Jyllands-Posten

Sangeren Boy George saelger billeder for millioner i Danmark og har aldrig haft det bedre

Gennem årtier har hans udseende og kontrovers­ielle opførsel skabt overskrift­er verden over. I dag har Boy George det bedre end nogensinde før og saelger malerier for millioner i København.

- HEDVIG HØGH-OLESEN hedvig.hoegh@jp.dk

En sjaelden fisk besøgte de danske farvande og svømmede hjem med en stor pose guld.

Fisken er multikunst­neren og 80’er-ikonet Boy George.

Han er aktuel med udstilling­en Icons & Aliens, som består af 26 farverige malerier og tryk, som kan ses på Galleri Oxholm på Frederiksb­erg frem til den 4. juni.

Og køberne har taget godt imod vaerkerne, fortaeller gallerieje­r Kim Jørgensen, da Jyllands-Posten besøger udstilling­en på Pile Allé, dagen før at den åbner for offentligh­eden.

Aftenen forinden afholdt galleriet et eksklusivt arrangemen­t med Boy George og en håndfuld kunstinter­esserede, der ikke er bange for at grave dybt i lommerne for at få fingrene i det rette maleri.

I alt blev ni billeder solgt for den nette sum af 2,5 mio. kr., på trods af at det kun er tre år siden, at kunstneren debuterede med en udstilling i Monaco.

Ting får åbenbart hurtigt en vaerdi, når skaberen hedder Boy George.

»Nu kommer han,« udbryder galleriste­n ved synet af en sort minibus med tonede ruder, der langsomt sniger sig hen til kanten af fortovet foran galleriets store vinduer.

Det er fredag, klokken er lidt over 10, og galleriets lyse lokaler med sildebensp­arket er naesten mennesketo­mme, da verdensstj­ernen ankommer.

Højt at flyve …

Boy George, eller Georg O’Dowd, som han hedder, kom frem i begyndelse­n af 1980’erne som den androgyne forsanger for bandet Culture Club. Med raketfart strøg bandet til tops på verdens hitlister med hits som ”Do you really want to hurt me?”, ”Miracle” og selvfølgel­ig den ikoniske ”Karma Chameleon”, som medvirkede til, at bandet på få år solgte 50 millioner albums.

Culture Clubs succes blev midlertidi­gt afbrudt i 1986 af flere årsager. Da bandet først kom frem, drak Boy George sjaeldent alkohol og rørte ikke stoffer. Det blev der dog lavet om på i midten af 1980’erne, hvor han udviklede et heftigt heroinmisb­rug. Dels grundet hans hemmelige og stormfulde forhold til bandets trommeslag­er, Jon Moss, der ikke identifice­rede sig som homoseksue­l.

Først i 2009 lagde Boy George for alvor stofferne og alkoholen på hylden, efter at han blev idømt 15 måneders faengsel for en ”falsk faengsling” af en mandlig escort ved bl.a. at laegge ham i håndjern og laenke ham til en vaeg.

Kunstneris­k kamaeleon

I dag er den 60-årige sanger og sangskrive­r et godt sted i livet, fortaeller han. Han er gladere end nogensinde før og lader kreativite­ten blomstre uden at bekymre sig om, hvad andre folk mon taenker. I 2019 udgav Culture Club det første album i 20 år, og i 2022 turnerer bandet fortsat verden rundt.

Iført en stor, gul hat og en denimjakke med store, lyserøde prikker traeder Boy George ind ad døren med et mindre entourage af agenter og andet godtfolk.

Atmosfaere­n fyldes med kindkys og latter og efter få minutter også med korte fraseringe­r fra Boy George, der sporadisk bryder ud i sang og får de tilstedeva­erende til at bryde ud i et kollektivt lydløst »gisp«.

Det mest personlige vaerk med titlen ”Meditation boy” er et selvportra­et. En grøn mand iført farverigt tøj med lukkede øjne foran en sort baggrund. Billedet er det dyreste i udstilling­en og blev solgt for 575.000 kr.

»For mig var det en stor beslutning at vise noget, der var lidt mere nøgent. Da jeg fik at vide, at det var solgt, reagerede jeg sådan:« Han saetter haenderne op til ansigtet og udbryder med udspilede, grønne øjne et lavmaelt »aaah!«.

»Som kunstner vil man ikke sidde fast i én kontekst, men hele tiden søge nye steder hen. Det handler alt sammen om frihed. Friheden til at udtrykke sig selv,« fortaeller Boy George, idet han saetter sig på en stol i bunden af galleriet, hvor der er sat op til

et mere ”intimt” interview.

Boy George blev set som en del af 80’ernes gender-benders, der eksperimen­terede med et mere flydende udtryk. Han kaldte sig for ”Boy”, men lignede en pige til stor forvirring for resten af verden.

Kvinde eller bøsse

»Da vi startede Culture Club, var jeg 19 år gammel og gik med ekstremt meget makeup – endnu mere end hvad jeg gør i dag, og jeg lignede en pige. Alle pladeselsk­aberne troede, at jeg var en pige, og de andre bandmedlem­mer sagde: ”Det er ikke en pige, det er Boy George.” Dengang følte jeg ikke, at jeg kunne defineres med én specifik label. Ja, jeg ser feminin ud, men jeg er en dreng, og det ville jeg gerne gøre klart.«

Jeg tror ikke laengere på genialitet, for alting findes allerede. Ingen opfinder nye ord eller melodier. For mig har det vaeret en meget befriende åbenbaring, som jeg ville ønske, jeg havde haft som 20-årig. BOY GEORGE

Er køn flydende i dine øjne, eller kan det afgraenses til mand/kvinde?

»Jeg anser os alle for at vaere åndelige vaesner, uanset hvad vi beslutter at kalde os selv. Du kan hurtigt blive haengt op på at diskutere, hvad der definerer dig som kvinde eller bøsse. Som punkrocker i 1980’erne passede jeg ikke ind i den homoseksue­lle verden. Bøsserne så mig som en skandaløs freak, som var ude på at ødelaegge deres chance for at passe ind i samfundet, for de ønskede ikke nødvendigv­is at vaere anderledes. Jeg forstår og hylder alles ret til at definere sig selv, som man vil, men mens du har travlt med at bekymre dig om, hvad jeg er, lever du ikke dit liv. Og som kvinde er der intet, der forhindrer dig i at vaere kvinde.«

Boy George er ikke optaget af fortiden. Han foretraekk­er at fokusere på nuet frem for at laene sig op af storhedsti­dens nostalgi og har over det seneste års tid udgivet 38 sange som solokunstn­er uden medieomtal­e.

Bare fordi.

»Jeg tror ikke laengere på genialitet, for alting findes allerede. Ingen opfinder nye ord eller melodier. For mig har det vaeret en meget befriende åbenbaring, som jeg ville ønske, jeg havde fået som 20-årig. De sidste to år har på grund af pandemien vaeret utroligt kreative for mig og fået mig til at arbejde på en ny måde. Jeg er begyndt at forstå, at begraensni­nger er noget, andre pålaegger dig. De kommer ikke fra én selv, og den erkendelse har vaeret fantastisk.«

I årene hvor Culture Club var på pause, opbyggede Boy George en betydelig djkarriere, designede tøj og startede pladeselsk­abet ”BGP”. Nu laver han kunst og har ved siden af malerierne lanceret en raekke NFT’er – også kendt som kryptokuns­t. Altså digitale kunstvaerk­er, som købes for kryptovalu­ta.

Lanceringe­n blev markeret med en koncert i det såkaldte metaverse. Et netvaerk af 3D-verdener, hvor man ved hjaelp af et par Virtuel Reality-briller kan interagere med andre avatarer og få fornemmels­en af, at man traeder ind i et nyt univers hjemme fra sin stue.

Med andre ord er den 60årige verdensstj­erne rimelig up to date.

Verden er illusioner

»Jeg vil ikke udelukkes fra metauniver­set, for det er der, folk er på vej hen. Jeg er blevet afvist af natklubber, og det er meget smertefuld­t,« griner Boy George.

Men er metauniver­set ikke bare en illusion?

»Men er alting ikke en illusion? Ligesom jeg er en queer, jeg er kvinde, jeg er mand. Er alt dette ikke også en illusion?« spørger han.

Jovist. Det er i hvert fald svaert at vide med en kunstner som Boy George, der hver dag vågner op og »skaber sig selv«. Med sit tøj og sin makeup. Ligesom et maleri.

»Humor fylder meget i mit liv, og jeg forbinder det at klaede sig ud med at have en humoristis­k sans. Det handler om at vaere latterlig og surrealist­isk. Jeg har altid betragtet mig selv som en person, der har et fantastisk ansigt til makeup, fordi jeg har et stort hoved, så hvorfor ikke fylde det med farver?«

Optageren siger 20 minutter, da interviewe­t bliver afbrudt. Andre journalist­er venter, og der skal tages billeder.

»Du har måske sagt noget til mig i dag, som ender i en sang,« siger han og bryder ud i et stort smil med sit farverige ansigt, før han er vaek igen.

 ?? ?? Boy George udstiller sin kunst på Galleri Oxholm i København. Foto: Gregers Tycho
Boy George udstiller sin kunst på Galleri Oxholm i København. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark