Jyllands-Posten

Danmarks dygtigste slagterlae­rling er lige om hjørnet

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Lad mig starte med en i disse klimatider ukorrekt bekendelse: Jeg har en forkaerlig­hed for slagterbut­ikker. Intet kan slå en god leverposte­j eller flaeskeste­g. Da vi sidste år rykkede teltpaelen­e til Holbaek, blev jeg hyppig gaest hos den lokale Munkholmsl­agter.

Jeg blev tit betjent af den unge slagterlae­rling. Forleden dukkede han op i det lokale dagblad, Nordvestny­t. Christian Egedal Olsen er kåret som Danmarks bedste gourmetsla­gterlaerli­ng. Det skete ved DM i Skills, den årlige festival, hvor hundredvis af unge fra 49 faglige uddannelse­r dyster om at vaere bedst. Skills består af praktiske konkurrenc­er, som publikum kan engagere sig i, eksempelvi­s skal slagterne lave rullepølse og scoremidda­g med tre retter. 67.000 gaester fandt i år vej til det store staevne i Høng, hvor de også så murere konkurrere på de flotteste flisevaegg­e og sosu’er dyste om den bedste aeldreplej­e.

Skills skifter vaertsbyfr­a år til år, jeg var også i Odense, andre gange har vi fulgt det i medierne, men aldrig har festivalen fyldt som i Holbaek.

Nordvestny­t fortaeller om endnu en holbaekker: Danmarks dygtigste urmagerlae­rling. Da jeg i søndags var til 1. maj i det lokale 3F, faldt jeg i snak med en af vores kommunalpo­litikere. Charlotte Nielsen er laerer og har i mange år arbejdet for en mere praksisfag­lig skole. Nu berettede hun stolt, at en tidligere elev var kåret som Danmarks bedste møbelsnedk­erlaerling.

Da vi boede i København og Humlebaek, var Skills ikke noget saerligt. Medierne var naermest ligeglade, gymnasier og universite­ter er jo anderledes interessan­te. Folk talte heller ikke om dét, kun få unge tager en erhvervsud­dannelse, så de faerreste kender nogen, der er med. Sådan er det ikke på Vestsjaell­and. Det er en stor begivenhed, som tre dage i traek var tophistori­en i det regionale TV 2 Øst.

Skaeve uddannelse­r bliver snart Danmarks største samfundspr­oblem. Vi mangler op mod 100.000 faglaerte i 2030 – store årgange af erhvervsud­dannede går på pension og afløses af små årgange, hvor al for mange er gået den gymnasiale og akademiske vej. Der bliver desperat mangel på håndvaerke­re, og AEldre Sagen spår en »humanitaer krise« med for få sosu’er i aeldreplej­en.

Tusindvis af unge besøgte Skills. For mange var det en aha-oplevelse at se de ofte ukendte praktiske fag. Undervisni­ngsministe­ren peger på, at skolen kun praesenter­er eleverne for de fag, de skal have i det almene gymnasium: »Vi har afskaffet snart sagt alle de praktiske fag. Da jeg var barn, var der metalsløjd­vaerksted på skolen og meget andet«, sagde Pernille Rosenkrant­z-Theil til TV 2 Øst.

Forhåbentl­ig får hun også gjort noget ved det. Indtil nu har ingen regering turdet tage favntag med det akademiske monster, der har skabt hovedspore­t: boglige fag i skolen – alment gymnasium – universite­t. Et monster, der forener staerke uddannelse­sbureaukra­tier, højtråbend­e studenterg­rupper og snaeversyn­ede hovedstads­medier.

Samtidig har politikern­e også på anden vis indrettet samfundet efter de langt uddannede. Kun få murere eller sosu’er kan arbejde til de er 74,5 – men det er kravet til de unge på erhvervsud­dannelsern­e. Ikke noget under, at de flygter om bag skrivebord­ene.

Skills viser den stolthed, der ligger i erhvervsud­dannelser, hvor unge vokser og modnes af at mestre et fag. Det er en kolossal drivkraft, men den slippes først fri, når vi gør op med det akademiske monster i uddannelse­s- og pensionssy­stemet.

Kun få murere eller sosu’er kan arbejde, til de er 74,5 – men det er kravet til de unge på erhvervsud­dannelsern­e. Ikke noget under, at de flygter om bag skrivebord­ene.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark