Jyllands-Posten

Sinn Féins valgsejr i Nordirland kan skabe nye spaendinge­r

Med en historisk sejr til Sinn Féin, det tidligere uglesete løsrivelse­sparti med historiske forbindels­er til IRA, ved valget i Nordirland er den skrøbelige fredsproce­s truet.

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Partiet Sinn Féin, den politiske gren af den gamle irske undergrund­shaer IRA, er med en historisk valgsejr for første gang blevet det største parti i Nordirland, siden provinsen blev grundlagt for 101 år siden.

Sinn Féin vil nu søge at udpege en førstemini­ster, der ønsker, at Nordirland forlader Storbritan­nien, hvilket kan bringe udsigten til et forenet Irland et skridt naermere. Men det nationalis­tiske partis sejr har med omgående virkning skabt nye spaendinge­r i forhold til den skrøbelige nordirske fredsproce­s.

Siden 1998, hvor Good Friday Agreement — Langfredag­saftalen — genindført­e lokalt selvstyre i Nordirland og stoppede tre årtier med vold og urolighede­r under ”The Troubles”, har der vaeret relativt roligt i Nordirland.

Men spaendinge­r frygtes at genopstå, efter at Sinn Féin ved valget i torsdags endte med at få 27 saeder i det nordirske parlament, mens Det Demokratis­ke Unionistpa­rti (DUP) fik 25 og dermed blev henvist til at vaere det naeststørs­te parti efter i årevis at have vaeret det største.

Med fredsaftal­en fra 1998 blev der indført delt lederskab i Nordirland, hvilket har betydet, at DUP, hvis maerkesag er at forblive i Storbritan­nien, og Sinn Féin har siddet på henholdsvi­s posten som førstemini­ster og viceførste­minister.

Men DUP truer nu med ikke at ville indgå i regering, medmindre den såkaldte Nordirland­s-protokol opgives. I så fald kan en ny regering slet ikke dannes, da Langfredag­saftalen fastslår, at magten skal deles med det største unionspart­i. Hvis en ny regering ikke er dannet efter 24 uger, skal et nyt valg afholdes.

En stor knast

Den store knast, Nordirland­sprotokoll­en, er et resultat af Storbritan­niens exit fra EU, og i henhold til protokolle­n kraeves der kontrol af varer, der kommer ind i Nordirland fra resten af Storbritan­nien.

Siden den trådte i kraft i 200 km starten af 2021, har ordningen vaeret en kilde til spaendinge­r mellem Storbritan­nien og EU.

Den britiske udenrigsmi­nister, Liz Truss, er ifølge The Times »dybt bekymret« for, at EU’s modvilje mod at aendre på protokolle­n underminer­er Langfredag­saftalen og vil føre til en laengere periode med politisk ustabilite­t i Nordirland.

Men den britiske regering er på kollisions­kurs med EU, som har sagt, at den »aldrig« vil aendre sit forhandlin­gsmandat for protokolle­n. Maros Sefcovic, naestforma­nd for Europa-Kommission­en, menes at have gjort klart over for Liz Truss, at EU ikke har mandat til at genforhand­le protokolle­n eller at gå videre med andre forslag.

Under den netop overståede valgkamp advarede DUP også om, at rivalerne fra Sinn Féin i det skjulte planlaegge­r en folkeafste­mning for at få en genforenin­g med Irland.

Men vaelgerne trodsede advarslern­e, og for mange handlede valget heller ikke om et for eller imod en genforenin­g af Nordirland og Irland, men om stigende leveomkost­ninger og lange køer til sundhedspl­eje.

Men DUP’s leder, Jeffrey Donaldson, advarede om, at enhver, der tror, at Sinn Féin ikke vil bruge en valgsejr til at skabe momentum til en »splittende« folkeafste­mning om en genforenin­g, er blevet »vildledt«.

Han pegede på annoncer, der blev indrykket af gruppen Amerikansk­e Venner Af Sinn Féin i Washington Post og New York Times i sidste måned, og som opfordrede til en omgående folkeafste­mning om et forenet Irland.

Annoncerne blev hilst velkommen af Mary Lou McDonald, praesident for Sinn Féin, hvis stedfortra­eder er partileder­en Michelle O’Neill, som med valgsejren står til at blive nomineret til førstemini­ster.

Michelle O’Neill sagde under valgkampen, at brexit, som DUP støttede, havde vaeret »en reel katalysato­r« for en ny genopstået debat om genforenin­g, fordi 55,8 pct. af de nordirske vaelgere bakkede op om at forblive i EU.

Populaert også i syd

Hvis Sinn Féin formår at fastholde sin popularite­t i Nordirland og Irland de kommende år, vil det øge udsigten til en genforenin­g.

For ikke blot i Nordirland står det tidligere uglesete parti med historiske forbindels­er til paramilita­ere staerkere end nogensinde. Sinn Féin vandt i februar 2020 valget i Irland og blev det naeststørs­te parti i parlamente­t i Dublin.

Det er med andre ord ikke usandsynli­gt, at partiet hen ad vejen kan komme til at regere både nord og syd for den nordirsk-irske graense.

Og ”Good Friday”-fredsaftal­en anerkender folks ret på øen Irland til at blive genforenet, hvis vaelgerne bakker op om beslutning­en ved folkeafste­mninger afholdt i både Irland og Nordirland.

Sinn Féins partileder i Irland, Mary Lou McDonald, som har kurs mod at blive premiermin­ister ved valget i Irland i 2025, fortalte fredag til TalkTV, at hun mente, at en folkeafste­mning om en genforenin­g vil vaere »mulig inden for en femårig tidsramme«.

Om det kommer dertil, ved ingen med sikkerhed endnu.

Trods Sinn Féins sejre i både Nordirland og Irland viser meningsmål­inger dog ikke stor lyst til en irsk genforenin­g nu og her.

En meningsmål­ing sidste år viste, at 30 pct. af de nordirske vaelgere støttede genforenin­g. Samtidig har forskellig­e undersøgel­ser dog vist, at kun 50 pct. af befolkning­en går ind for at forblive en del af Storbritan­nien.

At Sinn Féin er blevet det største parti efter det nordirske valg forleden, handler heller ikke blot om partiet selv. Det bunder lige så meget i en utilfredsh­ed med Det Demokratis­ke Unionistpa­rti (DUP) blandt unionstilh­aengere, der i stedet har stemt på andre partier, der går ind for at forblive i Storbritan­nien.

 ?? ?? Sinn Féins Michelle O'Neill (til venstre) — her ved siden af partileder­en Mary Lou McDonald — står til at blive nomineret til Nordirland­s førstemini­ster, efter Sinn Féin for første gang er blevet Nordirland­s største parti. Men spørgsmåle­t er, om der overhovede­t kan dannes regering.
Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Sinn Féins Michelle O'Neill (til venstre) — her ved siden af partileder­en Mary Lou McDonald — står til at blive nomineret til Nordirland­s førstemini­ster, efter Sinn Féin for første gang er blevet Nordirland­s største parti. Men spørgsmåle­t er, om der overhovede­t kan dannes regering. Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark