Jyllands-Posten

Et stjernespa­ekket cast gør dramaserie­n ”The Staircase” til en faenomenal oplevelse

Antonio Campos har med den virkelighe­dsbaserede ”The Staircase” skabt et intelligen­t og utrolig velspillet drama.

- THE STAIRCASE KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Hvad er sandheden, hvis ikke den udlaegning af virkelighe­den, som man kan få flest mulige til at finde overbevise­nde?

Spørgsmåle­t om den sande virkelighe­dsgengivel­se står helt centralt i den fremragend­e HBO Max-dramaserie, der er baseret på den virkelige historie om den amerikansk­e forfatter og politiker Michael Peterson, der blev anklaget for mordet på sin hustru, Kathleen, der blev fundet død ved foden af trappen i deres hjem i Durham, North Carolina.

Men det er ikke alene de virkelige begivenhed­er, der ligger til grund for Antonio Campos’ ambitiøse vaerk, det er også den franske dokumentar­serie, der blev lavet, mens det hele stod på. Det forlener ”The Staircase”

med et delikat metafiktiv­t lag og gør spørgsmåle­t om vinklingen af virkelighe­den og dens sandhed endnu mere interessan­t.

På overfladen ligner Michael og Kathleen Peterson (Colin Firth og Toni Collette i så sublim form, at man instinktiv­t ville ønske, at de snart blev sat sammen igen) og deres store sammenbrag­te familie et glansbille­de. Men der skal ikke kradses saerligt dybt i den glitrende overflade, før skelettern­e begynder at hobe sig op.

Ildevarsle­nde uro

Campos vaelger at introducer­e Kathleens blødende, livløse krop helt i seriens begyndelse, og det billede hjemsøger seeren hele fortaellin­gen igennem og skaber en fornemmels­e af ildevarsle­nde uro, som saetter grundtonen i historien.

For selv om det er Michael, der har ringet til alarmcentr­alen for at få hjaelp, bliver huset med det samme undersøgt som et gerningsst­ed. Statens anklagere (forbilledl­igt fremstille­t af Parker Posey og Cullen Moss) føler sig overbevist­e om, at Michael lyver, og med deres ihaerdighe­d og bevisførel­se, der blandt andet taeller eksempler på homoseksue­lle tilbøjelig­heder og en anden kvindes død ved trappefald, får de snart sået tvivl i den ellers loyale familie.

Men er Michael udsat for en urimelig heksejagt, som Michaels forsvarsad­vokat (en som altid formidabel Michael Stuhlbarg) argumenter­er for, eller er han en koldblodig morder? Midt i dette overophede­de drama melder førnaevnte franske filmhold sig på banen for at forsøge at give Michaels historie eller historien om Michael filmisk form.

Kronologie­n er brudt i ”The Staircase”, så vi pendulerer frem og tilbage i tiden. Antonio lader ikke seriens spaending vaere afhaengig af den endelige dom (den enten kender vi eller kan google os frem til), men placerer derimod sit fokus i det menneskeli­ge morads, hvor alles utilstraek­keligheder, fordomme og forsømmels­er traeder frem i nådesløst klart lys.

”The Staircase” er lydefrit skrevet og instrueret og intelligen­t iscenesat, men den faenomenal­e serie er først og fremmest båret af de praegtige skuespilpr­aestatione­r. Foruden de allerede naevnte skal Sophie Turner, Patrick Schwarzene­gger, Dane DeHaan, Odessa

Young og Olivia DeJonge som de fem børn, Rosemarie DeWitt og Maria Dizzi som Kathleens søstre og Juliette Binoche som den franske filmklippe­r, der indleder et forhold til Michael, fremhaeves. Og det er bare et udvalg. Jeg spår, at ”The Staircase” bliver en af den slags serier, vi også taler om om mange år.

BIOGRAFISK DRAMA

USA, 2022 Skaber: Antonio Campos Kan streames på HBO Max 8 afsnit a ca. en times varighed

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark