Jyllands-Posten

Fodboldfan­s accepterer at blive låst inde på stadion i sikkerhede­ns navn

Flere fangrupper­inger støtter politiets ønske om at kunne tilbagehol­de tilskuere på stadion for at mindske risikoen for urolighede­r.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Det er helt i orden at blive tilbagehol­dt i f.eks. 30 minutter på et fodboldsta­dion efter en superligak­amps afslutning.

Sådan lyder det fra flere fangrupper­inger i dansk fodbold.

Reaktionen kommer efter et konkret initiativ fra Københavns Vestegns Politi, der ønsker en lovaendrin­g, som tillader myndighede­rne at låse udebanefan­s inde på stadion efter slutfløjt.

Støtte til politiet

Danske Fodboldfan­s (DFF), der siden 2003 har ageret interesseo­rganisatio­n for fangrupper­ingerne i Danmark, støtter politiets ønske.

»Vi skal ikke vaere indespaerr­et i uendelighe­der, der skal vaere en mening med galskaben, men det er en god måde at sikre alle fans den bedst mulige oplevelse. Som udebanefan forventer man alligevel, at det tager en vis maengde tid at komme vaek, og 15-20 minutters ekstra ventetid er godt givet ud,« siger formand Christian Kokholm Rothmann.

»Men det skal ikke blive en negativ overraskel­se. Fansene skal have en forklaring på forhånd, og undervejs skal boder og toiletter holdes åbne,

En times tilbagehol­delse er måske i overkanten, men en halv times tid er ikke meget, hvis det samtidig betyder, at vi fremover kan undgå sanktioner af den karakter. LARS THOR, FORMAND FOR FC KØBENHAVN FAN CLUB

så det ikke føles som frihedsber­øvelse,« siger Christian Kokholm Rothmann, der selv er erklaeret AaB-tilhaenger.

Siden 2016 har det ikke vaeret tilladt for politiet at tilbagehol­de tilskuere på stadion. Dengang klagede 10 fans fra FC København over, at de var blevet låst inde i 27 minutter på Brøndby Stadion efter et lokalderby i foråret 2015, og retten fastslog, at der var tale om frihedsber­øvelse.

Ifølge Københavns Vestegns Politi vil en tilbagehol­delse af den ene klubs tilhaenger­e vaere et effektivt redskab i bestraebel­serne på at undgå ballade og urolighede­r, og det argument kan den officielle fanklub hos Superligae­ns

førerhold sagtens følge.

»Det er standardpr­ocedure, når vi er på udebanetur­e i Europa, og jeg betragter det som et fint redskab til at kunne adskille fans og få folk vaek fra stadion og dermed komme eventuel ballade til livs,« siger Lars Thor, formand for FC København Fan Club.

Det store perspektiv

FC København Fan Club var ikke officielt repraesent­eret på Brøndby Stadion i søndagens derby. For andet lokalopgør i traek var udebanefan­s ikke velkomne som følge af »kedelige episoder« i efteråret mellem de to klubbers fans. En beslutning, der blev truffet af Divisionsf­oreningen

i samråd med Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi.

Den form for straf er FC København Fan Club ikke tilhaenger af, og derfor understreg­er Lars Thor, at man f.eks. gerne accepterer at blive taget midlertidi­gt til fange for at undgå tomme udebaneafs­nit i fremtiden.

»Rigtige mange af vores fans var desvaerre ikke på Brøndby Stadion, så jeg synes, vi bør kigge på det store perspektiv. Vi har også talt med politiet. En times tilbagehol­delse er måske i overkanten, men en halv times tid er ikke meget, hvis det samtidig betyder, at vi fremover kan undgå sanktioner af den karakter,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark