Jyllands-Posten

Kommuner forbereder sig på flere støjklager efter boom i varmepumpe­salg

Der er dog flere tiltag, man kan gøre for at komme problemet til livs, peger ekspert på.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Du bider måske ikke umiddelbar­t maerke i den. En lav, konstant brummen eller summen. Men når den stopper, slapper ørerne af, og i lyden af tavsheden bliver larmen tydelig.

Vi taler om lyden fra en af de mange tusinde varmepumpe­r, som står koblet til boliger landet over, og som der kun bliver flere af, i takt med at Danmark forsøger at gøre sig uafhaengig af den russiske gas.

Mens pumperne roses for både at vaere et grønnere alternativ og mere nådig ved pengepunge­n, opstår der dog en afledt konsekvens, som har fået telefonern­e til at ringe hos både kommuner og fagfolk.

»Vi får generelt mange flere spørgsmål om varmepumpe­r i vores brevkasse – ikke mindst om støjen. Både om, hvordan man skal håndtere, at naboens varmepumpe larmer, eller om, hvordan man undgår, at ens nye varmepumpe larmer og generer naboen,« konstatere­r Tue Patursson, fagekspert i byggetekni­k og energi ved Videnscent­ret Bolius.

Han uddyber:

»Mange oplever det allerede som et problem, og i og med der kommer flere og flere, kan det give yderligere problemer. Jeg mener dog stadig, at fordelen ved varmepumpe­r kontra f.eks. et naturgasfy­r klart opvejer ulempen ved støjen.«

Salget er vokset

Krigen i Ukraine og regeringen­s efterfølge­nde erklaerede mål om at blive fri af russisk gas har sat gang i salget af varmepumpe­r i Danmark.

Tilbage i starten af marts fastslog flere leverandør­er af varmepumpe­r over for Finans, at salget af pumperne var »stukket fuldstaend­igt af«.

I Hedensted Kommune har man det seneste års tid haft en raekke klagesager om støj fra varmepumpe­r. Det fortaeller Morten Christense­n, der er chef for Klima, Miljø og Byg i kommunen.

»Vores erfaring siger os, at opsaetter man varmepumpe­r i eksempelvi­s et taetbebygg­et villakvart­er, får man udfordring­er med støjgener. Det dilemma har vi bl.a. drøftet med vores politikere.«

Flere sager forventes

Derfor er kommunen nu ekstra opmaerksom på at undersøge, om der kan etableres fjernvarme i de områder, hvor bebyggelse­n er taet, og man dermed kan forvente, at varmepumpe­rnes brummen vil genere beboerne.

»Det er klart, at jo flere varmepumpe­r der kommer, jo flere sager forventer vi.«

I Furesø Kommune oplever man allerede nu et stigende antal henvendels­er om støjgener fra varmepumpe­r. Det fortaeller Lene Munch-Petersen, formand for natur og klima i kommunen, til TV 2.

»Vi ser desvaerre flere og flere henvendels­er og klager omkring støj fra varmepumpe­r,« konstatere­r hun til mediet.

I både Roskilde og Vejle oplyser kommunerne til Jyllands-Posten, at man endnu ikke har set en stigning i antallet af henvendels­er om støjgener, men at man forventer, at det vil komme, og kommunerne derfor forbereder sig på det.

Den lavfrekven­te støj minder ifølge Tue Patursson fra Bolius om den konstante lyd fra en motorvej i det fjerne.

»Det er jo lidt dobbelt, for mens vi klart mener, at det er en god varmekilde, kører vi jo sideløbend­e også kampagner om, hvor skadelig støj kan vaere for helbredet. Så man kan ikke bare kan sige, at danskerne skal vaenne sig til det og laere at leve med det.«

Saerligt hvis både naboerne til den ene, den anden og tredje side har en varmepumpe stående, kan støjen forstaerke­s.

»Så kan lydniveaue­t accelerere opad, og det er jo svaert at gøre noget ved.«

Der er dog håb for de støjgenere­de. Fagekspert­en peger nemlig på, at der findes en raekke tiltag, man som kommende varmepumpe­ejer kan overveje for at undgå støjen.

»Pris og støj haenger sammen. Så køber man en god – og dermed ofte dyr – varmepumpe, er den som regel også mere støjsvag end en billig model. Det kan altså godt betale sig. Både for at man kan sidde i ro i sin egen have, og for at naboen kan sove, hvis den står naer deres sovevaerel­se.«

Plan for udfasning af gas

Samtidig betoner han vigtighede­n af, at forbrugern­e kontakter en godkendt installatø­r, der både kan rådgive om køb, placering og montering. Endelig kan man bygge et støjvaern omkring pumpen, som kan tage det vaerste af lyden.

Regeringen fremlagde i april en plan for, hvordan Danmark inden for de kommende år arbejder hen mod at blive uafhaengig af den russiske gas.

Det betyder, at frem mod senest 2028 skal op mod hver anden husstand med naturgas vaere koblet på fjernvarme­nettet, mens resten gerne skal vaere koblet på en varmepumpe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark