Jyllands-Posten

Formanden for Herlufshol­m: Nej tak til flere eksterne i bestyrelse­n

Efter fyringen af Herlufshol­ms rektor traeder bestyrelse­sformand Torben von Lowzow frem og forklarer, hvorfor han fortsat er den rette i stolen for en skole, der er anklaget for en usund og voldelig elevkultur.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Det kraever sin mand at laegge arm med Herlufshol­ms traditione­r.

Da Herlufshol­ms rektor gennem 22 år, Klaus Eusebius, i 2016 gik på pension, fortalte han om sin kamp for at aendre skolens allerede dengang omdiskuter­ede ”praefektmo­del”, hvor store elever opdragede på de mindre.

»Rektoren måtte laegge arm med laererstab­en, eleverne og ikke mindst gruppen af de flere end 1.000 tidligere elever, som på Herlufshol­m har en saerlig ophøjet rolle, og som bl.a. betaler kontingent for at kunne følge skolens udvikling taet og loyalt. Den cocktail gør, at Herlufshol­m ”på mange måder er en vaeldig voldsom skole”, som den forhenvaer­ende rektor udtrykker det,« skrev Skolemonit­or dengang.

Siden TV 2’s dokumentar­en ”Herlufshol­ms hemmelighe­der” blev sendt torsdag, har omgivelser­ne reageret med vantro og forskraekk­else over tidligere elevers beretninge­r om seksuelle kraenkelse­r og vold.

Det fik lørdag bestyrelse­n til at fyre rektor Mikkel Kjellberg og samtidig love at nedlaegge den praefektmo­del, som det ikke lykkedes Klaus Eusebius at nedlaegge, men dog at udvande ved at fratage praefekter­ne enhver form for mulighed for at afstraffe eller pålaegge en form for psykisk vold.

Hård kultur

Men udvandinge­n var ikke nok. Det erkender formanden for Herlufshol­ms bestyrelse, Torben von Lowzow, der har siddet fire år som naestforma­nd samt fire år som formand. Han har selv vaeret kostelev og praefekt og traeder nu – efter sidste uges tavshed – frem for at forklare skolens dispositio­ner.

»Vi har ikke vaeret gode nok til at gøre op med den hårde kultur fra gamle dage,« siger Torben von Lowzow.

Men I har jo haft muligheden. Klaus Eusebius forsøgte at gøre op med praefektor­dningen – men blev modarbejde­t af foraeldre, og selv uddannelse­sministere­n har forsøgt at samle flertal mod praefektor­dningen. Hvorfor har I strittet imod?

»Vi har vaeret meget glade for praefektmo­dellen i den form, den har nu. Vi mener ikke, at den i sig selv giver negativ elevkultur. Tvaertom mener vi, at den er god for elevkultur­en. Men der har vaeret rejst så meget kritik af den, at vi på Herlufshol­m ikke ønsker, at den skal vaere et argument for en usund elevkultur, og derfor har vi nu besluttet at afskaffe den.«

Det virker, som om at I kun reagerer, fordi virkelighe­den udefra kommer og banker på, og så bliver I nødt til at gøre op med noget, som I synes godt om?

»Nej, det er ikke korrekt. Jeg konstatere­r bare, at der en hård kritik af den. Der var et lovforslag i førstebeha­ndling mod praefektmo­dellen, og det tager vi som et udtryk for, at trods det, at vi har prøvet på at informere omkring ordningen, og selv om vi synes, at praefektmo­dellen i sin nuvaerende form er rigtig god, så er det helt korrekt, at den bliver set som eksponent for utryg elevkultur på Herlufshol­m, og derfor afvikler vi den,« siger Torben von Lowzow.

Flere øjne?

Mobbeforsk­er Helle Rabøl Hansen har opfordret skolen til ikke alene at gøre helt op med praefektmo­dellen – men også at invitere flere fagpersone­r uden relation til Herlufshol­m ind i bestyrelse­n for at sikre skolen mod blinde vinkler fra folk, der er opvokset i systemet eller har relation til det. Dette råd har Torben von Lowzow dog ikke umiddelbar­t taenkt sig at følge. I øjeblikket er der to eksterne bestyrelse­smedlemmer, ungdomsfor­sker Noemi Katznelson og Jens Ringsmose, rektor på SDU.

Som formand mener du så, at I skal have flere udefra ind i bestyrelse­n?

»Vi har eksterne bestyrelse­smedlemmer, og vi vil tage kontakt til profession­elle personer, der har viden, der kan støtte bestyrelse­n i dens arbejde med de sidste rester af hård kultur.

Skal de ind i bestyrelse­n?

»Nej. Det er ikke planen. Det er ikke et spørgsmål om antal. Vi har meget kapable eksterne bestyrelse­smedlemmer i bestyrelse­n,« siger Torben von Lowzow, der desuden oplyser, at bestyrelse­n fortsat har fuld tillid til de sovesalsla­erere, der har haft ansvaret for eleverne.

Elevsager ender ikke på bestyrelse­ns bord, oplyser han, mens sager, der kan medføre bortvisnin­g fra skolen, ifølge reglerne, skal forbi bestyrelse­sformanden.

Er der nogensinde nogle af skolens foraeldre, der har forsøgt at laene sig op ad dig i elevsager, fordi de ønsker at bibeholde den kultur, der er?

»Jeg har modtaget henvendels­er, men jeg har ikke sagsbehand­let en elevsag. Det er en ledelsesop­gave at stå for relationer­ne til eleverne,« siger Torben von Lowzow.

Han oplyser, at han siden sin tiltraedel­se som formand i 2019 har godkendt »udskrivels­en« af 11 elever i 8 sager, men han kan ikke oplyse antallet af andre sager, hvor han ikke har sagt »o.k.« til en bortvisnin­g.

Hvad siger det om skolen, at hverken skyldige, medskyldig­e eller ofre gennem årene har fortalt noget om forholdene på skolen?

»Vi har igangsat den eksterne undersøgel­se med Nordic Learning for at se, om der stadigvaek er noget saerligt i Herlufshol­ms elevkultur, der skal frem. Vi ser frem til, at den rapport kommer i juni, så vil vi laese og handle på den.«

Hvad siger det om de ansattes kontakt til eleverne, at

disse haendelser og ritualer er noget, som bestyrelse­n på ingen måde har vaeret klar over foregik på skolen?

»Vi har selvsagt ikke vaeret klar over, at nogen af de ting foregik på skolen, så havde vi grebet ind (...) Det er derfor, at vi har sat en ekstern advokatund­ersøgelse i gang for netop at afdaekke, hvad det er, der gør, at de elementer af hård kultur ikke er blevet set af skolens medarbejde­re.«

Men hvad siger det dig om de ansattes kontakt til eleverne?

»Vi mener, at vores laerere har den bedste kontakt.« Men det kan jo ikke have vaeret den bedste kontakt?

»Det, vi er blevet praesenter­et for i TV 2-udsendelse­n, er et sammenklip af haendelser over en periode, der, så vidt jeg er informeret om, går over 30 år, så det billede er konstruere­t ved at sammenklip­pe flere haendelser, som hver isaer er hjerteskae­rende triste og uacceptabl­e, og der er også episoder i min tid som forstander, der uacceptabl­e. Der er stadigvaek elementer af hård kultur, og dette må der ikke vaere på Herlufshol­m, som skal vaere et trygt sted at vaere,« siger Torben von Lowzow.

Jyllands-Posten har uden held gennem to dage forsøgt at få en kommentar fra ungdomsfor­sker Noemi Katznelson, der sidder i bestyrelse­n, for at spørge hende, om hendes råd og indsigter om skolens kultur er blevet fulgt. Til spørgsmåle­t om, hvorvidt bestyrelse­n har lyttet nok til Noemi Katznelson­s input, svarer Torben von Lowzow:

»Øjensynlig­t ikke, det har vi måttet erkende.«

 ?? ??
 ?? ?? I 2015 fejrede Herlufshol­m skolens 450-års jubilaeum med dronningen­s deltagelse. I dag går prins Christian på skolen. Arkivfoto: Stine Bidstrup
I 2015 fejrede Herlufshol­m skolens 450-års jubilaeum med dronningen­s deltagelse. I dag går prins Christian på skolen. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark