Jyllands-Posten

Radioskand­alen, der aldrig får ende

-

De seneste år har der vaeret megen fokus på dab-kanalen Radio Loud, der siden januar har heddet 24syv. Berettiget fokus, fordi den såkaldte ungdomsrad­io har praesteret chokerende lave lyttertal uge for uge og måned for måned. Et beskaeftig­elsesproje­kt og podcast-udviklings­projekt for ejerne, Berlingske Media, som årligt koster i omegnen af 70 millioner skattekron­er.

Men i skyggen af skandalen omkring Loud/24syv har Radio4 med sit jyske udgangspun­kt på Banegårdsp­ladsen i Aarhus levet skjult og godt uden på noget tidspunkt at praestere i naerheden af de lyttertal, som den oprindelig­e Radio24syv slutteligt havde på den frekvens, Radio4 overtog.

Undskyldni­ngerne har vaeret talrige. Coronapand­emien kunne ifølge Radio4 forklare, hvorfor faerre stillede ind på kanalen, fordi pendlermøn­strene var anderledes, som radiodirek­tøren forklarede. Danskernes hjemmearbe­jdsdage gik ganske rigtigt også ud over den samlede radiolytni­ng – de kommerciel­le kanaler mistede 14 pct. af deres daekning de to første måneder efter nedlukning­en – men det, radiodirek­tøren belejligt glemmer at forholde sig til, er, at DR’s taleradio-kanal, P1, i samme periode faktisk øgede sin daekning med hele 16 pct., fordi lytterne, uanset om de var hjemme eller i bilen, ønskede trovaerdig nyhedsform­idling om corona. De valgte simpelthen bare i den forbindels­e Radio4 fra.

Politikern­e ønskede en landsdaekk­ende taleradio med udgangspun­kt uden for København. Det ser ikke ud til, at lytterne er enige. I uge 17 viste lyttertall­ene fra Kantar Gallup, at kun 1,5 pct. af danskernes samlede radiolytni­ng blev tilbragt på Radio4. Det ugentlige lyttertal lød på 271.000.

Det daekker over antallet af lyttere, der er inde på kanalen i min. fem minutter på et eller andet tidspunkt i løbet af ugen – ofte må der derfor vaere ganske få lyttere til de enkelte programmer. Til en pris på knap 100 millioner kroner om året. Til sammenlign­ing havde P1 i samme uge 845.000 lyttere til en pris af 114 millioner kroner om året.

Jyllands-Posten har i denne uge forsøgt at få Radio4’s ledelse til at kommentere på de skuffende lyttertal, men selv om kanalen stolt udsendte en meddelelse om rekordhøje lyttertal i uge 13, og her skal vi huske hinanden på, at også rekorder er relative, ønsker man ikke at forholde sig til, at det siden uge 13 igen er gået støt ned ad bakke for radioens lyttertal. Nu har man så i ugens løb grebet helt ned i desperatio­nskrukken og trukket Inger Støjberg inkl. fodlaenke op som ny radiovaert i jagten på bare en lille smule kant i taleradioe­ns version af P4. Der skal nok større mirakler til.

Beskeden til politikern­e må vaere, at det tydeligvis ikke har gjort en forskel at laegge en radiokanal i Aarhus. At geografi ikke er et gyldigt parameter for tildeling af statsstøtt­e til en landsdaekk­ende radiokanal, og at det er på tide at laegge den slags provinsial­isme helt vaek. En analyse, som selv DF, der satte alt ind på, at radioen skulle flyttes ud af hovedstade­n, nu langt om laenge også er nået frem til, viste tweets fra både Søren Espersen og Pia Kjaersgaar­d for nylig.

»Det var en fejl, vi der begik,« skrev Søren Espersen på Twitter og blev bakket op af Pia Kjaersgaar­d, der skrev: »Ja, det var dumt.« Ja, mon ikke. Og det er så desvaerre skatteyder­ne, der fortsat og de naeste mange år betaler for den dumhed. Et lønligt håb kan vaere, at politikern­e, når sendetilla­delserne for 24syv og Radio4 udløber om henholdsvi­s to og fem år, må have laert lektien og lader de to kanaler hvile i fred. Vi har statsmedie­r nok.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark