfor UPRanbefal­inger relateret til torturbeka­empelse og fremme af kvinder og pigers rettighede­r ofte bliver prioritere­t,« skriver ministerie­t, som også svarer på,

hvorfor man opfordrede Rwanda til at få besøg af underkomit­een om tortur igen.

»Danmark støtter op om FN’s system for bekaempels­e af tortur og herunder også subkomitée­n for forebyggel­se af tortur (SPT),« står der i svaret.

»Danmark så gerne besøget genoptaget under normale forhold med fuld adgang og fortroligh­ed,« lyder det også.

De danske indvending­er blev i 2021 i kort form optaget i en rapport. Ikke alle lande udtalte sig kritisk om Rwanda. Nogle havde mere fokus på at fremhaeve de fremskridt, som Rwanda har opnået siden seneste gennemgang i 2015.

Men Danmark påpegede altså problemer. Det samme gjorde i øvrigt Storbritan­nien, som for nylig indgik en aftale om at sende asylsøgere til netop Rwanda. Blandt andet burde der ske grundige, uafhaengig­e undersøgel­ser af anklager om »død i varetaegt, tvungne forsvindin­ger og tortur«, sagde den britiske ambassadør på Genevemøde­t.

Tortur sker »rutinemaes­sigt«

Flere menneskere­ttighedsor­ganisation­er har advaret om tortur i Rwanda. Taenketank­en Freedom House, der beskaeftig­er sig med friheder og rettighede­r, kategorise­rer Rwanda som et ”ikke-frit” land og giver på sit årlige frihedsind­eks kun Rwanda 22 af 100 mulige point (mod Danmarks 97).

»Både almindelig­e kriminelle mistaenkte og politisk tilbagehol­dte er rutinemaes­sigt udsat for tortur og anden mishandlin­g,« skriver Freedom House blandt andet.

Human Rights Watch kom også med et bidrag til Rwandas UPR-proces i Geneve.

Her lød det, at et stort antal personer siden Rwandas seneste UPR-proces i 2015 er »blevet tilbagehol­dt i officielle og uofficiell­e tilbagehol­delsescent­re, hvor nogle er blevet tortureret«.

Amnesty Internatio­nal naevner i sin landebeskr­ivelse af Rwanda »anklager om tortur«, herunder fra systemkrit­ikeren Paul Rusesabagi­na, der som hotelbesty­rer under folkedrabe­t i 1994 hjalp hundredvis af mennesker. Historien blev siden filmatiser­et i den Oscar-belønnede ”Hotel Rwanda”. Ifølge de rwandiske myndighede­r er han dog terrorist. Han er efter eget udsagn blevet udsat for tortur under sin faengsling.

Og nu kommer det altså frem, at Danmark også selv i FN har sat fokus på, at mennesker muligvis tortureres i det land, som regeringen ønsker at placere et modtagecen­ter i. Det understreg­er, at hele planen er en dårlig idé, mener De Radikale og Enhedslist­en, der er støttepart­ier for regeringen.

»Det er bundhamren­de naivt at forestille sig, at Rwanda kan garantere rettighede­rne for de mennesker, vi sender derned, og det saetter det her to streger under,« siger udlaending­eordfører Kathrine Olldag (R).

Hun tror ikke på en løsning, hvor Rwanda indfører en menneskere­ttighedsga­ranti for specifikt de asylsøgere, der sendes til Rwanda fra Danmark.

»Det er maerkeligt, at et land, der ikke kan garantere forholdene for sine egne indbyggere, pludselig skulle kunne garantere dem for folk, der kommer udefra. Det tror vi ikke på, og det her understege­r, at der er al mulig grund til ikke at stole på det,« siger hun med henvisning til Danmarks egne indvending­er i FN.

Enhedslist­ens udlaending­eordfører, Rosa Lund, er på samme linje.

»Der skal gerne vaere en garanti for, at den generelle standard for menneskere­ttigheder i landet er i orden,« siger hun.

Ifølge hende viser Danmarks indlaeg i FN, at Rwanda-planerne er »symbolpoli­tik«:

»Når det kommer til stykket, kan man godt selv se, at forholdene i Rwanda ikke er til en ordentlig behandling af asylsøgere.«

Minister: Hjaelper ikke at pege fingre

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med den nye udlaending­eminister, Kaare Dybvad, men han har sendt en skriftlig kommentar, hvor han kalder det nuvaerende asylsystem for »dybt uretfaerdi­gt og fyldt med menneskeli­ge tragedier« og siger, at der er behov for forandring.

»Regeringen er opmaerksom på kritikken af menneskere­ttighedern­e i Rwanda. Og en forudsaetn­ing for en aftale med Rwanda er, at alle internatio­nale forpligtel­ser overholdes. Ligesom vi skal have en uafhaengig monitoreri­ngsmekanis­me på plads, så vi løbende kan sikre os, at garantiern­e i aftalen overholdes. Ingen skal naturligvi­s udsaettes for tortur og kraenkelse­r. Men det hjaelper ingen flygtninge, at jeg sidder på mit nye ministerko­ntor og peger fingre og siger, at jeg ikke vil samarbejde. For vi skal have bedre styr på tilstrømni­ngen, og vi skal hjaelpe flere bedre end i dag,« udtaler han.

Kaare Dybvad siger, at der er behov for et »forpligten­de samarbejde«:

»Også med lande, der ikke er et nordisk demokrati som vores. Det nytter ikke noget at pudse glorien og afvise samarbejde med lande på det afrikanske kontinent. Rwanda er et land, der med sine p.t. mere end 125.000 flygtninge tager et enormt stort ansvar på det afrikanske kontinent, og som gentagne gange har modtaget internatio­nale roser for sit engagement på flygtninge­dagsordene­n – også fra UNHCR (FN’s flygtninge­højkommiss­ariat, red.).«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark